Lillian Aasebø:

Skjulte sykdom: - Jeg følte meg ekkel

Proffdanseren velger å være åpen for å bidra til at samtaler blir startet om vanskelige temaer.

PROFFDANSER: Til vanlig er vi vant til å se Lillian Aasebø på parketten i full «glam». Nå forteller hun at ikke alt alltid er like polert som på tv. Her med Adrian Sellevoll. Foto: Thomas Andersen / TV2
PROFFDANSER: Til vanlig er vi vant til å se Lillian Aasebø på parketten i full «glam». Nå forteller hun at ikke alt alltid er like polert som på tv. Her med Adrian Sellevoll. Foto: Thomas Andersen / TV2 Vis mer

Lillian Aasebø (27) har de siste årene blitt et kjent navn for mange, da hun de siste sesongene har vært å se på parketten i «Skal vi danse», der hun er en av proffdanserne.

I årets sesong var Aasebø partner med den tidligere «Ex on the Beach»-deltakeren Adrian Sellevoll (21). Duoen røk ut som par nummer tre i konkurransen, men Aasebø er fortsatt å se på parketten hver uke, da i programmets åpningsnummer.

På danseparketten er vi vant til å se Aasebø og de andre proffdanserne i full «glam», med glitrende paljettkjoler, sminke, stylet hår og høye hæler. Men Aasebø velger nå å være åpen om at ikke alt er like «glamorøst» som det fremstår på tv.

«SKAL VI DANSE»: Lillian Aasebø med fjorårets dansepartner, Aleksander Sæterstøl. Foto: NTB Scanpix
«SKAL VI DANSE»: Lillian Aasebø med fjorårets dansepartner, Aleksander Sæterstøl. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I en video på nettsiden The Human Aspect, forteller nemlig Aasebø at hun lider av en sykdom hun har hatt siden hun var 15 år gammel. I flere år holdt 27-åringen sykdommen skjult for de rundt seg, før hun innså at det føltes bedre å snakke om det.

Saken ble først omtalt av TV 2.

Mistet håret

27-åringen fikk i ungdommen påvist at hun har sykdommen alopecia areata. Ifølge Lommelegen er dette en hudsykdom som forårsaker lokalt håravfall. Hårene løsner og faller ut.

I Aasebøs tilfelle skjedde det første gang da hun var 15 år gammel.

- Jeg kom hjem fra dansetrening og gikk i dusjen, før jeg plutselig så store mengder med hår i sluket. Da jeg tok hendene gjennom håret falt det bare rett ut, og da jeg kom ut av dusjen og så meg i speilet, hadde jeg to, kanskje tre, helt bare flekker i hodebunnen, sier hun til Se og Hør.

Proffdanseren reagerte med panikk og tårer, og ringte til moren sin.

- Det var helt jævlig, jeg bare gråt.

ILLUSTRASJONSBILDE: Fellesbetegnelsen alopecia betyr hårtap. Ved alopecia areata faller håret av flekkvis. Foto: NTB Scanpix
ILLUSTRASJONSBILDE: Fellesbetegnelsen alopecia betyr hårtap. Ved alopecia areata faller håret av flekkvis. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hjalp å snakke om det

Aasebø reiste til legen, der hun fikk påvist sykdommen. I en alder av 15 har man ofte mer enn nok med pubertet og ungdomsproblemer, så å miste håret i tillegg var vanskelig.

- Etter det ble det verre, og det utviklet seg ganske ille. Det gikk fra å være tre små flekker til at de slo seg sammen til én stor. Det var ikke så kult i ungdommen, og jeg følte jeg var ekkel som mistet hår.

Grunnet de vonde tankene rundt sykdommen, unngikk Aasebø å fortelle de rundt seg hva det var hun gikk gjennom. I flere år var det bare moren og to av hennes beste venninner som visste om hårtapet, før hun omsider bestemte seg for at det var bedre å være åpen om det.

- Da var det ikke så skummelt som jeg trodde, og det hjalp veldig å snakke om det. Den følelsen jeg gikk med om at det var ekkelt var helt grusom, så det var fint å kunne dele.

SKAL VI DANSE-EXIT: Adrian Sellevoll måtte forlate konkurransen. Reporter: Jonas Scheie Hammer / Rød Løper. Vis mer

Ønsker åpenhet

Nå ønsker proffdanseren å fortelle sin historie på en bredere plattform, nettopp fordi åpenhet hjalp henne.

Hun synes det er fint å nå kunne dele sin erfaring rundt noe mange lider av, som ganske få snakker om.

- Uansett hva man lider av eller hva man går gjennom, er det viktig å være åpen og snakke om ting. Det hjalp veldig for meg, sier hun.

Proffdanseren er samtidig tydelig på at hun på sett og vis er heldig, da det finnes mange som har det verre enn henne. I dag har hun levd med sykdommen såpass lenge at det går greit, og hun er vant til at det skjer.

Utbruddene til Aasebø går i daler, og håret vokser ut mellom hver gang det faller ut. Når hun har bare flekker i hodebunnen, danderer hun håret slik at det ikke synes så godt.

- Jeg er jo heldig som har såpass mye hår, så jeg har sluppet å bruke parykk, for eksempel. Så det jeg gjør når det er på det verste, er å dandere håret annerledes, pluss at jeg sprayer hodebunnen med sort hårspray, så ikke flekkene synes.

Gode tilbakemeldinger

Siden Aasebø delte historien sin både gjennom The Human Aspect, på TV 2 og på Instagram, har hun fått flere gode tilbakemeldinger.

- Jeg har fått meldinger fra flere folk i samme situasjon som meg, noe som har åpnet for en samtale rundt temaet. Det er helt utrolig hvor gode tilbakemeldinger jeg har fått, og jeg håper folk synes det er fint at jeg deler, sier hun til Se og Hør.

- Det er også fint å kunne vise folk at det ikke bare er glitter og glam i livet mitt, selv om det til tider kan se sånn ut på tv-skjermen, legger Aasebø til.

LES OGSÅ: - Det er nok nå!