FIKK BARN: -Jeg har selv kjent på den frykten, og vet om mange som har angst for jobben i barseltiden, sier skuespiller Anna Bache-Wiig. Nå har hun en 13 måneder gammel datter. Foto: SCANPIX
FIKK BARN: -Jeg har selv kjent på den frykten, og vet om mange som har angst for jobben i barseltiden, sier skuespiller Anna Bache-Wiig. Nå har hun en 13 måneder gammel datter. Foto: SCANPIX Vis mer

Skuespillere redde for å bli gravide

To av ti skuespillere mener det å få barn har hemmet karrieren i vesentlig grad.

SEHER.NO: To av ti skuespillere mener det å få barn har hemmet karrieren i vesentlig grad, mens 61 prosent tror det har hemmet karrieren til en viss grad.

37 prosent av skuespillerne sier de har vært redde for å bli gravide. Det er tallenes tale i VGs omfattende undersøkelse blant 428 norske skuespillere.

- Skuespillerbransjen er brutal, og mange frilansere sliter med å komme tilbake i arbeidsmarkedet etter at de har fått barn, sier leder for Norsk Skuespillerforbund, Agnethe Haaland, til VG.

Hun synes det er "ubegripelig" at skuespillere klarer å kombinere karriere og små barn.
- I perioder jobber du seks dager i uken, og du jobber også formiddag og kveld, prøver på formiddagen, forestillinger på kvelden. Det er ikke lett å kombinere, hvis du ikke har et veldig godt nettverk, sier Haaland.

Skuespiller Anna Bache-Wiig (32) er ikke overrasket over undersøkelsen.
- Nei, ikke i det hele tatt. Jeg har selv kjent på den frykten, og vet om mange som har angst for jobben i barseltiden, sier hun.

Selv tok hun valget om å få barn. Datteren Helga er nå 13 måneder gammel.

- Før var det litt sånn: Jeg tenkte at jeg må bare gjøre den og den rollen først. Så ble jeg kjempebestemt, tenkte: Hva er en rolle? Åtte uker prøvetid og så en periode på scenen, sier hun.

Da Anne spilte i Varg Veum-filmen "Falne engler", var datteren Helga 3 måneder.
- Jeg begynte litt tidlig å prøve meg, og nå spiller jeg i "Elektra". Når du er frilanser tør du ikke si nei, det blir litt sånn, sier Anna Bache-Wiig  til VG.