Joachim Calmeyer:

Skuespiller Joachim Calmeyer er død

Skuespilleren Joachim Calmeyer døde i sitt hjem i Grue i Hedmark 2. juledag, 85 år gammel.

DØD: Calmeyer mottok for fire år siden Amandakomiteens ærespris for sin karriere både på skjermen og på scenen. Her spiller han i filmen «Salmer fra kjøkkenet». Foto: NTB scanpix
DØD: Calmeyer mottok for fire år siden Amandakomiteens ærespris for sin karriere både på skjermen og på scenen. Her spiller han i filmen «Salmer fra kjøkkenet». Foto: NTB scanpix Vis mer

Han sovnet stille inn en romjulskveld med familien rundt seg, etter noen måneders sykdom, opplyser familien til NTB.

Calmeyers siste store filmrolle var som karakteren Isak Bjørvik i Bent Hamers «Salmer fra kjøkkenet» (2003), en rolle kritikerne roste kraftig. Calmeyer har også mottatt en rekke priser for sin innsats både på filmlerretet og på scenen, der han har uoffisiell Norgesrekord i antall Ibsen-roller.

I 2012 ble hans lange og innsats på TV, Rogaland Teater, Det Norske Teatret, Nationaltheatret og Den Nationale Scene, hedret med Amandajuryens ærespris.

Calmeyer debuterte i 1953 i operaen «Don Pasquale».

I 2001 ble han av kong Harald slått til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

– Jeg føler meg som Jeppe i Baronens seng, men vet at jeg ikke er fyllesyk!, sa skuespilleren, som også mottok Per Abels ærespris i 1988, i sin takketale.

Joachim Calmeyer var bror til jazzmusiker Ola Calmeyer, tekstilkunstner Sidsel Calmeyer og kulturjournalist Bengt Calmeyer, samt far til skuespiller og regissør Mathias Calmeyer og TV-produsent Gitte Calmeyer.

(NTB)