Mark Wahlberg:

Slaktes: - Burde være i fengsel

Hollywood-stjernen får passet påskrevet etter George Floyd-hyllest.

FÅR HØRE DET: Hollywood-stjernen Mark Wahlberg får massiv kritikk etter sin hyllest av George Floyd på Instagram. Dette på bakgrunn av Wahlbergs kriminelle fortid. Her på rød løper med kona Rhea Curham i 2015. Foto: Broadimage/ REX/ NTB scanpix
FÅR HØRE DET: Hollywood-stjernen Mark Wahlberg får massiv kritikk etter sin hyllest av George Floyd på Instagram. Dette på bakgrunn av Wahlbergs kriminelle fortid. Her på rød løper med kona Rhea Curham i 2015. Foto: Broadimage/ REX/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har nå gått drøye to uker siden George Floyd døde i forbindelse med en pågripelse i Minneapolis i USA. Fire politimenn er i etterkant blitt siktet i drapssaken. Etter Floyds bortgang har tusenvis av mennesker tatt opp kampen mot rasisme.

Også noen av de største kjendisene har uttrykt sin vrede over rasismen, men det er imidlertid ikke alle av dem som har sluppet like godt ut av å uttrykke sine holdninger.

Nylig delte Hollywood-stjernen Mark Wahlberg (49) en hyllest til avdøde George Floyd, men han hadde trolig ikke forventet den massive negative responsen på hyllesten sin.

Til et bilde av Floyd skrev Wahlberg følgende på Instagram:

«Drapet på George Floyd er hjerteskjærende. Vi må alle stå sammen for å fikse dette. Jeg ber for oss alle. Gud velsigne oss».

Ser rødt

Instagram-innlegget falt ikke i smak hos alle, og fikk flere til å se rødt. Mange påpeker at Wahlberg ikke burde være en av dem som uttrykker sin mening nå. Dette i lys av at han selv var involvert i flere dramatiske episoder på 1980-tallet, med det mange mener var rasistiske motiv.

«Kan du huske da du kastet en stein etter små mørkhudede jenter? Dette er ikke genuint, bare slett det» kommenterer en av følgerne under innlegget.

«Er det ikke du som har en egen side på Wikipedia med hatkriminalitet?», stiller en annen spørsmål ved.

KRITIKKEN HAGLER: Mark Wahlberg havnet i hardt vær etter sitt Instagram-innlegg om George Floyd. Her avbildet på en filmpremiere i 2017. Foto: Richard Shotwell/ REX/ NTB scanpix
KRITIKKEN HAGLER: Mark Wahlberg havnet i hardt vær etter sitt Instagram-innlegg om George Floyd. Her avbildet på en filmpremiere i 2017. Foto: Richard Shotwell/ REX/ NTB scanpix Vis mer

«Er du den samme personen som jaget mørkhudede barn og skrek rasistiske ord? Er du den samme personen som ALDRI har uttalt deg, og tatt ansvar for disse handlingene og måten du traumatiserte barna? Spør for en venn», skriver en tredje.

«Du burde være i fengsel. Du burde IKKE være kjent. Jeg kan ikke FORSTÅ at jeg har sett og BETALT for ditt arbeid. Aldri, aldri igjen», raser en annen.

Episodene som flere av fansen hentyder til fant som nevnt sted tilbake på 1980-tallet, før Wahlberg slo gjennom som skuespiller. Ifølge Independent fant den første hendelsen sted i 1986 da Wahlberg bare var 15 år gammel.

Skuespilleren og tre andre venner ble tiltalt for å jage tre mørkhudede barn og kaste stein etter dem, mens de ropte rasistiske ord. For den første hendelsen ble Wahlberg funnet skyldig i brudd på borgerrettighetene til ofrene sine, og fikk et rettslig påbud.

FORANDRING: George Floyds datter Gianna mistet faren sin, bare seks år gammel. De fire politimennene som var involvert er nå siktet i saken. En av dem for forsettlig drap og de tre andre for medvirkning til drap. Video: Stephen Jackson Vis mer

Måtte i fengsel

En annen hendelse skjedde to år senere, i 1988, da Wahlberg angrep to vietnamesiske menn. Da gikk Wahlberg som 16-åring til angrep på Thanh Lam og Hoa Trinh. Wahlberg slo Lam i hodet med en halvannen meter lang kjepp, slik at han falt om bevisstløs og kjeppen brakk i to, ifølge The Guardian.

Wahlberg ble siktet for mordforsøk, men sa seg skyldig i overfall.

Han ble dømt til to års fengsel, men sonet bare 45 dager av dommen. Wahlberg ble for øvrig også dømt for besittelse av marihuana, og for å ha brutt et tidligere rettslig påbud.

I 2014 søkte filmstjernen om å få slettet voldsdommen fra 1988 fra rullebladet sitt, men høsten 2016 ble begjæringen hans forkastet. Dette fordi Wahlberg ikke besvarte et brev om hvorvidt han ønsket å opprettholde begjæringen.

- Jeg er dypt lei meg for handlingene jeg utførte natt til 8. april i 1988, så vel som for varige skader som jeg kan ha forårsaket ofrene. Siden den tid har jeg dedikert meg til å bli et bedre menneske og innbygger, slik at jeg kan være et forbilde for mine barn og andre, var noe av det Wahlberg skrev i søknaden, ifølge Independent.

Mark Wahlberg har for øvrig hittil ikke besvart kritikken.

RØRT: Hertuginne Meghan snakket om George Floyds død da hun talte til avgangselever på sin tidligere skole. Vis mer

- Gjort fryktelige feil

Det er ingen hemmelighet at Wahlbergs liv var ganske annerledes som ung. Da var han nemlig gjengmedlem og havnet ofte i klammeri med loven. Hollywood-stjernen valgte etter hvert å bryte med den kriminelle gjengen han var i, noe som ofte er svært vanskelig fordi man kan bli sett på som en forræder når man vender et slikt miljø ryggen.

Likevel visste Wahlberg at dette var den eneste utveien hvis han skulle få livet på rett kjøl.

- Jeg gjorde det som måtte gjøres. Jeg tok ansvar for feilene mine og forlot gjengen for å fortsette på egen hånd, fortalte han i intervjuet med Observer magazine tidligere i år, ifølge Contact Music.

- Dette gjorde det ti ganger verre for meg å gå fra huset mitt til togstasjonen, til skolen og til jobb, forklarte han videre og siktet til mulige overfall fra gjengmedlemmene.

EMOSJONELL: Talkshow-verten James Corden bryter i tårer etter en samtale med sin kollega Reggie Watts, i kjølevannet av George Floyds dødsfall. Video: Rød Løper/The Late Late Show With James Corden Vis mer

49-åringen er stolt over at han klarte å snu rundt på livet sitt og lande på begge beina. Han håpet også at folk er villige til å gi mennesker, i samme posisjon som han var, en ny sjanse - hvis de ønsker å forandre seg.

- Jeg har absolutt gjort en rekke fryktelige feil, men jeg har betalt klekkelig for disse feilene i etterkant, delte han, og la til:

- Jeg håper ikke alle dømmer andre ut ifra bare en handling og hvor personen kommer fra.

LES OGSÅ: - Det er fullstendig upassende

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer