Jan Thomas:

- Skjønner meg ikke på Pride-festingen

Kjendisstylist Jan Thomas synes det er synd at Pride blir framstilt som «sex, drugs og rock and roll».

KOMPLEKST: Jan Thomas sier at det er deler av Pride-markeringen han ikke klarer å relatere seg til. Han mener det er viktig å huske på at homofile kommer i flere innpakninger, akkurat som heterofile. Foto: Joon Brandt
KOMPLEKST: Jan Thomas sier at det er deler av Pride-markeringen han ikke klarer å relatere seg til. Han mener det er viktig å huske på at homofile kommer i flere innpakninger, akkurat som heterofile. Foto: Joon Brandt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjendisstylist Jan Thomas (51), hvis egentlige navn er Jan Thomas Mørch Husby, befinner seg for tiden i Mexico på ferie. Det gjør det derfor vanskelig for ham å delta på det som regnes som en av årets viktigste parader, nemlig Pride-paraden som går av stabelen i Oslo lørdag.

Målet med paraden er økt bevissthet omkring likestilling blant kjønn, og feiring av skeiv kjærlighet og mangfold.

I starten av juni feiret bergenserne det som også kalles for «regnbuedagene», og i starten av september feirer trønderne «Trondheim Pride». Denne uka er det Oslos tur, og flere av Norges største kjendiser, homofile som heterofile, skal delta.

- Nå er det jo «Pride Month» i store deler av verden, men jeg har ikke deltatt i Mexico heller. Jeg skal ikke gå. Ikke fordi jeg ikke vil, men fordi det ble litt komplisert med timeplanen, forteller Jan Thomas til Se og Hør.

Derimot synes kjendisstylisten det er synd at man i det hele tatt trenger en parade for at folk skal føle seg inkludert.

FOR MYE FEST: Jan Thomas skjønner seg ikke på fest-delen av Pride. For han blir det for mye «sex, drugs & rock'n'roll». Foto: Joon Brandt
FOR MYE FEST: Jan Thomas skjønner seg ikke på fest-delen av Pride. For han blir det for mye «sex, drugs & rock'n'roll». Foto: Joon Brandt Vis mer

Relaterer seg ikke til Pride

- Det burde vært en selvfølge, men siden det ikke er det i store deler av verden, er det flott at man lager mye støy og leven for å få oppmerksomhet rundt temaet. Samtidig er det en del av Pride jeg ikke kan relatere meg til, forteller 51-åringen.

Jan Thomas forteller at han sliter med å relatere seg til den delen av Pride som innebærer festing og moro.

- Den «sex, drugs & rock'n'roll»-delen, som det blir presentert som i mange land, skjønner jeg ingenting av. Samtidig skjønner jeg at man er nødt til å lage mye støy for å vise at «her er vi», men jeg synes det er trist at man er nødt til å gjøre det, sier han.

- Ikke bare én standard

Jan Thomas mener det er viktig å huske på at det finnes ulike innpakninger av mennesker i det homofile miljøet, akkurat som i et heterofilt miljø. Han mener Pride ofte presenterer bare én variant homofile under markeringen.

- For å gi et eksempel gikk jeg i Pride i USA da jeg flyttet dit som 18-åring. Da var jeg sammen med en suksessrik businessmann med to barn, og sammen gikk vi i paraden for å vise at det også finnes den versjonen av homofile, forteller Jan Thomas.

Selv om 51-åringen mener at Pride blir framstilt som en «sex, drugs & rock'n'roll»-fest, synes han likevel at Pride-dagene viser fram mye bra her til lands.

Saken fortsetter under videoen.

KJEMPER VIDERE: - Det er veldig mange som tror at det ikke lenger er noe problem å være skeiv, sier leder i Foreningen FRI, Ingvild Endestad. I kampanjen "gåformeg" forteller norske kjendiser historien til nordmenn som fortsatt finner det problematisk å tilhøre seksuelle minoriteter og kjønnsminotoriteter. Video: Foreningen FRI. Vis mer Vis mer

- Her om dagen fikk jeg en mail av en mor til en datter som er bifil. De er fra Brumunddal, der det bor cirka 10 000 mennesker. Hun kunne fortelle meg at da de arrangerte Pride, var det over 5000 som deltok. Halvparten av bygda, det gleder hjertet mitt, forteller han.

- Fortsatt lang vei igjen

Men selv om man kan si at man har kommet langt i Norge, er det fremdeles en lang vei å gå, mener Jan Thomas.

- Det er fremdeles steder i verden der noen blir straffet, mister jobbene sine og i verste fall blir drept på grunn av legningen sin. Vi har fremdeles en lang vei å gå, sier han og legger til:

- Det er sikkert mange som har gjort seg opp en mening hva gjelder Pride, og det er sjelden at vi får snakket skikkelig ut om temaet. Det er viktig at man forstår kompleksiteten av det å være homofil, at det ikke bare finnes én innpakning.

- Vi er mangfoldige

Brita Brekke, styreleder for FRI Oslo og Akershus, synes det er fint at Jan Thomas trekker fram mangfoldet av alle som deltar i Pride, men kan ikke si seg helt enig i at Pride fronter bare én side av det homofile miljøet.

- En viktig del av Pride har alltid vært å utfordre samfunnet på hva vi anser som greit. Og en del av det er, som Jan Thomas sier, å rope høyt og vise at vi finnes på alle måter vi gjør, sier hun og legger til:

Saken fortsetter under.

FESTDAG: Pride-paraden arrangeres årlig i Oslo. I 2016 gikk Jan Thomas (i midten) i paraden, blant annet sammen med Morten Harket (foran). Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
FESTDAG: Pride-paraden arrangeres årlig i Oslo. I 2016 gikk Jan Thomas (i midten) i paraden, blant annet sammen med Morten Harket (foran). Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg synes det er fint at Jan Thomas trekker fram mangfoldet av oss som deltar på Pride. Vi er mange, og vi består ikke bare av homofile, vi er også transpersoner, bifile og mange andre skeive.

Ifølge Brekke vil alt fra seniorer til barnefamilier, dragqueens, folk med lite klær eller masse glitter, og folk i jeans og T-skjorte være en del av Pride-paraden i Oslo på lørdag.

- Alle er del av mangfoldet, og alle som ønsker å delta har en plass der. Og det er fortsatt viktig, for nye tall om holdningene i Norge viser for eksempel at én av seks menn i Norge flytter seg for å skape fysisk avstand til en homofil mann, og én av fem har negative holdninger til transpersoner, sier hun.

LES OGSÅ: Nesten ikke til å kjenne igjen

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer