Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
Foto: Tor Lindseth/Se og HørVis mer

Skofterud åpner seg om selvskadingen og spiseforstyrrelsene

- Jeg følte behov for en annen type smerte å fokusere på, sier hun til Se og Hør.

SEOGHØR.NO: Skistjernen Vibeke Skofterud (35) har en imponerende karriere bak seg, og kan blant annet vise til gull i OL og VM.

Hun har nå gitt seg med aktiv idrett, og har i år vært å se i det populære NRK-programmet «Mesternes mester» hvor hun tidligere denne måneden havnet på en god tredjeplass.

Skofterud er en av få toppidrettsutøvere som er åpen om at hun i mange år hadde spiseforstyrrelser.

– Jeg har lenge slitt med en utfordrende kropp, som har vært vanskelig å kontrollere med tanke på vekt. For å være i optimal langrennsform måtte jeg slanke meg, og det er  utrolig slitsomt når du samtidig skal trene fem timer hver dag, forteller hun i Se og Hørs påskenummer.

Saken fortsetter under bildet.

HAR LAGT OPP: I 2015 annonserte Skofterud at hun ga seg som langrennsløper på toppnivå. Dette bildet er tatt i Gällivare i Sverige i november 2014.  Foto: NTB scanpix
HAR LAGT OPP: I 2015 annonserte Skofterud at hun ga seg som langrennsløper på toppnivå. Dette bildet er tatt i Gällivare i Sverige i november 2014. Foto: NTB scanpix Vis mer

Begynte med selvskading

Den råtøffe 35-åringen har tidligere fortalt at vekta kunne variere med utrolige 20 kilo i løpet av en sesong.

Spiseforstyrrelsene startet for fullt i 2006, og varte helt til hun gikk ut av skilandslaget i 2014.

- Jeg eksperimenterte med å ikke spise, for så å spise mye, og så kaste opp. Det er en forferdelig vond sirkel å være i, og forferdelig vanskelig å komme ut av, fortalte hun til Dagbladet Magasinet i januar.

Da hun var aller lengst nede, skadet hun også seg selv ved å skjære seg i armen.

I SALG: Se og Hørs store påskenummer er nå å finne i butikkene.
I SALG: Se og Hørs store påskenummer er nå å finne i butikkene. Vis mer

– Det var ikke mange ganger det skjedde. Jeg følte behov for en annen type smerte å fokusere på, og i tillegg er det et rop om hjelp, forklarer Vibeke til Se og Hør i dag.

Nå er den tøffe tiden et tilbakelagt stadium, og NRK-stjernen er mer harmonisk enn noen gang.

– Jeg har aldri vært tryggere på meg selv og aldri stått mer stødig. Nå kan jeg med hånden på hjertet si at jeg er ferdig med det der, smiler hun til bladet.

Les hele intervjuet med Vibeke Skofterud i Se og Hørs store påskenummer!

Ble forsøkt bortført i Thailand

I vinter åpnet hun opp om en annen grusom opplevelse som har merket henne for livet - da hun ble forsøkt bortført under et opphold i Thailand i 2013.

Mens resten av skilandslaget konkurrerte under VM i Val di Fiemme, dro Vibeke og en venninne på en velfortjent ferietur til Phi Phi-øyene for å lade batteriene.

– Jeg var en kveld på leting etter venninna mi, da jeg nesten gikk meg bort i smågatene. Plutselig kjente jeg at en mann grep fatt i armen min. Han dro meg vekk fra andre folk, opp en trapp og inn på noe som lignet et motell, fortalte Skofterud til Se og Hør.

Saken fortsetter under bildet.

SAMMENSVEISET: - «Mesternes mester»-gjengen har planlagt flere møter, sier Skofterud til Se og Hør.  Her fra innspillingen i Monaco med f.v. Siri Eftedal, Anette Sagen, Thor Hushovd, Jan Åge Fjørtoft, Bjørn Maaseide, Dag Erik Pedersen, Roy Johansen, Anne Jahren, Ragnhild Gulbrandsen, Vibeke og Andreas Håtveit.   Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
SAMMENSVEISET: - «Mesternes mester»-gjengen har planlagt flere møter, sier Skofterud til Se og Hør. Her fra innspillingen i Monaco med f.v. Siri Eftedal, Anette Sagen, Thor Hushovd, Jan Åge Fjørtoft, Bjørn Maaseide, Dag Erik Pedersen, Roy Johansen, Anne Jahren, Ragnhild Gulbrandsen, Vibeke og Andreas Håtveit. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør Vis mer

Klarte å rive seg løs ved å slå ham

Østfold-jenta fryktet for sitt eget liv, men alt skjedde så fort at hun ikke rakk å rope om hjelp.

– Etter at vi kom inn på et rom, klarte jeg å rive meg løs ved å slå til ham. Jeg løp av gårde så fort jeg kunne, sa Skofterud til Se og Hør i februar.

Med mannen luskende etter seg tok hun seg frem til stranden hvor det var flere folk å menge seg med.

– Jeg tok frem mobiltelefonen og ringte faren til ei venninne. Jeg turte ikke ringe hjem, siden jeg fryktet at de skulle bli så redde. Jeg holdt samtalen i gang slik at mannen som fulgte etter meg skulle forstå at jeg var i kontakt med noen.

Kort tid etter ble Vibeke gråtende gjenforent med venninnen som trøstet henne etter den fryktelige opplevelsen.

LES OGSÅ: - Det er den eneste gangen jeg har hatt dødsangst

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.