STORE STUDIO: Det var under NRKs "Store Studio" med Anne Lindmo at forfatteren snakket åpent ut om kreftsykdommen.
STORE STUDIO: Det var under NRKs "Store Studio" med Anne Lindmo at forfatteren snakket åpent ut om kreftsykdommen. Vis mer

Skrev seg ut av elendigheten

Kreftrammede Jon Michelet tok pennen fatt.

SEHER.NO: Forfatteren, journalisten og politikeren Jon Michelet (63) var mandag gjest i Anne Lindmos talkshow-program "Store Studio" på NRK1.

Forfatteren, som for tiden er aktuell med den ellevte boken i krimserien om Vilhelm Thygesen- "Mordet på Woldnes", har kjempet en innbitt kamp mot kreften det siste året og innrømmer at han har brukt pennen for å komme seg gjennom det hele.

For det er ikke bare Michelet som har hatt prostatekreft. Også hans hovedrolleinnehaver, Vilhelm Thygesen, har lidd av den samme sykdommen.

Og det å gi hovedpersonen samme sykdom som han selv var nøye gjennomtenkt av forfatteren.

- Jeg fikk en diagnose som er alvorlig i juni, prostatakreft, og jeg skrev av meg min egen elendighet på Vilhelm Thygesen, samtidig som jeg gjorde det med et glimt i øyet, sier Michelet i tv-programmet.

Forfatteren innrømmer også at det har vært en tøff kamp, og at han følte at han måtte ta sykdommen alvorlig i boka.

- Det er veldig mye av meg i denne boka. Jeg tillater meg, i en kriminalroman som dette, å bruke personlige erfaringer, kanskje mer enn det som er vanlig i krim. Men jeg våger det, for jeg tenker at når man først skal skrive om et så alvorlig tema, så må man være åpenhjertig, sier Michelet.

Ifølge forfatteren er det verste med det å ha kreft den kontinuerlige usikkerheten man har i forhold til om sykdommen vil blusse opp igjen.

- Det er den usikkerheten som kreften gir deg. Kreft er en lumsk sykdom, og nå har jeg vært i strålebehandling og det ser ut som det har vært vellykket, men det vil alltid følge deg som en skygge, sier han.

Men på tross av kreftdiagnosen har ikke forfatteren trappet ned arbeidet det siste året.

Michelet har nemlig skrevet hele fire bøker, da inkludert den siste Thygesen-romanen, samt en nettbok.

- Jeg tror den beste vei ut av kriser i livet er å prøve å jobbe seg inn på noe, ikke gå og gruble for mye, rett og slett. Jeg har det privilegiet at jeg er forfatter, jeg kan skrive ut mine erfaringer og få det ut på den måten, avslutter han.

LES OGSÅ: - Michelet angrer horekjøp