Marna Haugen:

- Skjønte
det ikke selv

Influenseren åpner seg om da hun fikk kreftbeskjeden for andre gang.

DELER ÆRLIG: Marna Haugen er kjent for å dele ærlig om livet. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
DELER ÆRLIG: Marna Haugen er kjent for å dele ærlig om livet. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør Vis mer
Publisert

Influenser og blogger Marna Haugen (41) har ved flere anledninger vært åpen og ærlig om livets oppturer og nedturer.

Blant annet har hun snakket åpent om at hun har vunnet kampen mot kreft to ganger: kreft i morkakevev med spredning i 2012 og livmorshalskreft i 2019.

Overfor Se og Hør har Haugen tidligere forklart at hun har følt seg alene med ettervirkninger av kreften, og at det er viktig å snakke om selv om det er et privat tema.

- Men jeg synes det er viktig, for jeg merker jo selv på alle tilbakemeldingene jeg får, uansett hva jeg snakker om når det kommer til kreft, at jeg får mange tilbakemeldinger fra andre.

SYK: Mens Shabana Rehman var å se i tvekamp på TV i «Farmen Kjendis» i vinter, var det en helt annen kamp hun måtte stå i på privaten. Nå åpner hun opp om sykdommen som har tatt over livet hennes. Video: Espen Solli/Se og Hør Vis mer

- Det er på alle områder når det gjelder kreft. Det er så mange det angår og så mange som føler seg alene.

- Skjønte det ikke

I podkasten «Ida med hjertet i hånden» åpner Haugen seg ytteligere om da hun fikk den tunge beskjeden for andre gang.

41-åringen hadde vært inne til en konisering (fjerning av ytre del av livmorshalsen journ.anm.) som hun hadde gjort flere ganger før. Etter den siste runden hadde hun imidlertid ikke fått tatt ordentlige prøver. Det skulle ta halvannet år før hun fikk en magefølelse om at det var på tide å ta en ny sjekk.

KUNNE IKKE GÅ: Emma Ellingsen forteller om den kjønnsbekreftende operasjonen i «Bloggerne». Video: Steffen Pettersen/TV 2 Vis mer

Hun er i bilen med sine to barn på vei til Sunnmøre når sykehuset ringer for å fortelle om resultatene. Legen ber henne ringe sykehuset tilbake når hun er fremme.

Når 41-åringen ankommer morens hus, ringer hun tilbake. Hun får beskjed om at det var blitt funnet en svulst, og at den måtte behandles fort.

- Jeg var hjemme hos mamma på Sunnmøre da jeg fikk kreftbeskjeden. Jeg tror ikke jeg skjønte det helt selv, men jeg gikk rett opp i stuen og sa «ja da har jeg fått kreft igjen, da», forteller hun til Se og Hør

- Det verste med å fortelle noe sånt til familien er å se frykten i øynene deres, for det tvinger en til å se alvoret i det selv, og ingen liker å være redd, legger hun videre til.

SYK: Den kjente TV-profilen Geir Børresen har fått tykktarmskreft. Video: Se og Hør Vis mer

Fikk ikke være med barna

Til Fladen forteller Haugen at det ble viktig å tillate seg selv å være sårbar. Men det var uvant å plutselig måtte la andre hjelpe.

- Jeg kunne ikke være med ungene engang. Jeg tålte ikke lyd, jeg måtte ligge på et stille rom. Det er veldig uvant for meg, som egentlig kan være litt emosjonelt avkoblet til tider, i hvert fall når det brenner litt på dass.

- Når du sitter inne på det radioaktive rommet - jeg har fått radioaktiv injisering - og da fikk jeg ikke klemme mine egne barn den dagen. Det var helt grusomt.

Radioaktiv injisering, også kalt nukleærmedisin, er ifølge Helsenorge en type bildediagnostikk der pasienten får tilført radioaktive stoffer før bildetaking - som for eksempel MR, røntgen og ultralyd. Vanligvis sprøytes stoffene i en blodåre. Ved noen spesielle undersøkelser får du en kapsel som du skal svelge.

MARTIN LEPPERØD: Martin Lepperød åpner seg opp om sin kreftsyke søster i TV 2-programmet «En kveld hos Kloppen». Video/Tv2 Vis mer

Viktig med åpenhet

Haugen har flere ganger vært åpen om kreftsykdommen, og forteller til Se og Hør at det fineste med å tørre å være åpen er å se at det er til nytte for andre kreftpasienter.

- Jeg har hundrevis av mailer fra kvinner som finner trøst i mine bloggposter som jeg skrev i den perioden. Jeg ser også at mange kvinner går og bærer på frykt alene, for eksempel om man har celleforandringer og er i et forløp der man venter på svar og kanskje er redd for å ha fått livmorhalskreft.

- Å være åpen kan gi andre mot til å snakke med sine egne nærmeste og ta imot støtte og det syns jeg er veldig fint å ha bidratt til, understreker hun.

Det blir et sterkt øyeblikk i «Mesternes Mester» når Bjørn Einar Romøren forteller om kreften. Video: NRK Vis mer

- Shit jeg har kreft

I april delte Fladen at det var funnet kreft i to svulster hun hadde operert bort i skjoldbruskkjertelen. Derfor må hun gjennomgå en indre strålebehandling, som betyr at hun skal få i seg radioaktivt jod. Programlederen skal behandles på Radiumhospitalet.

Videre skal hun være isolert i fire dager på Radiumhospitalet, i et rom med betongvegger.

I podkasten råder Haugen Fladen til å våge å være redd. Selv forteller programlederen at hun ikke er spesielt redd, men at det likevel er tøft.

KREFT: Samboerne Tina og og Brynjar skulle egentlig gifte seg 8.8.2020, men de måtte utsette på grunn av pandemien. Men 8.8.2020 ble likevel en dag de aldri vil glemme. Vis mer

- Det meste av kreften er ute, det er en forebyggende behandling for å ikke få ny kreft og ta bort eventuelle rester. Jeg er ikke redd for å dø, for jeg skal ikke det - jeg vet jo det. Men det er fortsatt tungt å være en som har kreft, selv om det ikke er farlig. Jeg legger meg og tenker: «Shit, jeg har kreft. Jeg skal på radiumshospitalet om to uker».

LES OGSÅ: - Det er et vanvittig savn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer