Selma Blair:

Skuespilleren havnet i turban-bråk

Blir beskyldt av fansen for kulturell appropriasjon.

FANSEN RASER: Etter at Hollywood-stjernen Selma Blair delte et bilde av seg selv iført en turban, kokte det over i kommentarfeltet. Foto: NTB scanpix/skjermdump fra Instagram
FANSEN RASER: Etter at Hollywood-stjernen Selma Blair delte et bilde av seg selv iført en turban, kokte det over i kommentarfeltet. Foto: NTB scanpix/skjermdump fra Instagram Vis mer
Publisert

Den anerkjente Hollywood-stjernen Selma Blair (46) delte tirsdag et bilde av seg selv sammen med Rachel Fleit på Instagram.

- Vi har et svar til dine dårlige dager eller hårdager. Tørkler! (det har eksistert i tusenvis av år), skrev 46-åringen til bildet.

På bildet ser man duoen smilende iført stilige turbanlignende hodeplagg, og det er nettopp dette fansen har bitt seg merke i.

- Absurd

Siden stjernen avslørte at hun har fått den uhelbredelige sykdommen Multippel Sklerose, også kjent som MS, har hun fortalt åpent om utfordringene med sykdommen, som blant annet inkluderer hårtap.

Til tross for dette rant det inn med kritiske kommentarer mot stjernen, og flere anklaget henne for kulturell appropriasjon ved å ha på seg en turban.

SYK: Det var i høst at skuespiller Selma Blair avslørte at hun hadde fått påvist sykdommen Multippel Sklerose (MS). Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix
SYK: Det var i høst at skuespiller Selma Blair avslørte at hun hadde fått påvist sykdommen Multippel Sklerose (MS). Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix Vis mer

Flere påpekte at Blairs hodeplagg ikke var kult og mente at hun hadde på seg et kulturellt tilbehør. En annen stilte spørsmål ved hvorfor stjernen hadde på seg hodeplagget når religiøse mennesker som har det på seg får hets.

- Beklager, men å ha på seg en turban er bare absurd. Jeg tror alle vet at hvite mennesker ikke har noen kultur, men det er ikke greit å stjele noen andres, skrev en av følgerne.

Andre tok stjernen i forsvar og hyllet hodeplagget.

- Dere ser fantastiske ut. Det er så trist at andre ser etter problemer når det ikke finnes noen, skrev en annen.

- Elsker stilen, dere begge er vakre. Det vil alltid være kritikere. Bare ignorer dem, rådet en tredje.

Tok et oppgjør med kritikerne

Hollywood-stjernen så seg nødt til å forsvare seg selv etter kritikken, og forklare forskjellen mellom hva hun gjorde og kulturell appropriasjon.

Dette gjorde hun ved å dele et nytt bilde av seg selv iført hodeplagget sammen med en jente ved navn Sally Rubiner.

- Dette er ikke en sikh-turban eller en etterligning. Morsomt nok, absorberer sikher negativitet, spre det, tolerer det, svarte hun en av følgerne i kommentarfeltet og la til:

- Ingen av disse kommentarene gjør vondt. De vet ikke hva de skriver.

Som svar til en persons anklagelse i kommentarfeltet om kulturell appropriasjon, var 46-åringen klar i sin sak.

- Skjerf har blitt brukt i alle farger i alle år. Slapp av. Hva vil du at en kvinne uten hår skal ha på seg? En kløende parykk? Hvorfor ikke bare knyte et skjerf og dekorere det? Jeg synes det er et vakkert alternativ.

En annen kommenterte at skuespillerstjernen ikke har MS, men at hun later som for å få penger. Til dette var stjernen rask med å svare:

- Oj, wow. Akkurat. Kan jeg få litt penger, siden jeg spurte.

Gråt gledestårer over diagnosen

Som tidligere nevnt ble det i fjor høst kjent at Selma Blair hadde fått den uhelbredelige sykdommen.

Det Blair har fått er en autoimmun sykdom som gjør at immunsystemet angriper nervecellene i hjernen og ryggmargen. Ifølge MS-forbundet kan personer med MS oppleve symptomer som synsforstyrrelser, kraftsvekkelser i arm eller ben, balanseproblemer, nedsatt arbeidsevne og tretthet, samt endret hudfølelse.

GOD STØTTE: Selma Blair er avhengig av stokk etter diagnosen. Her er hun fotografert ute i Los Angeles med kjæresten David Price. Foto: NTB scanpix
GOD STØTTE: Selma Blair er avhengig av stokk etter diagnosen. Her er hun fotografert ute i Los Angeles med kjæresten David Price. Foto: NTB scanpix Vis mer

Med andre ord har ikke den siste tiden vært enkel for Blair. På Oscar-etterfesten dukket hun blant annet opp på rød løper med stokk. I mars tok hun bladet fra munnen om hvordan det siste halvåret har vært for henne, og snakket åpent om hvordan hun fikk diagnosen.

På besøk hos «Good Morning America», gjengitt av CNN, fortalte Blair at hun begynte å gråte gledestårer da diagnosen ble oppdaget.

- Jeg gråt, men det var ikke fordi jeg hadde panikk. Jeg gråt fordi jeg visste at jeg måtte akseptere at jeg mistet kontroll over kroppen, og det var av en eller annen grunn en lettelse, fortalte Blair.

Prøvde å fremstå normal

Allerede da hennes syv år gamle sønn Arthur ble født, begynte hun å vise tegn til sykdommen. Hun prøvde derimot å fremstå så normal som mulig, men det var ingen enkel jobb.

View this post on Instagram

One year ago today. ❤️

A post shared by Selma Blair (@selmablair) on

- Jeg selvmedisinerte meg selv da han ikke var med meg. Jeg drakk. Jeg hadde smerter. Jeg drakk ikke alltid, men det var ganger der jeg rett og slett ikke taklet det, sa hun i intervjuet.

Selv om det ikke var noen enkel sak å akseptere at hun hadde fått en uhelbredelig sykdom, var det vanskeligst å si til sønnen at hans mor med tiden «ville bli nærmest ugjenkjennelig».

- Han gråt og spurte om det ville ta livet av meg. Da sa jeg: «Nei. Eller, vi vet aldri hva som kommer til å forårsake vår død, Arthur. Men dette betyr ikke at jeg skal dø».

LES OGSÅ: - Jeg har en sykdom som ønsker å ta livet mitt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer