BLANDEDE MENINGER: Tidligere håndballspiller og tv-profil Frank Løke mener folk må slutte å sutre over Sats' nye kleskode-endring. Lene Alexandra Øien er på sin side usikker på om tiltaket er nok alene. Foto: Christian Roth Christensen, Dagbladet / Saxegaard photography
BLANDEDE MENINGER: Tidligere håndballspiller og tv-profil Frank Løke mener folk må slutte å sutre over Sats' nye kleskode-endring. Lene Alexandra Øien er på sin side usikker på om tiltaket er nok alene. Foto: Christian Roth Christensen, Dagbladet / Saxegaard photography Vis mer

Slakter kleskode-bråk: - Misforstått

Mens flere kjendiser går hardt ut mot Sats' nye kleskoder, tror Frank Løke endringene vil ha en positiv effekt.

Publisert

Siden Norges største treningskjede, Sats, innførte et forbud mot alle overdeler som ikke dekker magen, har det kommet mange reaksjoner fra flere hold - også fra norske kjendiser.

Blant dem Alexandra Joner (29), tidligere «Paradise Hotel-»deltaker Sofie Karlstad (22) og Ulrikke Falch (23), som alle har vist motstand mot Sats' kleskode-endring.

Det er i en egen illustrasjon at treningskjeden viser hvilke kroppsområder som skal være dekket. Bildet viser at nettopp magetopper og korte shorts, ikke lenger er lov å bruke på Sats' treningssentre.

Reglene trer i kraft fra 1. november, og er blitt innført for «å blant annet unngå kroppspress». Derimot mener flere kritikere at magetopp-nekten framstår diskriminerende.

FOTOREDIGERING: Wanda Mashadi får kritikk av Mads Hansen for å redigere seg tynnere på et bilde tatt på Elle-festen. Det tar hun med en klype salt. Vis mer

- Ikke diskriminerende

Én som imidlertid applauderer de nye reglene, er tidligere håndballspiller og tv-profil Frank Løke (39).

I et innlegg på Instagram skriver 39-åringen at han mener de nye reglene vil ha en positiv effekt, og at det vil få flere folk inn på treningsstudioene.

Se dette innlegget på Instagram

Bra SATS👏👏 - Trodde aldri jeg skulle bli den personen som applauderer at damene skal ta på seg mer klær😂 - Jeg garanterer at feberen har blitt sjekket før, under og etter dette innlegget🤒 - Nei, jeg mener som SATS, at det vil ha en positiv effekt med å innføre klesforbud👊 - Om du tror det er fordi jeg nærmer meg 40 år, eller det at jeg faktisk begynner å bli voksen👴🏼så må jeg nok også skuffe dere🤷‍♂️ - Nei, det er fordi jeg ønsker at mangfoldet skal få muligheten til å trene mer👊 - Vi må få flere folk inn på studioene. Jeg heier derfor på avgjørelsen om at SATS forbyr damer å trene med tights med høyt liv kombinert med magetopp👏 - Jeg vet hva du tenker🤔 - Hvem faen har hacket kontoen til Løken😂 Men hør nå etter et par sekunder boys, så vil dette i lengden bare føre til mer spreke damer. Og det er jo jævlig innafor, eller?? - Mindre press på klær og kropp gjør at man kan slenge på seg noen filler og komme seg på et treningstudio uten å føle at man ikke passer inn. Folk flest er veldig opptatt av å sammenlikne, og mister veldig fort motivasjonen hvis vi føler at vi ikke passer inn. Mindre fokus på klær og kropp og mer fokus på det å faktisk trene, vil jo ikke bare hjelpe de som føler at de ikke hører hjemme på et studio, men det vil jo garantert ha en positiv effekt på alle disse såkalte «wannabe» treningscoach’ene på jakt etter det perfekte bilde, som skal lure en stakkar til å kjøpe tights med 15% rabatt eller banan-protein-pannekaker til 20 %, men da må du være rask for tilbudet gjelder bare til fredag😂 - Ja, kanskje dette fører til at det blir mer trening på studione, og mindre damer som flyr rundt på leiting etter hvor i hælvete de skal putte ladekabelen sin. - Uansett om jeg må kjøpe meg en ny febermåler som fungerer, så heier jeg på SATS👏👏 - #nåhardetklikkaforhan

Et innlegg delt av Frank Løke (@actionfrankloke)

«Mindre press på klær og kropp gjør at man kan slenge på seg noen filler og komme seg på et treningsstudio uten å føle at man ikke passer inn. Folk flest er veldig opptatt av å sammenlikne, og mister veldig fort motivasjonen hvis vi føler at vi ikke passer inn», skriver han blant annet.

Overfor Se og Hør utdyper 39-åringen:

- Sats vil få folk opp fra sofaen, og ut i aktivitet. De ønsker å appellere til alle som sitter hjemme og kvier seg for å dra på treningssenteret. Dette handler ikke om diskriminering, men et forsøk på å inkludere flere, forteller Løke.

Selv mener han at kritikerne misforstår Sats' budskap.

- Det å flytte fokus vekk fra kropp og klær, og over på trening, vil garantert gjøre det mer behagelig for folk å komme, fortsetter han.

SØSTRENE OM FRANK: Heidi og Lise Løke overrasket i «Skal vi danse». Samtidig avslørte de mye om broren Frank. Reporter: Henriette Eilertsen Video: Helén Skogstad Vis mer

Som tidligere nevnt er ikke alle like enige med Løke. Se og Hør har tatt en prat med flere treningsbloggere og influensere for å høre hva de mener om den mye omtalte regelendringen.

Den tidligere modellen og grunnleggeren av selskapet LA Lifestyle, Lene Alexandra Øien (38), har over 60 000 følgere på sin Instagram-profil. Hun deler daglig innlegg om ulike treningsformer og treningstips, og startet selv sin karriere som personlig trener på Sats i 2011.

- Bør få gå i det man vil

Til Se og Hør forteller Øien at hun synes det er fantastisk at treningssenteret ønsker å bidra til å minske kroppspress, men at hun er usikker på at om dette alene er nok.

- Jeg er også litt usikker på om dette med å oppfordre oss til å kle på oss mer er rett, med tanke på at generasjonene før oss har kjempet i mange år for at vi skal kunne kle oss mer sexy - og likevel bli respektert. Jeg synes alle kvinner, uansett størrelse, form eller fasong skal få kle seg i det de føler seg vel i, mener 38-åringen.

Videre forteller Øien at hun synes det er viktig at treningssentrene har noen kjøreregler, men at hun synes det er trist at det i 2019 skal bli sett på som støtende om man viser litt hud.

USIKKER: Lene Alexandra Øien er usikker på om Sats' nye kleskoderegler vil minske kroppspresset. Foto: Saxegaard photography
USIKKER: Lene Alexandra Øien er usikker på om Sats' nye kleskoderegler vil minske kroppspresset. Foto: Saxegaard photography Vis mer

Øien synes likevel at intensjonen er god, men påpeker at hun er usikker på om det vil minske kroppspresset.

- En som er veltrent og går i litt trange klær, vil være sexy uansett - og bli lagt merke til. Om det er en dame i tights og en trang, heldekkende topp, eller en mann med trang T-skjorte, blir effekten det samme, for den som ser det. Kanskje Sats skulle starte med et kurs i å styrke selvfølelse, forteller 38-åringen, og poengterer at folk burde fokusere mer på seg selv og egne mål fremfor å blande seg i hva andre har på seg på treningssenteret.

DEBATTEN: I nyeste episode av serien «Kristin & Dennis: 1 + 1 = 3» får vi bli med bak kulissene før Kristin Gjelsvik møtte Sophie Elise til debatt om kroppspress. Video: Viafree Vis mer

- Ansvarsfraskrivende

Treningsprofil Camilla Lorentzen (30) er dama bak emneknaggen #fitnok, og har over 60 000 følgere på sin Instagram-profil. Lorentzen har også skrevet de to bøkene «God Nok inspirasjonsguide» og «God nok med fitnokmetoden».

Hun mener at de nye reglene til Sats er «innafor», men poengterer at kroppspress ikke skapes som følge av hva folk har på seg på trening, men heller fordi kulturen er som den er.

- Det finnes sentre hvor folk går i korte topper og minimale shorts, heier på hverandre og ønsker hverandre det beste. Det finnes sentre hvor alle går med lange tights og store T-skjorter, og føler at de ikke passer inn, forteller Lorentzen.

Videre mener hun det er «relativt ansvarsfraskrivende» fra Sats' side å legge fram budskapet om at medlemmene deres som kler seg «feil», er de som skaper kroppspress.

- Jeg vet ikke om det er intensjonen til Sats, men for meg virker det som de forsøker å skyve ansvaret på medlemmene, framfor å selv se hva de kan gjøre for å skape et mer inkluderende sentermiljø. Med timer som heter «bootylicious» på planen er det ganske tydelig at Sats mener at kropp er viktig, så kanskje de burde ta seg en god titt i speilet før de forsøker å skyve dette ansvaret over på medlemmene, fortsetter treningsprofilen.

- Som et skritt bakover i tid

Matblogger, forfatter og treningsprofil Kristine Weber (37) har 57 000 følgere på sin Instagram, og er også en av dem som deler innlegg om alt fra kosthold til trening.

Overfor Se og Hør legger ikke Weber skjul på at hun synes det er trist at det lages slike regler i utgangspunktet.

- Jeg tenker at hvis vi trenger kleskoder på trening, så må vi vel ha det på skolen, i gymtimer, på jobb og liknende også? Uniformer og drakter? Det føles som et skritt bakover i tid. Når det er sagt, så er det lov til å tenke litt selv også. At en sports-BH og «hotpants» fint kan spares til de varmeste treningsøktene i hagen, til fotoshoots eller i videoer, der man utelukkende ønsker å vise seg frem, sier Weber.

På spørsmål om Weber tror at de nye kleskode-reglene til Sats vil få den effekten senterkjeden ønsker, er hun klar i sin sak.

- Jeg tror ikke det vil ha noe effekt i det hele tatt, og jeg tror treningsmoten vil variere akkurat på lik linje som valig klær. Snart er magetoppene ute av motebildet, og noe annet nytt og spennende dukker opp, forteller Weber.

Dette sier sats

Se og Hør har vært i kontakt med kommunikasjonssjef i Sats, Malin Selander, som sier følgende om kleskode-bråket:

- Vi har hele tiden hatt trivselsregler på Sats, og nå har vi gjort en justering, der vi har gjort den litt enklere med færre punkter. Et av disse punktene omhandler bekledning. Vi er opptatt av å skape et miljø som oppleves som rent, pent og inkluderende - derfor har vi trivselsregler. Det siste året har Sats fått kritikk for formulering og håndtering av punktet vedrørende bekledning, og dette har vi nå tatt til oss i justeringen som trer i kraft 1. november 2019.

- Hva tenker dere om kritikken som har kommet?

- Vi ser at dette skaper både positive og negative reaksjoner. Først og fremst har vi disse reglene av hygieneårsaker. Vi vil at alle skal føle seg velkommen på Sats, og derfor har vi laget noen enkle kjøreregler knyttet til sikkerhet, hygiene, klær og hensyn til andre medlemmer.

- Det er trist for oss å se at det er noen som tolker dette som at vi er kvinnefiendtlige eller ønsker at kvinner ikke skal føle seg sexy, eller gjemme bort kroppen sin. Det er absolutt ikke vår intensjon. Vi vil derfor ta alle tilbakemeldinger med oss videre, sier Selander.

LES OGSÅ: Derfor er de ikke forlovet

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer