Prinsesse Diana:

- Skremt halvt i hjel

Kongehusforfatteren Andrew Morton hevder Martin Bashir kapret Diana-intervjuet ved å lyve og skremme henne.

PÅ ALLES LEPPER: Prinsesse Dianas intervju med BBC i 1995 har fått mye oppmerksomhet den siste uken. Her er hun i London samme år. Foto: Brendan Beirne / REX / Shutterstock / NTB
PÅ ALLES LEPPER: Prinsesse Dianas intervju med BBC i 1995 har fått mye oppmerksomhet den siste uken. Her er hun i London samme år. Foto: Brendan Beirne / REX / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uken gikk BBC ut og beklaget for Panorama-intervjuet journalisten Martin Bashir (58) gjorde med prinsesse Diana i 1995.

Bakgrunnen for unnskyldningen var at en granskning hadde konkludert med at Bashir hadde brutt kanalens retningslinjer for å få i stand intervjuet, blant annet ved å legge frem falske bankutskrifter.

I tillegg til uredelige metoder, konkluderte rapporten med at han hadde opptrådt upassende i prosessen med å lande det store intervjuet, der Diana for første gang fortalte om det skakkjørte ekteskapet med prins Charles (72).

Flere BBC-topper har sluttet i kjølvannet av skandalen, deriblant Bashir selv - som oppga sviktende helse som årsak til oppsigelsen. Samtidig har prinsesse Dianas bror Charles Spencer (57) bedt politiet om å se på saken for å finne ut om det har skjedd noe kriminelt, skrev Sky News lørdag.

- Skremt halvt i hjel

Nå hevder den britiske forfatteren og journalisten Andrew Morton at Bashir skremte Diana «halvt i hjel» for å få henne til å stille opp i intervjuet. Morton har skrevet flere biografier om prinsesse Diana opp gjennom årene.

Ifølge han ville ikke Bashir ha fått det prestisjetunge prinsesseintervjuet hadde det ikke vært for løgnene han serverte henne. I 1995 var Bashir en fersk og ukjent journalist i BBC.

Ifølge Morton skal Bashir angivelig ha fått Diana til å tro at han hadde nære kontakter i MI5, den britiske sikkerhetstjenesten.

- Han fikk henne til å tro at han hadde kontakter i MI5. Han var veldig troverdig, og arrangerte møter på underjordiske parkeringsplasser [ …], hevder Morton overfor Sky News.

MYE OMTALT: Intervjuet fra 1995 har blitt bredt dekket i internasjonal presse den siste uken. Foto: Pa Photos / BBC / NTB
MYE OMTALT: Intervjuet fra 1995 har blitt bredt dekket i internasjonal presse den siste uken. Foto: Pa Photos / BBC / NTB Vis mer

- Hun ble ført inn i en tilstand av frykt og angst, og det motiverte henne til å snakke ut, legger Morton til.

Prins William (38) og prins Harry (36) har tidligere gått ut og hevdet at moren fikk instruksjoner om hva hun skulle si i intervjuet med Bashir. Det er Morton uenig i.

NY INFORMASJON: Andrew Morton har gitt ut flere biografier om prinsesse Diana. Foto: Amer Ghazzal / REX / NTB
NY INFORMASJON: Andrew Morton har gitt ut flere biografier om prinsesse Diana. Foto: Amer Ghazzal / REX / NTB Vis mer

Han mener hun fortalte sannheten, som hun hadde et sterkt behov for at skulle komme frem.

- Ja, hun var livredd for å bli intervjuet av Bashir, men nei, det hun hadde å si var reflektert av det hun virkelig følte. «Det er tre av oss i ekteskapet», «dronningen av folkets hjerter» - alle disse tingene ville hun sannsynligvis ha sagt til noen andre, Nicholas Witchell (BBC-journalist, journ.anm.), eller en annen journalist.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en ny serie med Apple. Vis mer

- Mistet livet grunnet dette

Prins Harry og William gikk tidligere denne uken ut med sterke anklager mot BBC. De mener at det famøse intervjuet bidro til morens paranoia, frykt og isolering.

BBC-granskningen konkluderte med at Bashir brukte «bedragerske metoder» for å sikre seg intervjuet med moren deres.

- Vår mor var en utrolig kvinne som dedikerte livet sitt til å tjene samfunnet. Hun var motstandsdyktig, modig og utvilsomt ærlig. Ringvirkningene av en kultur av utnyttelse og uetisk praksis tok til slutt livet hennes, sa prins Harry i en uttalelse, ifølge People.

Ifølge granskningen av BBC-intervjuet, brøt Bashir de redaksjonelle retningslinjene til kringkasteren ved å lage to falske bankutskrifter for å manipulere Diana til å stille opp til intervjuet.

- Til de som har tatt en form for ansvar, takk for det. Det er det første steget mot rettferdighet og sannhet. Men det som bekymrer meg dypt, er at disse praksisene - og enda verre - er fortsatt utbredt i dag. Den gangen og nå er det større enn bare et medie, en TV-kanal eller en publikasjon, sa han, og la til:

DUKKER OPP: I traileren til prins Harrys nye dokumentarserie om mental helse, «That me you can´t see», dukker Meghan og Archie opp. Video: Apple+ Vis mer

- Moren vår mistet livet på grunn av dette, og ingenting har forandret seg. Ved å beskytte arven etter henne, beskytter vi alle og opprettholder verdigheten hun hadde da hun levde livet sitt. La oss huske hvem hun var og hva hun sto for.

LES OGSÅ: - Hun er dypt opprørt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer