Emma Stone på Golden Globe:

Skjulte hemmelig budskap i sminken

«La la land»-stjernen Emma Stone har blitt avslørt av sin private sminkør.

HEMMELIG BUDSKAP: Emma Stones sminke var ikke tilfeldig valgt på Golden Globe-utdelingen. Foto: NTB Scanpix
HEMMELIG BUDSKAP: Emma Stones sminke var ikke tilfeldig valgt på Golden Globe-utdelingen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Se og Hør): Filmstjernen Emma Stone (29), kjent fra blant annet «La La Land og «The Amazing Spider-Man», valgte å gjemme et hemmelig budskap i sminken sin under søndagens Golden Globe-utdeling i Los Angeles.

Det avslører makeupartisten hennes overfor Allure.

Kvinnekamp

Feminisme var utvilsomt temaet under årets utdeling. Verten Seth Meyers (44) gjorde narr av menn som Harvey Weinstein (65) og Kevin Spacey (58) ved flere anledninger, mens utdelere og vinnere ved flere anledninger tok opp lønnsgap og mangelen på nominerte kvinnelige regissører.

Video: NTB Scanpix Vis mer

Sminkør Rachel Goodwin, ansvarlig for Stones look på den røde løperen, skjønte at dette kom til å bli et tema, og bestemte seg for å hjemme et budskap i sminken til stjerna.

- Kvelden handlet om å komme sammen i solidaritet mot seksuelle overgrep, og det var denne viktige tematikken vi visste kom til å stå igjen fra kvelden, forteller hun og fortsetter:

- Enkelte valgte å være diskré med sminken, men jeg spurte meg selv: Hvordan kan jeg sende en beskjed med sminken som sto i stil med dette?

OSCAR-VINNER: Emma Stone vant i fjor for sin rolle i filmen «La la land». Foto: NTB Scanpix
OSCAR-VINNER: Emma Stone vant i fjor for sin rolle i filmen «La la land». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun lot seg inspirere av kvinnekamp i USA gjennom tidene, spesielt kampen tidlig på 1900-tallet, som til slutt resulterte med at kvinner fikk stemme.

Suffragettene gikk i tog for rettighetene sine, og gikk alle samlet under bannere og flagg bestående av tre farger: Grønt, lilla og hvitt.

Det lilla symboliserte verdighet, det hvite sto for renhet og det grønne var et symbol for håp. Med dagens skjønnhetsbransje er det ikke vanskelig å finne øyenskygger som representerer disse fargene, og derfor heller ikke vanskelig å skape en look som er i tråd med de velkjente bannerne.

Ifølge sminkøren selv valgte hun å bruke hvitt og grønt til øynene, mens det lilla ble på skuespillerens kinn og lepper.

- Disse fantastiske bannerne, båndene, buttonene og sminken som kvinnene brukte ble inspirasjonen. Jeg bestemte meg for å bruke dette som symbol, og lagde en look som ga en beskjed om styrke, sier hun.

Stone hadde dessuten på seg svart kjole, som styrket budskapet.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ SCENEN: Emma på scenen under årets Golden Globe sammen med skuespiller Shirley MacLaine. Foto: NTB Scanpix
PÅ SCENEN: Emma på scenen under årets Golden Globe sammen med skuespiller Shirley MacLaine. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Stor kampanje

Motemarkeringen skjedde som følge av 2017s mye omtalte #metoo-kampanje, en kampanje som har skapt verdensomspennende overskrifter og har fått flere av verdens ledende innenfor sine respektive felt til å gå av - som følge av anklager om seksuell trakassering, overgrep og voldtekt.

Kampanjen fikk navnet «Time's Up». Den hadde ifølge The Sidney Morning Herald fått støtte av store stjerner som Eva Longoria, Emma Stone, Meryl Streep og Reese Witherspoon før Golden Globe-utdelingen, og alle de nevnte skuespillerne dukket som lovet opp i svart.

Flere hadde dessuten kampanjens navn på alt fra vesker til buttons, for å vise ekstra støtte. «Time's up» har blant annet samlet et fond på 14 millioner dollar som skal gå til å advokathjelp til skuespillere som ikke selv har råd til å kjempe mot seksuell trakassering, skriver New York Times.

FEST: Erna Solberg og skuespillet Emma Stone rocket sammen til rapperen Kendrick Lamar etter at statsministeren hadde snakket til 70 000 publikummere og millioner av TV-seere da hun sto på scenen i Central Park i New York under Global Citizen-konserten. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

​Kampanjen ble først til som et forsøk på å sørge for at klærne til kvinnelige kjendiser skulle bli mindre omtalt enn det de faktisk står for og forteller, spesielt i lys av den verdensomspennende #metoo-kampanjen.

I en annonse i New York Times ble «Time's Up» derimot spesifisert til å handle om likelønn og seksuell trakassering på arbeidsplassen. ​

Mens stjerner som eksempelvis Meryl Streep har viet sin fulle støtte til aksjonen, noe hun beviste ved å ta med Ai-jen Poo, direktør for National Domestic Workers Allience, en fagforening for arbeidere i USA, på den røde løperen, har andre vært svært kritiske.

Langer ut mot Meryl Streep

Skuespiller Rose McGowan, som var med på å starte #metoo-kampanjen, har vært spesielt kritisk. Hun slaktet blant andre Streep i tøffe ordelag på Twitter.

- Skuespillere, som Meryl Streep, som med glede arbeidet for «grise-monsteret,» har på seg svart @GoldenGlobes i en stille protest, skrev McGowan i en tweet som nå er fjernet.

Streep har understreket at hun ikke kjente til anklagene mot Weinstein før de ble publisert i The New York Times i oktober i fjor, og hun har aktivt kritisert Weinstein og andre etter at anklagene ble kjent. Men McGowan var ikke nådig.

- Deres stillhet er problemet. Dere aksepterer en falsk pris og dette fører ikke til ekte endring. Jeg kan ikke fordra deres dobbeltmoral. Kanskje dere alle skulle ha på dere Marchesa, skrev McGowan.

Sistnevnte kommentar var et stikk mot merket Marchesa, klesmerket til Harvey Weinsteins tidligere kone Georgina Chapman. McGowan deltok for øvrig ikke på Golden Globe-utdelingen.

LES OGSÅ: Derfor droppet de Golden Globe-festen i siste