FØRSTE GLIMT: Her er første glimt av Gwyneth Paltrows omstridte Netflix-serie «The Goop Lab». Video: Netflix Vis mer

Gwyneth Paltrow

Slakter ny Netflix-serie: - Trist

Gwyneth Paltrows nye Netflix-serie refses av eksperter flere uker før lansering.

Publisert

Netflix sparker i gang 2020 med «The Goop Lab» – en serie om Gwyneth Paltrows kontroversielle livsstilsselskap Goop.

Premieredatoen er satt til 24. januar, men allerede nå flommer nettet over av sterke reaksjoner, etter at traileren ble sluppet mandag.

«Energi-healing», psykedeliske stoffer, kuldeterapi, «synske medier», «eksorsismer» og orgasmer er blant stikkordene som nevnes der.

Hollywood-stjerna har gjentatte ganger høstet refs fra eksperter verden over for livsstilsrådene sine, men har for flere år siden uttalt at hun har sluttet å bry seg.

- «Crazy»

Skribent og forfatter Gunnar Tjomlid er blant dem som reagerer. Han har sett traileren, og kjenner til Paltrows virksomhet.

- Det er to ting som slår meg. Det ene er at de forsøker å framstille det som om de ikke skjønner hvorfor folk er skeptiske, og viser til at de snakker med fagpersoner, sier han til Dagbladet.

Dette er en vanlig strategi i alternativbransjen, mener han.

- Du kan alltids finne en fagperson som går god for det du selger, uansett hvor «crazy» det er. Men det er ingen garanti.

KJENDISVENNER: Gwyneth Paltrow (midten) sammen med (f.v.) Olivia Wilde, Taraji P. Henson, Jessica Alba og Busy Philipps på In Goop Health Summit i Los Angeles i 2019. Foto: Phillip Faraone/ Getty Images for goop/ AFP/ NTB scanpix
KJENDISVENNER: Gwyneth Paltrow (midten) sammen med (f.v.) Olivia Wilde, Taraji P. Henson, Jessica Alba og Busy Philipps på In Goop Health Summit i Los Angeles i 2019. Foto: Phillip Faraone/ Getty Images for goop/ AFP/ NTB scanpix Vis mer

Seriens image baserer seg i stor grad på å framstille Paltrow og kollegene hennes som modige kvinner med et åpent sinn, mener han.

- At de våger å teste ut kontroversielle behandlinger, som den etablerte vitenskapen avviser.

Det er feil på mange måter, mener han.

- For det første er det avvist nettopp fordi forskere som regel allerede har undersøkt det, og har funnet ut at det ikke virker. Eller så finnes det ennå ingen god forskning.

- Søppel

Helsekommentator Bruce Y. Lee er spesielt kritisk til bruken av ordet «lab» (forkortelse for laboratorium, red.anm.) i tittelen. Han mener ordet gir assosiasjoner til helsefaglig arbeid og naturvitenskap.

- Netflix viser denne serien på tross av at flere forskere og helsearbeidere har uttrykt bekymring over det Goop sier og selger, skriver han i Forbes.

Han er ikke alene om å reagere på traileren.

- Netflix burde forstå at de ikke burde bidra til å spre feilinformasjon og forvitring av kritisk tenking! skriver helsejurist Timothy Caulfield på Twitter.

Han får støtte fra arkeolog Sarah Parcak.

- Dette programmet er pseudovitenskapelig søppel, og selskapet til Paltrow skader kvinner, skriver hun på sin Twitter-side.

Også forfatter Amanda Rosenberg reagerer.

- Hele programmet er en helsefare! skriver hun på Twitter.

«EMMY AWARDS»: Gwyneth Paltrow får høre det på Twitter etter at hun gikk over scenen under «Emmy»-utdelingen. Video: Fox. Vis mer

- Gir ingen mening

Tjomlid er sterkt kritisk til Paltrows metoder.

- De gir ingen medisinsk eller biologisk mening. Bevisbyrden for effekten av ukonvensjonelle metoder ligger uansett på dem som tilbyr den, og anekdoter er aldri bevis. Det er ikke slik man finner ut om noe virker. Selv om jeg tester noe og føler meg bedre, betyr ikke det at det faktisk har effekt.

Det er en overforenklet og kunnskapsløs tilnærming til vitenskapelig metode og helse, mener han.

- Hele alternativbransjen baserer seg på slagordet «det virker for meg». De glemmer at menneskekroppen er kompleks, og at det er mange faktorer som kan gjøre at du opplever at noe virker, selv om det ikke er tilfelle.

I traileren figurerer de alternative innslagene side om side med langt mindre kontroversielle utsagn om kvinnelig seksualitet og anatomi.

Tjomlid mener denne sammenblandingen av anerkjent vitenskap og alternativbehandling medfører en risiko for at sistnevnte «låner troverdighet» fra førstnevnte.

- Dette bruker de i markedsføringen. Da kan man peke på at mye er ukontroversielt, og slik hvitvasker de programmet. Hele greia er ubehagelig. Det handler i bunn og grunn om privilegerte menneskers luksus og velvære, ikke om helse og sykdom.

- Negativ effekt

Tjomlid sier han er kritisk til, men ikke overrasket over, at Netflix gir Goop en plattform.

- Det er trist, men Netflix har allerede mange dokumentarer som er minst like ille. Sånn sett sjokkerer det ikke. De fleste har en kjerne av sannhet, men framstillingene er ofte overdrevne og ensidige.

Ekstra betenkelig er det når kjente ansikter kommer med anbefalinger de ikke har faglig belegg for, mener han.

- Det er farlig, i den grad det strider mot etablert vitenskap. Det har helt klart en negativ effekt, men jeg er usikker på om denne serien er verre enn mye annet. Det er kanskje i all hovedsak de som allerede er tilhengere av Paltrow som vil ta til seg dette.

- AVTRYKK I VAGINA: Durek Verrett, også kjent som prinsesse Märtha Louises kjæreste og selvutnevnt sjaman, uttalte seg om kvinners vagina og sexpartnere til det irske nettstedet Xposé. Det likte ikke kjendislegen Wasim Zahid. Video: Wasim Zahid. Klipp: Marie Røssland Vis mer

- Skade

Han er usikker på hvor stor påvirkning serien kan få utover denne gruppen.

- Det mest uheldige er kanskje ikke de konkrete rådene som eventuelt kommer, men tankegangen de promoterer. At vitenskap og forskning ikke er så viktig. Det er anti-vitenskap og anti-fagpersoner. Det er forferdelig farlig, for går du den veien er det ikke grenser for hvor du ender.

Han viser til den utbredte motstanden mot vaksiner i deler av USA

- Fryktelig mange har tatt skade av det. Goop framstiller seg selv som om de jobber for å styrke kvinner. En slags uredd feminisme som kjemper for kvinners helse. Mens i realiteten undergraver de kvinners intellekt, evne til rasjonell tenking, og rett til evidensbasert og effektiv helsehjelp.

Netflix ønsker ikke å kommentere kritikken. Det opplyser PR-byrået Släger, som representerer Netflix i Norge.

Steiner i skjeden

Gjennom Goop har Gwyneth Paltrow tidligere oppfordret kvinner til å putte eggformede steiner opp i skjeden. Redaksjonen hevdet at steinene skulle gi bedre seksuell energi, sterkere orgasmer og balansere syklusen.

Bloggen har også anbefalt såkalt «vagina-damping». Dette har blitt sterkt kritisert av eksperter som har advart mot trenden, ettersom damping kan forstyrre den naturlige pH-verdien i underlivet og føre til farlige brannsår.

Det stopper på ingen måte der. For den nette sum av 135 dollar selger de et kaffe-klyster som skal injiseres i rektum, der påstanden er at dette skal rense tarmen for avfallsstoffer.

BRUDDNYHET: Gwyneth Paltrow har brukt Goops nettside til litt av hvert. Det var her hun i 2014 slapp nyheten om at hun og Coldplay-vokalist Chris Martin skulle separeres - noe som for øvrig fikk siden til å krasje. Foto: Skjermdump/ REX/ NTB scanpix
BRUDDNYHET: Gwyneth Paltrow har brukt Goops nettside til litt av hvert. Det var her hun i 2014 slapp nyheten om at hun og Coldplay-vokalist Chris Martin skulle separeres - noe som for øvrig fikk siden til å krasje. Foto: Skjermdump/ REX/ NTB scanpix Vis mer

I april 2018 inngikk Goop et samarbeid med forlaget Condé Nast, som blant annet eier magasinene Vogue og Vanity Fair, for å lage en magasin-versjon av nettstedet. Men bare noen måneder senere ble samarbeidet avsluttet, blant annet fordi Condé Nast ville at selskapet skulle faktasjekke at alle opplysningene de publiserte samsvarte med fakta.

- Selskapet er i utvikling og gjør ting på en veldig gammeldags måte, sa Gwyneth Paltrow i et intervju med The New York Times sommeren 2018.

Paltrow ville at Goop skulle publisere intervjuer med healere og alternative behandlere, uten å måtte sjekke om det de sa faktisk var medisinsk korrekt eller vitenskapelig mulig.

Vis mer

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: - Sexlivet vårt er over

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer