Katie Holmes og Tom Cruise:

- Skilte seg fra stjernen for å redde datteren

Ville ikke at Suri skulle bli en del av scientologi-kirken.

SKILSMISSE: Bakgrunnen for skilsmissen mellom stjerneparet Tom Cruise og Katie Holmes i 2012 er ennå ikke kjent, men nå hevder forfatter Tony Ortega at det angivelig var Katie Holmes som tok initiativet til skilsmissen. Her er de to sammen med datteren Suri i Miami sommeren 2011. Foto: NTB scanpix
SKILSMISSE: Bakgrunnen for skilsmissen mellom stjerneparet Tom Cruise og Katie Holmes i 2012 er ennå ikke kjent, men nå hevder forfatter Tony Ortega at det angivelig var Katie Holmes som tok initiativet til skilsmissen. Her er de to sammen med datteren Suri i Miami sommeren 2011. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det har gått hele syv år siden nyheten kom om at stjerneparet Tom Cruise (56) og Katie Holmes (40) skulle skille seg. Året var 2012, og det var sistnevnte som tok det fulle og hele ansvaret med å oppdra eksparets felles datter, Suri Cruise (12).

Både før og etter skilsmissen har spesielt Tom Cruise sitt forhold til den omstridte scientologi-kirken fått massiv oppmerksomhet - i likhet med forholdet til datteren.

Det har flere ganger blitt spekulert på at skuespilleren ikke har sett Suri på over fem år, og i fjor meldte UsWeekly at Cruise har rett til å se datteren ti dager i måneden, men at han angivelig har valgt bort denne dyrebare kvalitetstiden.

Bakgrunnen skal visstnok være stjernens tilknytning til den omstridte religiøse bevegelsen.

FAMILIE PÅ TRE: Her er Katie Holmes, Tom og Suri Cruise avbildet under New York City Marathon 2007. Foto: NTB scanpix
FAMILIE PÅ TRE: Her er Katie Holmes, Tom og Suri Cruise avbildet under New York City Marathon 2007. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tok initiativet til skilsmissen

Skilsmissen mellom Holmes og Cruise skapte store overskrifter i medier verden over, men det har ennå ikke blitt kjent hvorfor paret valgte å gå hver til sitt.

Nå forteller tidligere sjefredaktør i «The Village Voice» og kritiker av scientologi-kirken, Tony Ortega (55), at stjerneparets datter skal ha vært hovedgrunnen til skilsmissen.

Ifølge Page Six er Ortega forfatteren bak en avslørende bok om scientologi-kirken, der han skriver at det angivelig var Katie Holmes som tok initiativet til skilsmissen.

Bakgrunnen skal ha vært Holmes' bekymring for at Suri skulle bli involvert i Cruise sin omstridte tro.

FAR OG DATTER: Tom Cruise skal visstnok ikke ha sett datteren Suri på flere år, her er de avbildet sammen i 2010. Foto: NTB scanpix
FAR OG DATTER: Tom Cruise skal visstnok ikke ha sett datteren Suri på flere år, her er de avbildet sammen i 2010. Foto: NTB scanpix Vis mer

En kilde forteller til nettstedet at scientologi-foreldre selv kan bestemme når barna deres skal bli involvert i scientologien, men det er visstnok vanlig at barna blir introdusert for bevegelsen når de er seks år gamle, like gammel som Suri var på tidspunktet for skilsmissen.

- Katie så hva de andre barna gikk gjennom, og ville ikke at Suri skulle oppleve det samme, forteller Ortega til Page Six.

TRYGG HOS PAPPA: Suri mistet angivelig all kontakt med faren Tom Cruise etter skilsmissen i 2012. Foto: NTB scanpix
TRYGG HOS PAPPA: Suri mistet angivelig all kontakt med faren Tom Cruise etter skilsmissen i 2012. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ville sende vekk datteren
Kort tid etter at skilsmissen mellom Cruise og Holmes ble kjent, kom det frem at paret angivelig skal ha kranglet om den kontroversielle scientologi-kirken.

Cruise er som tidligere nevnt lidenskapelig opptatt av troen, og har gjennom årenes løp blitt et av scientologi-kirkens mest kjente ansikter utad. Ifølge TMZ skal scientologien ha vært en av grunnene til at Holmes fikk nok.

Cruise skal visstnok ha foreslått å sende datteren Suri av gårde til organisasjonen «Sea Org» - en gruppe ekstreme scientologer som holder til på båten Freewinds.

- Der sender folk sine barn, så unge som fem år, til å bo alene på båten og bli opplært i den såkalte religionen, skrev TMZ den gang.

Personellet som drifter Freewinds-båten, består angivelig bare av scientologer. Tidligere Oscar-vinner Paul Haggis (66) var medlem av scientologi-kirken i 35 år, og forlot dem i 2009. Han kritiserte Sea Org for å ha et svært militant treningsregime.

Tom Cruise er kjent for å gjøre mange av sine egne stunts i filmene sine. Her er han på rød løper for Mission Impossible 5, der han blant annet hang fra et fly. Vis mer

Går i farens fotspor

Selv om datteren ikke er en del av den kontroversielle troen, kan Cruise glede seg over at hans to adoptivbarn, Isabella Jane (26) og Connor Cruise (24), som han adopterte sammen med ekskona Nicole Kidman (51), er aktive scientologer.

Isabella og Connor har holdt seg unna rampelyset i lang tid, men nylig kom førstnevnte frem i lyset etter at hun hadde sendt en e-post til ulike scientologer i London, hvor hun hyllet scientologien.

2008: Isabella Jane og Connor følger i pappa Tom Cruise sine fotspor og er både promotører og aktive scientologer. Foto: NTB scanpix
2008: Isabella Jane og Connor følger i pappa Tom Cruise sine fotspor og er både promotører og aktive scientologer. Foto: NTB scanpix Vis mer

I e-posten fortalte Isabella at hun har kvalifisert seg til å bli en auditør for scientologi-kirken, som angivelig betyr at hun kan spørre ut andre tilhengere om deres dypeste og mørkeste hemmeligheter ved hjelp av en slags løgndetektor.

Isabella er bosatt i London, og har visstnok studert scientologi der. I e-posten oppfordrer 26-åringen andre scientologi-tilhengere til å gjennomføre samme studie som henne selv.

- Jeg ble den irriterende jenta i organisasjonen som hele tiden pratet om hvor fantastisk utdanningen er og hvor fenomenal praksisen er, skriver Isabella blant annet i e-posten og legger til:

- Vi trenger alle å gjøre det. Det er hardt arbeid, men det er verdt det.

Promoterer organisasjonen

Videre fortsetter Isabella å hylle scientologikirken, lederne David Miscavige og grunnleggeren av bevegelsen – L. Ron Hubbard.

- Dette er en gave til deg selv og så mange andre. Det spiller ingen rolle om du ikke kommer til å bli en auditør eller en del av personalet. Hvis du skal klare deg på lang sikt, trenger du dette, mener 26-åringen.

I e-posten benytter Isabella også anledningen til å takke faren sin, Tom Cruise.

- Tusen takk til faren min for alt. Til Cass. Til Tash. Jeg hadde druknet i problemene mine hvis dere ikke hadde vært der og støttet meg, og hjulpet meg gjennom forberedelsene.

LES OGSÅ: Hemmelige detaljer rundt Tom Cruise i scientologikirken

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer