Skjønner du hva «hooke», «shippe» og «lø» betyr?

Ekspert i «kebabnorsk» forklarer begrepene fra «SKAM».

BRUKER SLANG: «Hooka du med William i helga?!» Slik kan en normal samtale starte for karakterene i «SKAM», men vet du egentlig hva det betyr? «Kebabnorsk»-ekspert Andreas Eilert Østby forklarer begrepene som kanskje har gått de eldste seerne hus forbi. Foto: NRK
BRUKER SLANG: «Hooka du med William i helga?!» Slik kan en normal samtale starte for karakterene i «SKAM», men vet du egentlig hva det betyr? «Kebabnorsk»-ekspert Andreas Eilert Østby forklarer begrepene som kanskje har gått de eldste seerne hus forbi. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I NRK P3-serien «SKAM» følger vi en jentegjeng i førsteklasse på Hartvig Nissen videregående skole i Oslo.

Serien har fått enorm oppmerksomhet, mye grunnet dens formidlingsmåte. Alle karakterene har kontoer i sosiale medier som oppdateres regelmessig, og hver dag slippes små klipp som «lader opp» mot ukas fulle episode.

Som ungdom flest bruker gjengen slangbegrep og trendord, som mange av seriens voksne seere kanskje ikke forstår seg på. Tror du for eksempel at det å «shippe» betyr i sende noe i posten, tar du feil.

Se faktaboks nederst i saken for forklart ordliste.

Forfatter av «Kebabnorsk ordbok», Andreas Eilert Østby, forklarer overfor Dagbladet hva ordene betyr.

- Markere tilhørighet

Det er ti år siden Østby kom ut med boka, som skulle gjøre det enklere for folk å tolke ungdommens språk - den såkalte kebabnorsken. Mye har skjedd på den tida, og selv slang-eksperten ble overrumplet etter å ha fått servert noen av frasene gjengen i «SKAM» bruker.

- Før sa man «Åh lø!» for å signalisere at noe var kult eller sjokkerende, men nå sier man visst bare «lø». Det betyr at noe er kjedelig eller teit. Slang-språket forandrer seg hele tida, mener Østby.

Til tross for at betydningen av ordene endrer seg, mener Østby at ungdom alltid har brukt slang og trendord. Han tror det er viktig for å vise hvem man er.

- Det markerer tilhørighet til en gruppe, og brukes for å inkludere og ekskludere andre, sier han.

- Vil ikke høres gammel ut

Østby tror også at slangbruken er i stadig utvikling, da man vil holde foreldregenerasjonen utenfor. Det er ungdommene i «SKAM» beviset på.

- Ungdom får en opplevelse av at uttrykket er «gammelt» dersom mora eller faren din skjønner det, påpeker Østby.

Ordbok-forfatteren tror trendbegreper sprer seg spesielt blant dem som er i samme aldersgruppe som karakterene i serien.

- Man vil ikke at slangen skal høres gammel ut, så man bytter inspirasjonskilde til uttrykkene hele tida. Jeg tipper at de fleste begrepene har startet i miljøer med ulik etnisk bakgrunn, og spredd seg deretter. Når man går på videregående reiser man fortsatt mye rundt i byen, så man fanger opp litt av hvert, forklarer han.

Kreativt språk

Han er ikke i tvil om at det er viktig å være kreativ med språket, spesielt i ung alder.

- Jeg tror slang gir utrykk for at man har et kreativt forhold til språk, og det er jo ikke sånn at man ikke er i stand til å veksle. Man bruker andre ord til lærere og foreldre enn man gjør sammen med vennegjengen, mener han.

Østby oversatte i sin tid den svenske romanen «Ett øye rødt» til norsk. Den var skrevet på den svenske utgaven av «kebabnorsk».

Forfatter Maria Navarro Skaranger ga i fjor ut boka «Alle utlendinger har lukka gardiner», som ble omtalt som den norske versjonen av den svenske «innvandrerromanen».

Dette betyr «SKAM»-ordene 

 • Hooke

  Ordet har hatt flere betydninger, men brukes av karakterene i serien til å beskrive klining og/eller mild «roting». Før brukte man ordet om sex, men betydningen har altså blitt mildere.

  - Det betød å møte eller å ligge med noen, men jeg kan forstå dagens betydning, sier Østby.
   
 • Shippe

  Å heie på et par. I serien flørter tredjeklassingen William med «førstisen» Noora. Flere fans «shipper» dem, som vil se at de håper de blir sammen.

  - Det har jeg ikke med i ordboka, og det var nytt for meg. Det kommer nok fra engelsk, forklarer Østby.
   
 • Tæsje

  Betyr å stjele.

  - Før brukte man tæsje som begrep for å prøve noe nytt, men det har betydd å stjele i mange år.
   
 • Ditche

  Betyr å droppe noe, og kan eksempelvis brukes om å ikke dra på en fest. Det kan også være å «ditche» en prøve eller en kaffeavtale.

  - Ditche betyr å dumpe noen, og har vært en del av norsk slang lenge, meddeler forfatteren.
   
 • Jodel

  En populær app som karakterene i serien bruker mye. Kan best beskrives som en slags anonym utgave av Twitter. Brukere skriver humoristiske innlegg eller stiller spørsmål, som andre kan stemme eller svare på. Appen har flere ganger skapt oppstyr, da flere har kommet med trusler mot skoler der.
   
 • NKVO

  Forkortelse for «nå koser vi oss», gjort populær av Instagram-kontoen ved samme navn. Brukes ofte ironisk, når man ikke koser seg i det hele tatt. Kontoen ble også bok.
   
 • God S

  God steming. Sparer mye tid for dem som ikke orker å si hele ordet.
   
 • Squad

  Gjeng, crew eller klikk. «Dette er min squad» kan bety «dette er min gruppe med nære venner». • Lø Før betød det kult, men har i disse dager blitt et begrep tilnærmet likt en fusjon av ordene «teit», «irriterende», «kjedelig» og «dust».

  - Det stammer nok fra det arabiske ordet som betyr nå. Det har hatt mange betydninger gjennom tidene, mener han.
   
 • Goals

  ​Utenfor fotballbanen brukes ordet om ting man vil oppnå. Man kan for eksempel si «goals» etter å ha sett bilde av et kjærestepar eller en dyr veske, som man selv streber etter.


Saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Her er alt du trenger å vite om «Skam»-stjernene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer