TØFF DAME: I fjor la Vibeke Skofterud opp som langrennsløper, og nå satser hun på en karriere hvor hun skal hjelpe andre med å få fart på treningen. Dette bildet er tatt i forbindelse med et pressemøte på Frognerseteren i Oslo i fjor. Foto: Se og Hør
TØFF DAME: I fjor la Vibeke Skofterud opp som langrennsløper, og nå satser hun på en karriere hvor hun skal hjelpe andre med å få fart på treningen. Dette bildet er tatt i forbindelse med et pressemøte på Frognerseteren i Oslo i fjor. Foto: Se og HørVis mer

Skofterud (35) åpner opp om spiseforstyrrelsen

Situasjonen ble til slutt så vanskelig for den tidligere landslagsstjernen at hun bevisst valgte selvskading for å få bukt med de vonde følelsene.

SEOGHØR.NO: I et åpenhjertig intervju med Dagbladet Magasinet forteller den tidligere langrennsstjernen Vibeke Skofterud (35) om den tøffe tiden.

I fjor ble det kjent at hun valgte å legge langrennskarrieren på hylla: 

- Jeg var dritt lei av å slanke meg, dritt lei av å ha et detaljert program for hver dag, dritt lei av å alltid være pliktoppfyllende og dritt lei av dårlig samvittighet. Samtidig var det ikke enkelt. Ski har vært livet mitt, det har vært lidenskapen min, det er der jeg har hatt hjertet mitt.

- Jeg eksperimenterte med å ikke spise

En av konsekvensene ble at hun utviklet spiseforstyrrelse, og vekslet på å gå opp og ned 20 kilo i en periode på fem år - fra hun var 23 til hun var 28, skriver Dagbladet Magasinet:

- Jeg eksperimenterte med å ikke spise, for så å spise mye, og så kaste opp. Det er en forferdelig vond sirkel å være i, og forferdelig vanskelig å komme ut av. 

Saken fortsetter under bildet

TRIO: Vibeke Skofterud var lenge blant våre største langrennstalenter. Her med Marit Bjørgen og Therese Johaug etter endt verdenscuprenn for kvinner i Kuusamo i Finland i 2011. Bjørgen kom på førsteplass, Johaug på andreplass og Skofterud på tredjeplass. Lagvenninnene ble en god støtte for Skofterud i den tunge tiden. Foto: NTB scanpix
TRIO: Vibeke Skofterud var lenge blant våre største langrennstalenter. Her med Marit Bjørgen og Therese Johaug etter endt verdenscuprenn for kvinner i Kuusamo i Finland i 2011. Bjørgen kom på førsteplass, Johaug på andreplass og Skofterud på tredjeplass. Lagvenninnene ble en god støtte for Skofterud i den tunge tiden. Foto: NTB scanpix Vis mer

Etter at hun var åpen om problemene overfor både trenere og lagvenninner fikk hun etter hvert den hjelpen hun trengte, men på veien opplevde hun blant annet at selvskading ble en midlertidig måte å få bukt med de vonde følelsene på:

- Selvskadingen handlet om å flytte fokuset bort fra det som egentlig var vondt. Det føltes godt å kunne håndtere en annen smerte. Og så er det et rop om hjelp, sier hun til Dagbladet Magasinet, og legger til at det ikke skjedde veldig mange ganger.

Flyttet fra hovedstaden

Etter at hun la opp som langrennsløper har hun blant annet flyttet ut av Oslo, til Mjøndalen i Buskerud, og konsentrerer seg nå om å hjelpe andre med å få fart på treningsgleden og er også ekspertkommentator på Eurosport. 

FLYTTET FRA BYEN: Vibeke Skofterud bor i dag i Mjøndalen i Buskerud. Her fra Kjendisgallaen i regi av Se og Hør i 2014. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FLYTTET FRA BYEN: Vibeke Skofterud bor i dag i Mjøndalen i Buskerud. Her fra Kjendisgallaen i regi av Se og Hør i 2014. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

I fjor gjorde hun god figur i TV3-realityserien «Råskap». Den konkurranseglade 35-åringen fortalte til Seoghør.no at noe av det tøffeste ved TV-konkurransen var uforutsigbarheten.

- Det er jo ekstremt å drive toppidrett, men der veit du hva du forbereder deg på. Men her så er du så langt utenfor komfortsonen at det er grisej*vlig, om det går an å si det. Du kommer på startstrek, og så aner du ikke hva du skal gjøre.

Skofterud er i disse dager å se i NRK-serien «Mesternes Mester».

LES OGSÅ: Her kliner Else Kåss Furuseth med Vibeke Skofterud