Haley Joel Osment:

Skremte og sjarmerte en hel verden for 20 år siden. Så gikk han under jorda

Valgte andre veier.

STJERNE: Haley Joel Osment ble i 2000 nominert til en Oscar for sin innsats i suksessen «Den sjette sansen». Foto: NTB Scanpix
STJERNE: Haley Joel Osment ble i 2000 nominert til en Oscar for sin innsats i suksessen «Den sjette sansen». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I 2019 kan vi feire flere jubileer. Det er 20 år siden Britney Spears og Ricky Martin toppet listene med « … Baby One More Time» og «Viva' La Vida Loca» respektivt, USB-pinnen ble oppfunnet og Bill Clinton ble frikjent.

1999 var også et godt filmår, og spesielt en film huskes av filmelskere verden over. Vi fikk nemlig se «Den sjette sansen», som ble nominert til flere prestisjetunge Oscar-priser. Det var også filmen som satte regissør M. Night Shyamalan på kartet.

Med Bruce Willis (63) i en av hovedrollene, var det enkelt å reklame for den tidvis gufne spenningsfilmen. Det er imidlertid prestasjonene til Haley Joel Osment (30), som under innspillingen var ti år gammel, som gjorde størst inntrykk.

SØTNOS: Haley Joel Osment ble verdensstjerne i veldig ung alder. Foto: NTB scanpix
SØTNOS: Haley Joel Osment ble verdensstjerne i veldig ung alder. Foto: NTB scanpix Vis mer

I rollen som Cole var han både dyktig, og samtidig svært nifs. Sitatet «I see dead people» sendte gåsehud ned mang en rygg for 20 år siden, men skuespilleren bak har nesten forduftet helt fra rampelyset. Det var hans eget valg.

Eventyrlig start

Osment er i dag blitt 30 år gammel, og har, til en viss grad, troppet ned på skuespilleroppdrag i det siste. Jo da, han har hatt roller i flere filmer på 2000-tallet, men ingen av dem kan sies å ha oppnådd noe særlig suksess.

At skuespilleren, som er født og oppvokst i Los Angeles, hadde sin første store rolle i «Forrest Gump», burde ha satt standarden for karrieren.

Det skal nevnes at han allerede som fireåring startet karrieren, da han ble oppdaget av en talentspeider på IKEA - av alle steder. De hadde tro på den unge amerikaneren, som kort tid etter ble castet til en rolle i serien «Thunder Alley».

Dette var i 1994, samme år som han spilte sønnen til Forrest Gump - som for øvrig også het Forrest Gump - i storfilmen. Suksessen, med Tom Hanks i hovedrollen, vant flerfoldige priser, og dro inn flere milliarder kroner det året. På den måten ble også den unge gutten svært kjent.

VERDENSBERØMT: Haley Joel Osment ble verdensskjent som Cole i «Den sjette sansen». Få år seinere forsvant han brått fra rampelyset. Foto: NTB scanpix
VERDENSBERØMT: Haley Joel Osment ble verdensskjent som Cole i «Den sjette sansen». Få år seinere forsvant han brått fra rampelyset. Foto: NTB scanpix Vis mer
LYSENDE FRAMTID: Osment, her fotografert på Oscar-utdelingen i 2000 sammen med Kevin Spacey og Stephen Spielberg, ble spådd ei lysende framtid i bransjen. Foto: Reuters / NTB scanpix
LYSENDE FRAMTID: Osment, her fotografert på Oscar-utdelingen i 2000 sammen med Kevin Spacey og Stephen Spielberg, ble spådd ei lysende framtid i bransjen. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Karrierens desiderte høydepunkt kom først i 1999, da det ble bestemt at han skulle spille den lille gutten i den «Den sjette sansen». Da filmen kom ut var han bare elleve år gammel, men den unge alderen stoppet ikke kritikerne fra å applaudere den unge skuespilleren.

Han ble nominert til Oscar for sin tolkning av den tidvis gufne ungen Cole. Uten å avsløre for mye, kan «Den sjette sansen» beskrives som en psykologisk spenningsfilm med litt av en «plot twist» mot slutten.

Å være en av verdens mest ettertraktede barnestjerner på slutten av 90-tallet, hadde ikke bare fordeler, mener han selv.

- Det er en utfordring, men jeg har vært heldig, har han sagt til Calgary Herald, ifølge ABC News.

MEGET POPULÆR: Den unge stjerna signerte ofte autografer, og var å se på rød løper flere ganger i året. Så trakk han seg tilbake. Foto: NTB scanpix
MEGET POPULÆR: Den unge stjerna signerte ofte autografer, og var å se på rød løper flere ganger i året. Så trakk han seg tilbake. Foto: NTB scanpix Vis mer

Personlig knekk

En annen nevneverdig rolle 30-åringen hadde som barn, var i filmen «Pay It Forward» fra 2000. Han ble nominert til flere priser for rollen som Trevor McKinney. Året etter fulgte han også opp med en rolle i filmen «A. I. Artificial Intelligence», som han også ble lovprist for.

En skulle kanskje tro at roller i så kjente filmer hadde banet vei for evig liv i rampelyset og Hollywood, men like før midten av 2000-tallet forsvant han fra offentligheten. Han har derimot uttalt at dette var helt frivillig fra hans side.

- Jeg begynte på New York University for å studere eksperimentelt teater i 2006. Der ble jeg værende til 2011, har han tidligere uttalt til The Telegraph.

SKOLEGUTT: Osment, her fotografert i 2006, bestemte seg for å holde seg unna Hollywood etter suksessene. Foto: NTB scanpix
SKOLEGUTT: Osment, her fotografert i 2006, bestemte seg for å holde seg unna Hollywood etter suksessene. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg bodde i New York i omtrent åtte år, og var med i et Broadway-stykke i 2008 - David Mamets «American Buffalo». Jeg lagde også to uavhengige filmer, men det var vanskelig å gå på skolen samtidig som jeg lagde filmer. Derfor fokuserte jeg bare på skolen i fem år, har han fortalt.

Han la derimot til at Hollywood-livet tidvis fristet, men han angrer ikke på at han trakk seg tilbake den dag i dag.

2006 var også året der skuespilleren fikk seg en personlig knekk. Han havnet nemlig i en bilulykke etter å ha kjørt i beruset tilstand, ifølge nettstedet Deseret News. Ulykken resulterte i ribbeinsbrudd og en skade i den ene skuldra. Skuespilleren nektet for å ha fyllekjørt, selv om prøver viste at promillen hans var dobbelt så høy som lovlig grense.

Osment ble dømt til tre års prøvetid, 60 timer på rehabilitering, oppmøte på minst 26 anonyme alkoholikere-møter og en bot på 13 000 kroner.

DØMT: Osment kjørte i beruset tilstand i 2006, noe som skapte store overskrifter verden over. Han ble dømt til prøvetid og opphold på rehabilitering. Bildet er tatt i 2017. Foto: NTB scanpix
DØMT: Osment kjørte i beruset tilstand i 2006, noe som skapte store overskrifter verden over. Han ble dømt til prøvetid og opphold på rehabilitering. Bildet er tatt i 2017. Foto: NTB scanpix Vis mer

Opp i høyden igjen?

Selv om de fleste kanskje tror at 30-åringen har lagt skuespillerkarrieren bak seg for lengst, er ikke det helt riktig. I 2014 spilte han hovedrollen i filmen «Sex Ed», som handler om den svært uerfarne læreren Eddie, som skal ha seksualundervisning i en ungdomsskoleklasse.

I 2016 var han å se i filmen «Yoga Hosers», der han blant annet spilte mot Johnny Depps datter, Lily-Rose Depp (17).

Ifølge IMDb har skuespilleren et hektisk år, for i 2019 er han aktuell i flere filmer. Han har også begynt å låne ut stemmen sin til diverse videospill, og dubber en av karakterene i den kommende «Kingdom Hearts III».

SYNLIG: Osment er klar for et comback, og har det siste året begynt å frekventere premierer og eventer igjen. Her er han fotografert tidligere i år med en venninne. Foto: NTB scanpix
SYNLIG: Osment er klar for et comback, og har det siste året begynt å frekventere premierer og eventer igjen. Her er han fotografert tidligere i år med en venninne. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg er selvfølgelig stolt over de filmene, som folk forhåpentligvis kan se i mange år framover, men for en skuespiller er det viktig at publikum kan se arbeidet ditt også nå, og ikke bare de øyeblikkene for lenge siden, har han fortalt til Telegraph.

LES OGSÅ: - Barnestjernen er ugjenkjennelig

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer