Aleksej Mordasjov:

Skitten oligark-skilsmisse i retten

Aleksej Mordasjovs skilsmisse endte i menneskerettsdomstolen og sønnen ble kastet ut av skolen. Her er historien om Russlands rikeste.

OLIGARK: Aleksej Mordasjov er en av Vladimir Putins oligarker, men selv om det går som det suser på økonomifronten har det ikke vært en dans på roser i familielivet. Foto: Daniel Lynch/REX / NTB
OLIGARK: Aleksej Mordasjov er en av Vladimir Putins oligarker, men selv om det går som det suser på økonomifronten har det ikke vært en dans på roser i familielivet. Foto: Daniel Lynch/REX / NTB Vis mer
Publisert

Aleksej Mordasjov (56) er Russlands rikeste mann og nummer 51 på lista over verdens rikeste. Han er hovedeier og styreleder i Severstal, et russisk konglomerat med interesser i metall, energi og gruveselskaper. Ifølge Forbes har Mordasjov en formue på 259 milliarder kroner.

Men 56-åringen er ikke bare kjent for å være godt bemidlet.

Bak seg har han blant annet lagt en svindyr skilsmisse som endte opp i menneskerettsdomstolen og et komplisert far-sønn-forhold. I tillegg er han en av få blant Vladimir Putins (69) innerste sirkel som har uttalt seg om den pågående krigen.

Her er historien om Aleksej Mordasjov.

Trang oppvekst

Aleksej ble født i 1965 i industribyen Tsjerepovets i Russland. Begge foreldrene var møllearbeidere, og måtte jobbe hardt for å få endene til å møtes. Han har blant annet tidligere fortalt at familien måtte bruke kuponger når de handlet på matbutikken da han vokste opp.

Til tross for sin økonomiske bakgrunn klarte Aleksej å sikre seg en bachelorgrad fra Leningrad Engineering-Economical Institute.

Som student giftet han seg med Yelena og de fikk en sønn, Ilja, sammen. Etter ti år sa det derimot stopp for paret, og skilsmisseoppgjøret mellom de to skulle vise seg å bli av det vanskelige slaget.

LEKKET: Russlands president Vladimir Putin har lenge forsøkt å holde barna utenfor offentligheten. Nå er gamle bilder publisert på internett. Foto: AFP, Scanpix, Sergei Pugasjev Vis mer

På dette tidspunktet var Aleksej allerede administrerende direktør og majoritetseier i Severstal, stålselskapet som ligger til grunn for formuen hans.

Havnet i menneskerettsdomstolen

Til tross for den feite lommeboka etterlot han ikke ekskona mer enn en leilighet i Nord-Russland og en gammel russiskprodusert bil. Han gikk med på å betale 200 dollar i måneden i barnebidrag for sønnen og 600 dollar en gang i året, i tillegg til en engangsbetaling på 54 000 dollar.

Fem år etter skilsmissen, i 2001, saksøkte Yelena eksmannen for halvparten av hans eiendom før skilsmissen.

Under rettssaken klarte Aleksej å bevise at hoveddelen av inntekten hans ble tjent etter skilsmissen, og dermed endte det med tap i domstolene for oligarkens tidligere kone.

Domstolene påla henne derimot å betale et gebyr på rundt 6 millioner dollar, som tilsvarte 1,5 prosent av kravet hennes. Hun klarte å få gebyret redusert til rundt 340 000 dollar, men hun hadde fortsatt ikke nok penger til å betale.

BLOMSTER: 97 år gamle Haldis går viralt etter sinneutbrudd mot «Putin». Nå får hun takkekort og blomster fra Ukraina. Vis mer

Namsfogden forfulgte Yelena med gebyret lenge, helt til hun på et tidspunkt så seg nødt til å ta saken til den europeiske menneskerettsdomstol. Der ble problemet løst på en fredelig måte.

Sønnen kastet ut

Samme år som Aleksej skilte seg fra sin første kone, giftet han seg med nummer to - Elena. Det diskuteres om han også giftet seg en tredje gang, uten at det er bekreftet.

I januar i fjor var det imidlertid en av sønnene fra hans andre ekteskap som skapte overskrifter. Den da 20 år gamle Nikita ble kastet ut av Moskvas prestisjetunge Higher School of Economics. Nikita var blant de dårligste studentene på studiet året før, med en gjennomsnittskarakter på 2,6 av 10.

I Russland er militærtjeneste obligatorisk for menn under 27 år, med mindre de har høyere utdanning eller har dårlig helse. I praksis er imidlertid fritaksdokumenter allment tilgjengelige - hvis du kan betale. Det er til og med et utbredt russisk uttrykk, «otkosit ot armii», som betyr å kjøpe seg ut av verneplikten.

Det er dermed svært vanlig at velstående russiske foreldre bruker penger og innflytelse til å bane vei for barna sine. Det har ikke Aleksej gjort.

Etter å ha blitt utvist fra skolen, ble Nikita sendt til militæret og nærmest utstøtt fra familien.

I 2019 ble Nikita og hans eldre bror Kirill medeiere i farens bedrift. Da Nikita ble utvist fra skolen kom det imidlertid fram at han også var blitt fratatt sin eierandel, som var verdt rundt 500 millioner dollar. Eierandelen ble istedet overført til Kirill.

Måtte trekke seg

Aleksej har, som resten av den russiske presidentens nærmeste krets, ikke for vane å uttale seg mye i media - verken om personlige saker eller den pågående Ukraina-krigen.

I takt med Russlands invasjon av Ukraina, innfører EU stadig nye sanksjoner. Forrige uke ble også Putins innerste sirkel rammet økonomisk. Lista inneholder navn på oligarker, forretningsmenn, propagandister, militærprofiler og regjeringsmedlemmer.

Én av disse er Aleksej.

Onsdag forrige uke trakk han seg fra styret i det tyske reiseselskapet TUI - som han selv reddet fra konkurs under coronapandemien - på grunn av EU-sanksjoner, het det i en pressemelding utstedt av selskapet.

FOLKEHELT: Slik endte komikeren Volodymyr Zelenskyj opp som ukrainas president. Video: AP/Youtube/Reddit/Telegram. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- En tragedie

Selv uttrykte han manglende forståelse for hvordan sanksjoner pålagt ham av EU vil fremme løsning av konflikten i Ukraina.

- I svært lang tid har jeg vært engasjert i utviklingen av økonomisk, kulturelt og humanitært samarbeid med mange europeiske land, og jeg forstår ikke hvordan disse sanksjonene mot meg vil bidra til løsningen av den fryktelige konflikten i Ukraina, var blant det han sa.

- Det som skjer i Ukraina er en tragedie for to broderlige nasjoner. Det er grusomt at ukrainere og russere dør, folk lider og økonomien kollapser. Jeg håper virkelig vi finner en løsning i nærmeste framtid som løser konflikten og setter en stopp for blodbadet, sa han avslutningsvis.

Det er foreløpig ikke kjent om Aleksej har fått noen konsekvenser etter uttalelsen, til tross for at det er et lovbrudd å spre informasjon om krigen som myndighetene mener er falsk. Det kan faktisk gi opp til 15 års fengsel i Russland, og hittil har nesten 13 000 mennesker blitt arrestert for å ha demonstrert mot krigen.

Kilder: Forbes, Telegraph, The Bell, Bloomberg, Celeb Family, Russia Beyond

LES OGSÅ: Her er Putins mystiske døtre

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer