«Juleølkalenderen»:

Slakter grøftefyll-tv: - Primitivt

Kjendiser drikker til de stuper i Discoverys julekalender. Radioprofil innrømmer at han bare husker en tredjedel av innspillingen.

FYLLEKULE: Alt går ikke som det skal når Niklas Baarli, Rikke Isaksen og Fridtjof Nilsen inviterer til fyllefest i «Juleølkalenderen» på Dplay. Vis mer
Publisert

I fjor lanserte Discovery en litt annen julekalender-vri, «Juleølkalenderen», der programlederne skulle smake på ulik alkoholholdig drikke, kåre den beste drinken – og utover i sesongen bli mer og mer beruset (naturlig nok).

I år består panelet av tv- og radio-profil Niklas Baarli (30) og «Ex On the Beach»-profil Rikke Isaksen (25), som under ledelse av Fridtjof Nilsen (42) skal smake seg gjennom en ny drikk hver dag frem til jul.

Selv om det i serien kommer en ny episode hver dag, er hele kalenderen spilt inn på under et døgn. Og det kommer tydelig fram på tv at det allerede er inntatt mye alkohol blant kjendisene, for å si det mildt.

- Fylla har skylda

- Når noen ringer og sier: «Hei, vil du få betalt for å drikke deg full?», så sier jeg alltid: «Ja, det vil jeg». Null av null ganger har jeg sagt nei til det, forteller Niklas Baarli til Se og Hør.

Kalenderen ble ifølge Baarli spilt inn fra halv ni på morgenen, til elleve på kvelden. Han beskriver egen tilstand som «sørpedrita» da innspillingen var ferdig, og forteller at han ikke husker noe som helst etter luke syv.

MED PÅ ALT: Rikke, Fridtjof og Niklas er med i julekalenderen fra første til siste luke. Foto: TVNorge
MED PÅ ALT: Rikke, Fridtjof og Niklas er med i julekalenderen fra første til siste luke. Foto: TVNorge Vis mer

For hver luke som åpnes, kommer nemlig nye kjendiser på besøk – med nye drinker. Sjøslag til tross, Baarli virker ikke å være spesielt bekymret.

- Fylla har skylden og det tenker jeg alle må forstå, sier han.

FJELLVANDRING: «Partyekspressen fra Drøbak» er blant deltakerne vi får se i årets utgave av «Charterfeber», men ikke alle er like imponert over det de driver med. Video: Viafree/Rød Løper Vis mer

Reagerer

Det gjør derimot ikke generalsekretær i Blå Kors, Kjetil Haga. Overfor Se og Hør påpeker Haga at han har forståelse for at kalenderen er ment som humor, men mener Discovery kunne spart seg for alkoholomfanget.

- Det å skulle lage underholdning av at noen drikker seg full på tv eller på nettet, er en lettvint og primitiv form for humor, mener han.

Ifølge Haga vokser 90 000 norske barn opp i hjem der det finnes utfordringer knyttet foreldre som drikker for mye – og at mange barn og unge gruer seg til jul på grunn av dette.

Han synes derfor at man burde valgt en annen måte å gå inn i julefeiringen på.

- Vår erfaring er at det er et betydelig drikkepress i Norge, i alle aldre. Både de som drikker og de som lar være fortjener respekt, men denne formen for julekalender bidrar ikke til dette.

BLÅ KORS: Generalsekretær i Blå Kors, Kjetil Haga, mener Discovery kunne ha droppet denne julekalenderen. Foto: Privat
BLÅ KORS: Generalsekretær i Blå Kors, Kjetil Haga, mener Discovery kunne ha droppet denne julekalenderen. Foto: Privat Vis mer

I tillegg tror generalsekretæren at kjendisene som deltar i kalenderen absolutt har stor påvirkningskraft på både unge og voksne.

Sett bort fra den første episoden av «Juleølkalenderen», som har en anbefalt aldersgrense på 15 år, gjelder 12 år for resten av lukene. Dette mener Haga sender et svært dårlig signal.

- Sånn sett er dette en lite morsom juleoppkjøring for mange, og jeg tenker de kunne valgt en annen innfallsvinkel, sier han.

SNAKKER UT: Lars Monsen åpner seg om alkoholforbruket i denne ukas Lindmo. Video: NRK Vis mer

Tok med alkoholfri drikke

Det som muligens er noe overraskende med julekalenderen, er at tv-profil og realitydeltaker Grunde Myhrer (23) dukker opp i en av lukene. Myhrer har ved flere anledninger vært åpen om at han er avholds, noe han fortsatt holder fast ved.

Han har selv ikke noe problem med at andre rundt ham konsumerer alkohol, men er svært opptatt av hvordan man forholder seg til alkohol rundt barn, spesielt i julen.

AVHOLDS: Grunde Myhrer er åpen om at han ikke drikker og ønsket derfor å være med på å påvirke i julekalenderen. Foto: Tore Skaar
AVHOLDS: Grunde Myhrer er åpen om at han ikke drikker og ønsket derfor å være med på å påvirke i julekalenderen. Foto: Tore Skaar Vis mer

- Jeg hadde med meg alkoholfri drikke da det var min tur, og det er rett og slett for å bevise at det finnes alternativer der ute. Det mener jeg er viktig, spesielt i en sånn serie, sier han.

På spørsmål om hvorfor han, som avholds, blir med i en serie som i hovedsak bare handler om alkohol, svarer han følgende:

- For min del føles det bedre å være med og påvirke direkte, enn å stå på sidelinjen når en serie spiller på noe som ikke er så ålreit for mange.

- Dette understreker bare mitt standpunkt og får fram tydeligere hvorfor man ikke skal drikke for mye i julen, fortsetter han.

I likhet med Kjetil Haga mener 23-åringen at aldersgrensen burde vært betydelig høyere.

- Følger regelverket

Mediesjef i Discovery, Hanne McBride, sier til Se og Hør at de er godt kjent med at mange barn og unge opplever rus og alkoholproblemer i familien, som igjen er sett på som et alvorlig samfunnsproblem.

Hun mener likevel man må klare å skille mellom dette og humor.

GJEST: Grunde er en av mange kjendiser som stikker innom kalenderen. Han hadde med seg julebrus for anledningen. Foto: TVNorge
GJEST: Grunde er en av mange kjendiser som stikker innom kalenderen. Han hadde med seg julebrus for anledningen. Foto: TVNorge Vis mer

- Her gjør mange organisasjoner en veldig viktig jobb med å belyse problemet, også Blå Kors. Vår Juleølkalender er et humorprogram. Det tar rett og slett bare for seg tant og fjas, og ender opp som en kommentar til de mer useriøse sidene ved dagens øl- og drikkekultur, sier hun, og fortsetter:

- Det synes vi det må være rom for. Hvis programmet illustrerer noe, er det vel nettopp de negative sidene ved konsum av store mengder alkohol.

Når det gjelder kalenderens aldersgrense, sier mediesjefen følgende:

- Vi følger gjeldende regelverk når vi fastsetter aldersgrensen for et program. Det gjøres for hver enkelt episode i en serie.

Beklager til mora

Niklas Baarli innrømmer at han burde ha tenkt over signalene han sender ut ved å drikke seg fulle på tv.

- Men jeg er østfolding og har ikke det filteret, spøker han, og fortsetter:

- Det får noen andre ta seg av. Jeg har ikke tenkt på det i ettertid heller nei, så beklager til Akan, Blå Kors og alle sammen. Mamma jobber med avrusing, så beklager til henne, også.

LES OGSÅ: Slakter kjendisenes bisarre fyllesyke-kur

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer