«Vitaminterapi» mot fyllesyke:

Slakter kjendisenes bisarre fyllesyke-kur

Ikke alle har tro på stjernenes «quick fix» på bakfylla.

VITAMINBEHANDLING: Chrissy Teigen er en av dem som sverger til intravenøs vitaminbehandling. Skjermdump: Instagram
VITAMINBEHANDLING: Chrissy Teigen er en av dem som sverger til intravenøs vitaminbehandling. Skjermdump: Instagram Vis mer
Publisert

- Jeg har aldri hørt en vitenskapelig begrunnelse for at vitaminer skal ha noe å si for fyllesyken, sier sivilingeniør i miljøfysikk og forsker på bakrus, Ole André Sivertsen.

- Og det har vært forsket mye på, spesielt i Sovjet på 50-tallet.

Få vet så mye om bakrus som den tidligere «Newton»- og «Fylla»-programlederen, som også står bak boka «Bakrus».

De siste åra har en ny trend mot nettopp bakrus inntatt USA, og mange Hollywood-stjerner har omfavnet metoden med intravenøs vitaminbehandling for en «quick fix» på gårsdagens moro.

I storbyer som New York er The Hangover Club én av mange veletablerte bedrifter som tilbyr å komme hjem eller til arbeidsplassen din med en rask væske- og vitaminbehandling for å gjøre «dagen derpå» litt bedre. Vel å merke for en stiv pris.

FYLLESYK: Norske Daniel tyr til drastiske metoder for å kurere fyllesyken i «Norske rednecks i Syden». Vis mer

Populær «kur»

Stjerner som Kendall Jenner (23), Chrissy Teigen (33) og Adele (31), er blant de mange kjendisene som sverger til intravenøs vitaminbehandling.

Metoden er blitt vanlig i USA, da flere hevder at det kan hjelpe på alt fra tørr hud, en «boost» av immunforsvaret til kurering av fyllesyken. Også her til lands har det den siste tida dukket opp klinikker som reklamerer med «vitaminterapi» for fyllesyke.

View this post on Instagram

hello body meet vitamins

A post shared by chrissy teigen (@chrissyteigen) on

Men selv om flere store Hollywood-stjerner benytter seg av vitaminkuren, hevder «Fylla»-programlederen at det ikke finnes noen form for dokumentert effekt som kan forsvare intravenøs vitaminbehandling av fyllesyke.

Ettersom det første vitaminet ble oppdaget allerede på starten av 1900-tallet, har også vitaminenes betydning vært forsket mye på i sammenheng med bakrus.

Sivertsen legger også spøkefullt til at man, for å ha et vitaminunderskudd som krever en tilførsel i dette omfanget, er så alkoholisert at man sannsynligvis har bodd under ei bro i lang tid.

FORSKET PÅ BAKRUS: Sivilingeniør i miljøfysikk og forsker på bakrus, Ole André Sivertsen. Foto: NRK
FORSKET PÅ BAKRUS: Sivilingeniør i miljøfysikk og forsker på bakrus, Ole André Sivertsen. Foto: NRK Vis mer

- Jeg er svært skeptisk til at noen hevder at dette kan ha en positiv effekt. Det har vært testet mye, og det har aldri blitt vist noen positive resultatet for dette. Her er det snakk om mye placeboeffekt, sier Sivertsen.

Det eneste som rent vitenskapelig kan hjelpe mot en del av de fysiske smertene bakfylla følger med seg, er betennelsesdempende midler (NSAIDs) som eksempelvis Ibux og Naproxen, forklarer han.

Han advarer likevel mot at disse medikamentene kan trigge blødninger i både mage og tarm, og man derfor bør være forsiktig med bruken.

- Ikke noe magisk

Lege og tidligere «Love Island»-deltaker, Arwin Rahi, er blant dem som har kjennskap til metoden etter å ha undersøkt markedet for dette i Norge, men heller ikke han har tro på at vitaminene i blandingene som gis har noe for seg.

- Jeg har null tro på at vitaminer faktisk fungerer for fyllesyke.

LEGE: Arwin Rahi har ingen tro på vitaminer mot fyllesyke. Foto: Privat
LEGE: Arwin Rahi har ingen tro på vitaminer mot fyllesyke. Foto: Privat Vis mer

Det han derimot forklarer at kan ha en positiv effekt, er den store mengden væsken man får tilført, ettersom dehydrering er en av hovedårsakene til at man føler seg dårlig etter en fuktig kveld på byen.

- Det er ikke snakk om noe magisk. Blandingen består i hovedsak av Ringer, samt noen vitaminer, men det er ingenting av dette som man ikke kan få i seg ved inntak av mat eller drikke. Fordelen er jo det at man kan få i seg store mengder på kort tid uten å bli kvalm - noe man ellers gjerne blir av så store mengder drikke når man er fyllesyk, sier Rahi.

Høy partyfaktor

Hos The Hangover Club kan man velge mellom tre ulike behandlinger-, klassisk-, super- eller mega, alt ettersom hvilke tilsetninger av vitaminer og smerte- og kvalmestillende man ønsker seg.

TILBYR KUR: I USA er det flere bedrifter som tilbyr å komme hjem eller til arbeidsplassen for en rask væske- og vitaminbehandling dagen derpå. Det er ikke gratis. Skjermdump: hangoverclub.com
TILBYR KUR: I USA er det flere bedrifter som tilbyr å komme hjem eller til arbeidsplassen for en rask væske- og vitaminbehandling dagen derpå. Det er ikke gratis. Skjermdump: hangoverclub.com Vis mer

Mens mange av oss kanskje nøyer seg med en fest i ny og ne, er det gjerne mennesker som holder en svært høy partyfaktor som benytter seg av tilbudet. Men det er slett ikke gratis.

Hos The Hangover Club varierer prisen fra 1000 kroner og opp til det dobbelte. Skal man få behandlingen hjemme, er prisen langt høyere.

Verken Sivertsen eller Rahi vil anbefale metoden. Mens Rahi, som lege, må råde til å droppe - eller i alle fall begrense alkoholinntaket, er Sivertsen noe mer «liberal» i sin anbefaling.

- Mitt råd er å spare den tusenlappen og ta fyllesyken som en del av gårsdagens fyll og fanteri.

LES OGSÅ: Slik svarer hun på midjekritikken

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer