Bella Hadid:

Slakter skjønnhets­kåring: - Vrøvl

Kan man måle skjønnhet med en formel? Nei, mener norsk ekspert.

GYLNE SNITT: En britisk plastikkirurg mener modell Bella Hadid er verdens vakreste kvinne, basert på en metode utviklet etter det gylne snitt. Norske eksperter mener på sin side at dette er «vrøvl». Foto: NTB scanpix
GYLNE SNITT: En britisk plastikkirurg mener modell Bella Hadid er verdens vakreste kvinne, basert på en metode utviklet etter det gylne snitt. Norske eksperter mener på sin side at dette er «vrøvl». Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken kan man i flere internasjonale medier lese at modell Bella Hadid er kåret til verdens vakreste kvinne. Det er imidlertid ikke en jury som har kommet frem til denne konklusjonen, men en matematisk formel.

I både matematikken og i estetikken prater man om det gylne snitt, som i flere århundrer er blitt brukt som grunnlag for komposisjon av bilder og arkitektur. Leonardo da Vinci var blant annet tilhenger av formelen.

Selv om det muligens er i malerkunsten man snakker mest om teorien, som handler om hvor elementer står i forhold til hverandre, mener enkelte at dette også kan anvendes for å definere menneskelig skjønnhet.

Symmetriske avstander

Plastikkirurg Julian De Silva har utviklet en metode for dette. Han arbeider ved Centre For Advanced Facial Cosmetic And Plastic Surgery i London, og hevder å ha oppskriften for å utpeke verdens vakreste mennesker.

«The Golden Ratio of Beauty Phi» blir definert på følgende måte:

Lengden og bredden av noens ansikt blir målt, og resultatene blir deretter delt. Deretter blir avstanden fra hårlinja i panna til et punkt mellom øynene målt, så måler man fra det punktet til bunnen av nesa, så måler man derfra til bunnen av haka.

Hvis disse tallene er like, blir personen ansett som mer symmetrisk, og dermed vakker. Blant annet blir det hevdet at du er vakker om øyet ditt er like langt som mellomrommet mellom øynene dine.

Alle disse faktorene blir etter hvert til en prosent, som da definerer din skjønnhet. Bella Hadid sin poengsum er satt til 94,35 prosent, etterfulgt av Beyoncé (92,44), Amber Heard (91,85), Ariana Grande (91,81) og Taylor Swift (91,64), ifølge Daily Mail.

NUMMER TO: Tallene hevder at Beyoncé er verdens nest vakreste kvinne, med en poengsum på 92,44 prosent. Foto: NTB scanpix
NUMMER TO: Tallene hevder at Beyoncé er verdens nest vakreste kvinne, med en poengsum på 92,44 prosent. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det er verdt å nevne at plastikkirurgens test selvsagt ikke er testet på alle verdens kvinner, men på et knippe modeller og celebriteter. CNN skriver at andre forskere, deriblant professor Kendra Schmid, har støttet teorien. Det gjorde hun på besøk hos «Oprah» for ti år siden.

UØNSKET: Supermodellen Gigi Hadid måtte ta grep da en uventet gjest tok seg opp på catwalken under moteuka i Paris. Video: Rød Løper/AP DV Vis mer

- Vrøvl

Selv om resultatene av kåringen nå går verden rundt, er det ikke alle som lar seg imponere. Bente Larsen, professor ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk ved UiO, sier til Se og Hør at hun ikke mener dette er noe som bør anvendes for å definere menneskelig skjønnhet.

- Å definere kvinners skjønnhet ut fra det gylne snitt synes jeg er noe vrøvl, men innenfor malerkunsten er det en viktig kategori som gir mål for den perfekte balansen i bildets komposisjon, sier hun.

TATT PÅ FERSKEN: Instagram-profilene @celebface og @beauty.false tar stjernene på fersken i ekstremt bilderedigering. Her er noen av de villeste eksemplene. Video: Rød Løper Vis mer

Heller ikke i bransjen får den britiske plastikkirurgen støtte.

Overlege ved Oslo Plastikkirurgi, doktor Amin Kalaaji, blir nærmest overveldet når Se og Hør presenterer ham med den britiske artikkelen.

- Vi synes dette er en dårlig måte å måle skjønnhet på. Det går ikke an å standardisere noe som kan passe alle mennesker. Vi er ulike individer med forskjell kulturell, genetisk og etnisk bakgrunn, og det blir derfor vanskelig å bruke noe så banalt som dette, sier han, og fortsetter:

- I en kultur blir noe ansett som vakker, mens det i andre kulturer kan være negativt. Derfor er dette umulig å praktisere, og det er veldig uheldig at noen skal hevde at man kan måle på en slik måte. Det skaper et press i samfunnet, forklarer han.

Anbefaler ikke

Han forklarer at de ofte avviser pasienter som kommer inn med ønske om symmetri, som ovennevnte teori bygger på.

- Det hender at noen kommer med slike krav, men det er få. Du er ingen kandidat til operasjon om du ber oss fikse på noen millimeter her og der for å etterligne en modell, og vår anbefaling er at de ikke skal opereres, forklarer han.

Han understreker at de godtar pasienter med store symmetriske forskjeller, men mener det er en helt annen sak.

- Er det hemmende i hverdagen eller plagsomt fysisk eller psykisk for den enkelte vurderer vi selvfølgelig dette, men vi anbefale ikke operasjoner for marginale forskjeller for å imitere andre. Vi advarer mot det. Å bruke det gylne snitt som måleenhet skaper urealistiske forventninger og et dumt kroppspress, forklarer han

LES OGSÅ: Svarer på «Skal vi Danse»-ryktene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer