Slakter kritikerne: - Et stort problem

Tre kjendismødre med klar oppfordring til «mammapolitiet».

HETSET: Enkelte reagerte så kraftig på Kristin Gjelsviks uttalelser om sønnens kosthold, at hun mottok en bekymringsmelding fra barnevernet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HETSET: Enkelte reagerte så kraftig på Kristin Gjelsviks uttalelser om sønnens kosthold, at hun mottok en bekymringsmelding fra barnevernet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg liker å tro at jeg er tøff og sterk. Men når jeg mottar et brev fra barnevernet i posten, er det klart at det går inn på meg, forteller Kristin Gjelsvik (32) til Se og Hør.

Et standpunkt om vegetarisk kosthold var det som skulle til. Etter at toppbloggeren gikk ut i et intervju med Se og Hør i slutten i juni, der hun proklamerte at hun ville oppdra sønnen Falk (tre md.) på et kjøttfritt kosthold i fremtiden, tok det fyr i kommentarfeltet.

NYBAKTE FORELDRE: Kristin Gjelsvik og Dennis Poppe Thorsen er foreldre til to måneder gamle Falk. Gjelsvik og Poppe Thorsen er veganere. Slik planlegger de Falks kosthold. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Blant over 3000 kommentarer var det flere som uttrykte stor bekymring overfor helsa til den lille gutten. Andre gikk langt i å påstå at Gjelsvik var «uskikket» som mor. Én valgte altså å sende en bekymringsmelding til barnevernet.

- Jeg visste at det ville dukke opp noen nettroll og andre surpomper, men jeg så ikke for meg det enorme omfanget av hatefulle kommentarer. Det er tydelig at jeg har pirket borti noe sårt, sier Gjelsvik.

Gjelder 300 000 kvinner

Det er mulig vi begynner å bli lei av å høre om kjendiser som opplever hets og sjikane over nettet, men hør på dette: I en undersøkelse gjennomført av Amnesty i fjor sommer, blant kvinner i Norge, oppga hele tolv prosent at har vært utsatt for netthets. Det tilsvarer mer enn 300 000 kvinner.

PRØVER Å IKKE BRY SEG: Kristin Gjelsvik og forloveden Dennis Poppe sammen med sønnen Falk utenfor familiens hjem i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PRØVER Å IKKE BRY SEG: Kristin Gjelsvik og forloveden Dennis Poppe sammen med sønnen Falk utenfor familiens hjem i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er rimelig å anta at de som er mer profilerte også utsettes for mer netthets, fortalte kampanjeleder i Amnesty, Nina Langslet, til Dagbladet nylig.

Profilerte mødre utgjør en velomtalt del av den utsatte gruppa. Nylig ble britenes hertuginne Meghan (37) offer for kraftig mammahets, etter at flere mente hun bar sønnen «feil» på trilletur.

Hertuginnen er langt fra den eneste som har måttet tåle slengbemerkninger og irettesettende kommentarer som nettbrukere som mener de vet «barnas beste». Kritikerne blir populært kalt mammapolitiet, som brukes til å definere alle slags uenigheter mellom mødre.

STOLTE: Det var to tydelig stolte foreldre som viste frem babyen sin til pressen for første gang. Hertuginne Meghan Markle og prins Harry fikk en sønn mandag 6. mai. Video: AP DV/NTB Scanpix Vis mer

- Urettferdig

Overfor Aftenposten har professor i barnepsykologi ved NTNU, Turid Suzanne Berg-Nielsen, tidligere forklart fenomenet slik:

- Vi blir provosert når noen velger annerledes enn oss, fordi det underforstått kan bety at vi ikke har valgt riktig. Når noen hinter om at vi svikter, rammer det oss hardt.

I likhet med Kristin Gjelsvik, fikk også tv-veterinær Trude Mostue (51) høre det da hun gikk ut i mediene og fortalte om et valg hun hadde gjort som mor. Mostue uttalte i et intervju med Dagbladet i 2011 at datteren ikke skulle gå i barnehage før hun var to-tre år - der hun videre mente at alle mødre burde ta seg tid til å være hjemme med barna de første åra.

KRITISERT: Trude Mostue fikk høre det fra mammapolitiet da hun uttalte seg om barnehager i 2011. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISERT: Trude Mostue fikk høre det fra mammapolitiet da hun uttalte seg om barnehager i 2011. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hvis du ikke har tid, ikke få barn, var den beinharde oppfordringen.

- Mange av kritikerne mente jeg var en av få som kunne gå ut og si dette, fordi jeg «sikkert hadde råd til å være hjemme». Jeg syntes det var litt urettferdig kritikk, da alle gjennomgår økonomiske ofringer i en småbarnsperiode, forteller 51-åringen til Se og Hør i dag.

Saken fortsetter under videoen:

TAR GREP: Blogger Caroline Berg Eriksen (31) er blitt mer varsom når det kommer til å dele bilder av døtrene med offentligheten. Her forklarer hun hvorfor. Reporter: Miriam Bakkejord. Video: Kevin Smilden Vis mer

Selv om Mostue forstår at meningene hennes kan oppfattes som kontroversielle, synes hun kritikerne, mødre eller ei, heller bør fokusere mer på egne liv.

- Alle bør gjøre akkurat det de føler for, og det de vil. Kanskje også kjenne på instinktet og morsfølelsen sin, så kan man ta egne avgjørelser basert på det, sier hun.

Stengte kommentarfeltet

Toppbloggeren Julianne «Pilotfrue» Nygård (29) gikk så langt som å sperre kommentarfeltene på sosiale medier - der hun har flere titalls tusen følgere - da hun ble mamma for første gang i fjor sommer.

- Jeg ville skjerme meg selv, familien min og ikke minst sønnen min. Etter fem år i denne bransjen takler jeg hatkommentarer, men jeg blir selvfølgelig lei meg når det er mammarollen min som angripes, forteller hun til Se og Hør.

- Forstår du at du er mer utsatt for kritikk, når du deler av mammatilværelsen din jevnlig for hele Norge?

- Ja, det skjønner jeg - og den konstruktive kritikken har bare vært positiv for min personlige utvikling som mor. Netthets er uansett ikke greit, og heller ikke noe jeg eller andre bør akseptere. Kjent person eller ei, konstaterer Nygård.

29-åringen forteller at hun får mange velmenende råd om barneoppdragelse, fra følgerne sine.

- Men jeg anser ikke dem som en del av mammapolitiet. Mammapolitiet er bare en dårlig trend av hysteriske mødre som dessverre tar mye plass, fordi de får enhver god mamma til å føle at hun ikke strekker til - eller at hun gjør feil. Det er et stort problem, ikke bare for meg, og det blir ikke tatt på alvor, mener hun.

- Vil skrike enda høyere

Tilbake hos Kristin Gjelsvik er talen klar. Dersom du ikke vil rette den moralske pekefingeren mot mennesker i nære relasjoner, ikke gjør det mot andre heller.

- Jeg kan holde kjeft om det meste, men akkurat dette med plantebasert kosthold er noe jeg brenner for. Da synes jeg det bør være greit å snakke høyt om det, når jeg har en stemme å bruke. Jeg ber ikke om at «alle» skal følge etter, bare at folk respekterer andres meninger. Og vær så snill: Ikke misbruk tiden til barnevernet, sier hun, og legger til:

- Jeg skal ikke bli skremt til taushet av surmagede kvinner. Jeg skal bare skrike høyere.

For ordens skyld: Barnevernssaken mot Kristin Gjelsvik var allerede henlagt da tv-profilen mottok brevet i posten.

LES OGSÅ: Klæbo har kjøpt seg drømmeboligen med kjæresten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer