Bella Hadid:

Slakter skjønnhets­kåring: - Vrøvl

Kan man måle skjønnhet med en formel? Nei, mener norsk ekspert.

GYLNE SNITT: En britisk plastikkirurg mener modell Bella Hadid er verdens vakreste kvinne, basert på en metode utviklet etter det gylne snitt. Norske eksperter mener på sin side at dette er «vrøvl». Foto: NTB scanpix
GYLNE SNITT: En britisk plastikkirurg mener modell Bella Hadid er verdens vakreste kvinne, basert på en metode utviklet etter det gylne snitt. Norske eksperter mener på sin side at dette er «vrøvl». Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken kan man i flere internasjonale medier lese at modell Bella Hadid er kåret til verdens vakreste kvinne. Det er imidlertid ikke en jury som har kommet frem til denne konklusjonen, men en matematisk formel.

I både matematikken og i estetikken prater man om det gylne snitt, som i flere århundrer er blitt brukt som grunnlag for komposisjon av bilder og arkitektur. Leonardo da Vinci var blant annet tilhenger av formelen.

Selv om det muligens er i malerkunsten man snakker mest om teorien, som handler om hvor elementer står i forhold til hverandre, mener enkelte at dette også kan anvendes for å definere menneskelig skjønnhet.

Symmetriske avstander

Plastikkirurg Julian De Silva har utviklet en metode for dette. Han arbeider ved Centre For Advanced Facial Cosmetic And Plastic Surgery i London, og hevder å ha oppskriften for å utpeke verdens vakreste mennesker.

«The Golden Ratio of Beauty Phi» blir definert på følgende måte:

Lengden og bredden av noens ansikt blir målt, og resultatene blir deretter delt. Deretter blir avstanden fra hårlinja i panna til et punkt mellom øynene målt, så måler man fra det punktet til bunnen av nesa, så måler man derfra til bunnen av haka.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer