FIKK SOVE SAMMEN: Familien Breili fikk lov til å bygge sin egen hytte og sove sammen. Hos Namalene sover egentlig kvinner og menn i separate hytter. Her er Rune og kona Tove.  Foto: STRIX/NRK
FIKK SOVE SAMMEN: Familien Breili fikk lov til å bygge sin egen hytte og sove sammen. Hos Namalene sover egentlig kvinner og menn i separate hytter. Her er Rune og kona Tove. Foto: STRIX/NRK Vis mer

- Skulle ikke være noe «hankey pankey»

Rune fra «Den store reisen» fikk streng beskjed da han og kona skulle sove sammen.

Publisert
SEHER.NO: Tidligere i dette årets sesong av familieprogrammet  «Den store reisen» på NRK fikk tv-seerne se at familien Breili fra Hvasser fikk lov til å bygge sin egen hytte hos Namalene - urbefolkningen de bor hos på stillehavsøya Vanuatu.

Årsaken til at familien, som består av Rune (46), Tove (45) og barna Ronja (17) og Brage (13), fikk bygge sitt eget bosted, var at flere av familiemedlemmene, særlig Tove, slet med å få sove i hyttene til stammen.

Hos namalene bor kvinnene og mennene i separate hytter. Og ifølge familiefar Rune var det særlig røyken fra bålet inne i disse hyttene som gjorde at kona slet med søvnen.

- Tove fikk ikke sove i disse hyttene, som er ganske tette og røykfulle. Vi prøvde jo å sove sammen med stammen, for der sover kvinner og menn i egne hytter. For oss andre gikk det ganske greit, men Tove klarte det ikke så bra. Røyken skal jo holde fluer og innsekter borte, men den gjorde det vanskelig for henne, så da fikk vi bygge vår egen hytte, forteller Rune til Seher.no.

46-åringen, som jobber som sivilarkitekt hjemme i Norge, fikk derfor hjelp av stammen til å tegne og bygge et bosted. Og i forrige ukes episode måtte nordmennene også gjennomføre en «åndeutdrivelse» før de fikk flytte inn.

- Akkurat det var veldig gøy. Vi måtte drive ut de onde åndene som kan sitte fast i veggene på huset. Det er et eget ritual for å drive de ut, og da kommer Namalene med en vedkubbe som ryker for å røyke ut de onde åndene, som henger fast i veggene på huset. Så da måtte vi slå og banke på huset for å jage det onde ut i junglene, sier Breili.

At kvinnene og mennene hos Namalene ikke bor sammen, kan kanskje virke litt spesielt for oss her hjemme. Særlig når det gjelder det med samliv og å få barn.

Og ifølge Rune fikk han streng beskjed om å ikke finne på noe «muffens» med kona.

- Ingen familier sover sammen. Vi fikk lov til å bo i en hytte med hverandre, men da skulle det ikke være noe «hankey pankey», sa de, humrer Rune:

- Bakom kjøkkenhytta, som er forsamlingshuset til storfamilien, er det to familiehytter. Så når du er i etableringsfasen, og du har gått gjennom ritualene fra å være gutt til å bli mann, så kan du finne deg en kone. Når man har hatt gifteritualet sitt, så får man flytte inn i i en sånn «nygift-hytte», og da skal man få barna relativt raskt der. Når man senere blir tatt opp som fullverdig mann i stammen, da flytter man inn i hytta til mennene. Så hos Namalene er det bare tre år med kjernefamilie.

«Den store reisen» sendes på NRK1 lørdager kl. 21.25! Finn ditt favorittprogram i Seher.nos TV-guide her.

Bli fan av Seher.no på Facebook her!       

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.
 

LES OGSÅ: - Her skal han stikke armen i en levende geitVi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer