Skoletaperne som ble stjerner

- Livet er fullt av risikoer, så hvorfor ikke ta dem?

LIVETS SKOLE: Verken Bill Gates, Britney Spears eller Olav Thon har gjort suksess når det kommer til skolen, men slått til innen business for det...
LIVETS SKOLE: Verken Bill Gates, Britney Spears eller Olav Thon har gjort suksess når det kommer til skolen, men slått til innen business for det... Vis mer
SEHER.NO: De fleste yrker krever en utdannelse, men ikke absolutt alle...

I hvert fall ikke hvis yrket ditt er kjendis.

Av de 20 best betalte skuespillerne i Hollywood, er det bare to som har fullført en høyere utdanning: kamelonen Cate Blanchett (38) og komikeren Adam Sandler (41).

Blanchett har studert økonomi ved University of Melbourne, mens Sandler har en bachelorgrad i visuell kunst.

Og av de rikeste i Norge, er det få av dem som har tilbrakt ungdomstiden på en skole.

Olav Thon, Inger Ellen Nicolaisen, Idar Vollvik, John Fredriksen og Kjell Inge Røkke er noen av dem som har klart seg svært godt uten høyere utdannelse.

- Jeg ble mor som 15-åring, og valgte heller å jobbe i stedet for å gå på skole, forteller Nikita-gründeren Nicolaisen til Seher.no.

Hun startet som 16-åring klesbutikken Misvær Barneklær & Trikotasje, og sier at hun ikke angrer på at hun sluttet.

- Det var jo helt nødvendig, jeg var tross alt alenemor. Jeg angrer ikke på at jeg sluttet på skolen - jeg vet jo ikke hva jeg har gått glipp av, ler hun.

Les Inger Ellens historie under!

- Konsekvent uten høyere utdannelse
- Det kan se ut som at de som virkelig er blitt rike, nesten konsekvent er uten høyere utdannelse, sier Thor Aase Johannessen ved Norges Handelshøyskole i Bergen til Dagens Næringsliv.

Slik er det også i Hollywood.

Psykolog James Houran har forsket på filmbyens største navn, og han sier til ABC News at verken George Clooney, Angelina Jolie eller Tom Cruise har høyere utdanning.

- Man blir ikke stjerne bare fordi man har gått på skolen, eller bare fordi man har gode evner til å markedsføre seg selv, sier Houran, som mener en kommer langt med mot, flaks og talent.

Intervjuet har tittelen "Wanna Be a Star? Drop Out Of School" - "Vil du bli en stjerne? Slutt på skolen".
- Trenger det ikke uansett
Forfatter av kjendisboka "What Price Fame", Tyler Cowen, stemmer i, og sier at han skjønner unge kjendiser som slutter på skolen når karrieren tar av.

- De tjener jo utrolige summer som tenåringer, så det er mange som velger å slutte. De kan jo alltids fortsette senere, men ingen av dem gjør det...

Og fortsetter:

- Mange utdannelser handler om å lage allianser, skape seg et nettverk og lage sitt eget image. Hvis du er en filmstjerne, trenger du jo ikke dette uansett...

Svært mange store navn - unge som gamle - har avsluttet utdanningen sin tidlig. Under kan du lese om noen av dem:


LES OGSÅ: Dette er stjernene utdannet som

Inger Ellen Nicolaisen (49)
Nikita-gründeren fikk sitt første barn som 15-åring, og klarte så vidt å komme seg gjennom ungdomsskolen før hun ble mor.

Til Seher.no sier hun ikke hadde noe annet valg enn å ikke fortsette utdannelsen.

- Det var jo helt nødvendig, jeg var alenemor. Jeg angrer ikke på at jeg sluttet på skolen - jeg vet jo ikke hva jeg har gått glipp av, ler hun.

Nicolaisen startet heller butikken Misvær Barneklær & Trikotasje som 16-åring, og senere startet hun frisørsalongen Nikita sammen med sin nåværende eksmann Ivar Nicolaisen.

Salongens navn var inspirert av Elton Johns (60) slager med samme navn.

Paret bestemte seg for å lage en kjede, som senere skulle vokse seg til en av Norges største.

- Ville du anbefalt dagens unge å gjøre det samme?

- Det er veldig fint at dagens unge utdanner seg, men det er viktig at du bruker tid på å finne ut hva du har lyst til å gjøre, forteller Inger Ellen.

Hun sier at undersøkelser viser at folk med utdanning er redde for å prøve og feile.

- Men det er veldig bra å ha en utdannelse som basis, understreker den tidligere "Kandidaten"-sjefen.

Nicolaisens livsmotto er lånt fra Henry Ford, står det på Nikita.no:

- Hvis du tror du kan klare det, eller tror du ikke kan klare det, har du helt rett.

Paris Hilton (26)
I 2008 er hun en av verdens mest kjente jenter, og blondinen har jobbet målrettet for stjernestatusen.
Men ikke på skolen...

I tenårene bestemte hotellarvingen seg for å satse på en modellkarriere, og takket derfor for seg på Dwight High School i New York.  Men modellkarrieren tok ikke av, og hun søkte seg derfor til Canterbury School i Connecticut. 

Her ble hun et par måneder, før hun igjen satset på modellivet.

Denne gangen gikk det bedre, og Hilton dukket oftere og oftere opp på magasinforsider og på kjendisfester sammen med sine mer og mer berømte venner.

I 2003 sørget hennes ekskjæreste Rick Solomon (40) for å gjøre henne verdensberømt ved å publisere en svært privat sexvideo med henne i hovedrollen.

Mellom slagene klarte Paris, som nylig ble kåret til Årets kvinne av universitetet Harvard, å få seg generell studiekompetanse.

Dette kan hun takke hjemmeundervisning for.


Idar Vollvik (42)

Chess-gründer Vollvik tror ikke han ville nådd så langt som i dag dersom han hadde gått Handelshøyskolen, skriver Dagens Næringsliv.

- Jeg er redd jeg ville blitt plukket opp av et eller annet firma med såpass god lønn og høy stilling at jeg ikke ville tatt den risikoen. Da jeg startet, hadde jeg jo ingenting, og sånn sett var det ikke særlig stor risiko, sier han til avisa.

Vollvik startet sin karriere ved å bygge om radioer til vifter, for så å selge dem på sommerstid.

Deretter begynte han å kjøpe og selge mobiltelefoner fra utlandet.

- Jeg har ett års handelsskole, og noen netter på et jenteinternat, fortalte han under et nettmøte på VG.no i 2005.
Idar, som er dekkongen Tommy Sharifs (31) store forbilde, sier til Dagens Næringsliv at det var hans 18 år i mobilbransjen som har vært hans skole. 

- Du trenger absolutt ikke å ha mange års utdannelse for å bli gründer, men det er smart å gå så lenge du orker, og at ikke ideen du brenner for blir avleggs, tipser Idar i samme nettmøte.

Kanye West (30)
Grammy-vinneren Kanye trivdes ikke på skolen. Han har sagt at det ikke var et vanskelig valg å avslutte studiene på Columbia College Chicago.

Kanye ville nemlig satse alt på musikken, og jobbet hardt for å få det til.

I 2004 debuterte han med det beskrivende albumet "The College Dropout", som musikkbladet Rolling Stone kåret til årets beste album.

- Det er helt sant at du kan oppnå suksess selv om du ikke har gått på skolen. Men det er hardt arbeid, en virkelig verden. Du må utnytte det du kan utnytte, har West fortalt MTV.com.

- Da jeg sluttet på skolen, hadde jeg vært i musikkbransjen lenge, og jeg hadde faktisk en platekontrakt på bordet…, understrekte han.

Kanye og hans nylig avøde mor Donda opprettet i 2004 The Kanye West Foundation, som jobber for å øke leseferdigheter og hindre barn i å slutte på skolen.

I 2007 ga forøvrig West ut albumet "Graduation"...

Avril Lavigne (23)
Denne poppunkeren fikk platekontrakt som 16-åring, altså like etter at hun hadde fullført ungdomsskolen.

Hun bestemte seg for å satse på artistkarrieren, og har ikke angret på dette.

Hun har blitt intervjuet av talkshow-verten Barbara Walters (78) angående den manglende skolegangen, og Walters la ikke skjul på at hun ville sette Avril på skolebenken igjen.

- Du kan jo dra til bake og fullføre skolen? spurte programlederen.

- Eh, nei, det går fint, svarte Lavigne.

Se og hør intervjuet HER! (ekstern lenke)

Lavigne har skrevet sangen "Pathetic", som handler om å slutte på skolen. Kanskje hun angrer litt allikevel?

"No one, no one, no one likes a dropout. Mistakes are hard to undo. Don't pull me down, this is where I belong. I think I'm different, but I'm the same and I'm wrong."
Kjell Inge Røkke (49)
Røkke er styrtrik, men heller ikke han var glad i skolen. Faktisk så lite glad i den, at han ifølge Dagbladet.no omtaler seg selv som en skoletaper.

Sangfuglen Røkke, som har dysleksi, bestemte seg for å ikke gå på videregående, men heller begynne som maskinsmører på en fisketråler i Alaska!

- Det var ikke så mye fokus på skoleflinkhet. Jeg levde ikke i noen prestasjonskultur på skolen. For meg var det ingen katastrofe, forteller han Dagbladet om valget han tok.

I 1982 begynte Kjell Inges store eventyr, da han kjøpte en tråler i USA. Med dette som utgangspunktet bygget han opp en global virksomhet innen fiske, skriver Karrierelink.no.

- Hvis jeg ser tilbake på det utgangspunktet jeg hadde, er det ingen tvil om at dysleksien har vært avgjørende for å komme til det ståstedet jeg har i dag, har han sagt til tidsskriftet Dyslektikeren ifølge e24.no.

- Jeg har lært meg å lese situasjoner på en annen måte og bruke andre virkemidler for å komme dit jeg er. Ja, jeg er glad for det som har skjedd.


Jessica Simpson (27)
Simpson gjorde det, kanskje overraskende for noen, svært godt på skolen.

Men i 1997 sluttet hun på J.J Pearce High School for å satse for fullt på artistkarrieren.

I 1999 ga hun ut sin første singel, "I Wanna Love You Forever", som havnet på tredjeplass på Billboard-lista. Siden den gang har hun gjort stor suksess som artist - men det har gått verre med skuespillerkarrieren.

- Jeg har gjort feil både i artist- og skuespillerkarrieren min. Men musikken åpner hjertet mitt, har Simpson fortalt Harper's Bazaar.

I samme intervju sa hun at hun gjerne ville prøvd seg som psykolog hvis hun skulle hatt seg en utdannelse...

- Er de naive uttalelsene hennes en del av imaget, eller er det på grunn av manglende skolegang? spør Quazen.com.

Olav Thon (84)
Han er en Norges rikeste, og vokste opp på en gård i Hallingdal sammen med sine tre eldre søsken.

Thon ville egentlig studere medisin, men da 2. verdenskrig brøt ut, ønsket ikke hans foreldre at han skulle flytte utenlands.

Derfor startet han heller pelsoppdrett hjemme på gården. For å selge skinn, etablerte han kontakt med pelshandlere i Oslo.

Han solgte to reveskinn for 600 kroner, og dette ble grunnlaget for hans imperium, Olav Thon Gruppen.

Ett år etter sin første reise til hovedstaden, kjøpte han sin aller første butikk på Majorstuen.

Siden flyttet han virksomheten til Oslo sentrum. Mens han drev pelsbutikken sin, studerte han ved Handelsskolen, skriver NRK.no.

I 1951 kjøpte han bygården Karl Johans gate 5-7, som nå er kjent som kjøpesenteret Arkaden. 15 år senere startet han sin første restaurant, og startet på 70-tallet Strømmen Storsenter.

Og - like etter kjøpte Olav opp Hotel Bristol i hovedstaden, og la dermed grunnsteinen for det som senere skulle bli hotellkjeden Thon Hotels.

Olav mottok Oslo Handelsstands Forenings æresmedalje "Århundrenes kjøpmann" i 2002.

Logoen til Olav Thon Gruppen er forøvrig to rever...

Hilary Swank (33)
Også Swank sluttet på videregående. Da hun ble spurt av MSNBC.com om hvorfor hun forlot South Padadena High School, svarte hun at hun ikke likte reglene på skolen!

Dessuten hadde sunnhetsdronningen så fryktelig lyst til å bli skuespiller...

- Jeg er ikke stolt over å ha sluttet på videregående, men det skjedde. Jeg mener at skolegang er veldig, veldig viktig, og vi har et utdanningsproblem i dette landet. Det er en skam. Det er en skam at unge føler seg så hjelpeløse når det kommer til veivalg, fortalte hun.

Og slik beskriver hun skolen:

- Det var alltid bare "Hilary, hold munn!" På karakterkortene mine sto det alltid "Hilary vil ikke slutte å prate. Hun er ei skravlebøtte", avslørte Oscar-vinneren.

John Fredriksen (63)
Forelskede Fredriksen blir omtalt som storeulven i norsk næringsliv.

Som 16-åring begynte han som skipsmeglerlærling i Blehr & Tenvig i Oslo, hvor han tjente 600 kroner i måneden.

På 70-tallet slo han seg opp som skipsmegler i New York, og fikk oppdrag fra oljeprodusenter i Midtøsten.

- Gjennombruddet kom i Østen, det var der jeg skjønte det var muligheter. Jeg traff de riktige mennesker i oljeselskaper og miljøet. Jeg sto på døgnet rundt. Slik ble grunnlaget skapt, har Fredriksen sagt til VG.no.
Fredriksen, som er verdens rikeste nordmann, har ikke eksamen annet enn fra handelsgym.

Studiene tok han på kveldstid etter jobb.

- Her går det døgnet rundt. Det blir ikke mye søvn, kanskje tre-fire timer. I tillegg kommer reisingen, halve året cirka. I dag var jeg oppe halv fem, tok en svømmetur før det braket løs klokken syv, fortalte Fredriksen VG.no i 2004.

Britney Spears (26)
Hun er nok et eksempel på artister som slutter på videregående for å satse på artistlivet.

Den hardt prøvede jenta gikk på Kentwood High School i Louisiana før hun sluttet som 17-åring for å søke lykken som artist på fulltid.

Ironisk nok debuterte hun i 1998 med singelen "...Baby One More Time", hvor hun i musikkvideoen danser rundt på en skole iført skoleuniform.

Britney gjorde virkelig suksess, men ikke akkurat på det personlige planet...

For tiden har hennes far Jamie Spears råderetten over jenta, etter at hun ble skrevet ut av psykiatrisk avdeling for andre gang på kort tid.

- Kunne hun unngått alle de dårlige valgene hvis hun fortsatte skolen? spør Quazen.com.

Lindsay Lohan (21)
Barnestjernen Lindsay sluttet på Calhoun High School i New York for å bli skuespiller på heltid.

- Livet er fullt av risikoer, så hvorfor ikke ta dem? har hun uttalt.

Og det er ikke det at hun sluttet på skolen som har vært hennes største krumspring.

De siste årene har jenta fyllekjørt, blitt tatt med kokain - og lagt seg inn på rehab. Dette skylder hun på paparazziene som forfølger henne til enhver tid...

Nå forsøker rødtoppen å stable karrieren på beina igjen, og er for tiden i gang med innspillingen av "Dare To Love Me".

Bill Gates (52)
Denne karen begynte i 1973 på prestisjetunge Harvard for å studere juss.

Men tre år senere sluttet den datainteresserte gutten for å starte opp det som nå er kjent som milliardselskapet Microsoft.

- Jeg hadde ikke tid til å gjøre ferdig skolegangen. Jeg trodde aldri jeg ville få en slik sjanse igjen, sier Gates ifølge e24.no.

Det angrer han ikke på - for "Golden Gates" tjener utrolige 40.000 kroner i minuttet...

Jim Carrey (46)
Carrey ble kjent som komiker allerede som 16-åring.

Dette var grunnen til at han forlot Aldershot High School i Ontario i en alder som 19-åring for å prøve seg i faget på heltid.

I 1979 fikk han en vikarjobb som stand-up-komiker på klubben Yuk Yuk i Toronto, og to år senere var han klubbens store trekkplaster.

- En ekte stjerne er født, skrev avisa Toronto Star om showet hans.

Tidlig på 80-tallet stakk Carrey til Hollywood, hvor han ble oppdaget av komiker Rodney Dangerfield. Det store gjennombruddet kom i 1992, da han hadde hovedrollen i "Ace Ventura: The Pet Detective".

Siden den gang har forelskede Jim spilt i filmer som "The Mask", "Dum og Dummere" og ikke minst "The Cable Guy".

Nå er han en av Hollywoods mest overbetalte.

Det kan han altså ikke takke innsatsen på skolen for - i likhet med mange andre av sine kolleger...

15. april går søknadsfristen for høyere utdanning ut i Norge.

LES OGSÅ: De er verdens verste forbilder!