Amandaprisen 2022:

- Skjer utrolig mye spennende

Stråler på den rød løperen før kveldens prisutdeling.

NOMINERTE: Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie ankommer på rød løper til Amandaprisutdelingen .Foto: Jan Kåre Ness / NTB
NOMINERTE: Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie ankommer på rød løper til Amandaprisutdelingen .Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kveld er duket for filmbransjens gjeveste prisutdeling, hvor 22 Amanda-priser vil bli delt ut til de beste i bransjen.

Prisutdelingen finner sted på Festiviteten i Haugesund, og selv om det blir en regnfull kveld, er filmstjernene klare for å hylle norsk filmbransje.

Renate Reinsve (34) og Anders Danielsen Lie (43) ankom den rød løperen sammen. De tok verden med storm med filmen «Verdens verste menneske», som kan ta med seg hele 11 priser hjem i kveld.

Haugesund 20220820. Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie  ankommer på rød løper til  Amandaprisutdelingen i Festiviteten i Haugesund.Foto: Jan Kåre Ness / NTB
Haugesund 20220820. Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie ankommer på rød løper til Amandaprisutdelingen i Festiviteten i Haugesund.Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer

Reinsve og Lie er henholdvis nominert til «beste kvinnelige skuespiller» og «beste mannlige birolle».

- Jeg er ikke så veldig nervøs. Det er veldig fint å være sammen med mennesker man kjenner godt, og jeg er nominert sammen med veldig fine mennesker, forteller Reinsve til Dagbladet.

Reinsve fikk internasjonal oppmerksomhet som karakteren «Julie» fra den Oscar-nominerte filmen, og har nylig spilt i sin første amerikanske film.

HOLLYWOOD: Renate Reinsve er klar for Hollywood. Men først venter Amandapris-utdelingen i Haugesund. Reporter: Bjørn Sveen / Dagbladet Vis mer

- Det er mye som er likt, og mye som er veldig annerledes. Jeg synes det er kjempefint å komme tilbake til Norge, og jeg synes det skjer utrolig mye spennende i norsk film.

Else Kåss Furuseth (42), Lise Fjeldstad (83), Bente Erichen (73), og Ingeborg Heldal (49) kom også til utdelingen sammen. De har alle fått æren av å dele ut hver sin pris i kveld.

F.v. Else Kåss Furuseth, Lise Fjeldstad, Bente Erichsen og Ingeborg Heldal ankommer på rød løper til Amandaprisutdelingen i Festiviteten i Haugesund.Foto: Jan Kåre Ness / NTB
F.v. Else Kåss Furuseth, Lise Fjeldstad, Bente Erichsen og Ingeborg Heldal ankommer på rød løper til Amandaprisutdelingen i Festiviteten i Haugesund.Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer

Jan Gunnar Røise (46) er nominert til prisen «beste mannlige birolle» for filmen «Full dekning».

Jan Gunnar Røise ankommer på rød løper til Amandaprisutdelingen i Festiviteten i Haugesund. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
Jan Gunnar Røise ankommer på rød løper til Amandaprisutdelingen i Festiviteten i Haugesund. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer

Pål Sverre Hagen (41) er nominert til «beste mannlige skuespiller» for filmen «The Middle Man», i tillegg spiller han i filmen «Alle hater Johan» som er nominert til flere priser.

- Det er en spent stemning her, og det preger jo settingen litt. Jeg vil også si at det blir stadig mer en følelse av lagarbeid i denne bransjen, vi jobber mot samme mål og det er å lage ting som dere synes er kjekt å oppleve, forteller Hagen til Dagbladet.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB
Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer

Tidligere i dag ble Hagen tildelt en stein i «Haugesund Walk of Fame». Anneke von der Lippe (58), Bjørn Floberg (74), Marie Blokhus (39) ble også hedret med hver sin Amanda-stein.

WALK OF FAME: Fire stjerner fikk sin stein i Haugesunds Walk of Fame. Foto: Bjørn Sveen/Dagbladet
WALK OF FAME: Fire stjerner fikk sin stein i Haugesunds Walk of Fame. Foto: Bjørn Sveen/Dagbladet Vis mer

- Alltid nervøs

Dagen før prisutdelingen kunne kveldens konferansier, Odd-Magnus «Odda» Williamson (41), fortelle Dagbladet at bransjefolkene i publikum må regne med å bli grillet.

- Men når du klinker til litt, så hender det at du ufrivillig treffer noen nerver du ikke mente å treffe, eller en dobbeltbetydning du ikke visste om, så jeg er alltid nervøs. Hvis jeg brenner noen bruer, så får jeg forhåpentligvis bygget noen nye, sa Williamson lattermildt til Dagbladet.

«INGENTING Å LE AV»: Odd Magnus Williamson røper hvordan han fikk ideen til kinofilmen der han selv spiller hovedrollen. Med seg på laget har han den oscarnominerte regissøren Petter Næss. Reporter: Thea Hope. Video/Klipp: Celina Morken Vis mer

I tillegg til å ha ansvar for å lede kveldens show, er Williamsons dramakomedie «Ingenting å le av» nominert til Amandaprisen. Sara Khorami (35) er nemlig nominert for «beste kvinnelige birolle».

Dette er første gang Khorami er nominert til en Amanda.

- Det føles veldig bra, fordi det var et veldig kult prosjekt å være med på. Takket være et helt sinnsykt rått menneske, et fantastisk manus, og en insane motspiller, forteller hun Dagbladet og henviser til Williamson.

LES OGSÅ: Mottar pris

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer