Nicolas Cage:

Skiftet navn på grunn av berømt onkel

Skuespilleren har hatt sine opp- og nedturer.

TURBULENT KARRIERE: 54 år gamle Nicolas Cage var en av verdens mest berømte filmstjerner en gang i tida. Nå vurderer han å legge karrieren på hylla. Foto: NTB scanpix
TURBULENT KARRIERE: 54 år gamle Nicolas Cage var en av verdens mest berømte filmstjerner en gang i tida. Nå vurderer han å legge karrieren på hylla. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

- I forhold til mitt eget personlige syn på jobben min, nyter jeg veien det går mye mer enn jeg har gjort tidligere, sa Nicolas Cage (54) i et intervju med Interview Magazine tidligere i år.

Skuespilleren, som i 1996 vant sin første, og hittil eneste, Oscar-statuett, var en gang blant Hollywoods mest ettertraktede og best betalte skuespillere.

POPULÆR FILM: Nicolas Cage er kjent fra blant annet filmen «National Treasure» hvor han spilte mot Diane Kruger. Foto: NTB scanpix
POPULÆR FILM: Nicolas Cage er kjent fra blant annet filmen «National Treasure» hvor han spilte mot Diane Kruger. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Leaving Las Vegas», «Face/Off» og «National Treasure» er titler på bare et knippe av de nesten 100 filmene 54-åringen har spilt i gjennom sin årelange karriere.

De siste åra har det imidlertid vært mer fokus på hans turbulente privatliv enn karrieren hans, og det er mange år siden han har hatt noen karrieremessige høydepunkt.

Likevel har han faktisk spilt inn minst én film i året siden 80-tallet, og ifølge IMDb ligger han heller ikke på latsida i 2018.

Byttet navn

Det var under innspillingen av filmen «Fast Times at Ridgemont High» i 1982 at Nicolas Kim Coppola, som var 18 år på tidspunktet, byttet navn til Nicolas Cage.

Han ønsket nemlig ikke lenger å bli forbundet med sin berømte onkel, «Gudfaren»-regissør Francis Ford Coppola (79).

KJENT ONKEL: Stjerneregissør Francis Ford Coppola er onkelen til Nicolas Cage. Foto: NTB scanpix
KJENT ONKEL: Stjerneregissør Francis Ford Coppola er onkelen til Nicolas Cage. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg var omringet av skuespillere, med navn jeg ikke ønsker å nevne, som ikke var særlig åpne for tanken om en ung skuespiller som het Coppola. Så den filmen var hovedgrunnen til at jeg endret navnet mitt, fordi jeg ikke ønsket den negative responsen til etternavnet mitt, har han sagt, ifølge Vulture.

Selv om Cage bare fikk en liten birolle i ungdomsfilmen, endte det fremdeles med å bli et viktig springbrett for den håpefulle stjerna. Etter dette sikret han seg nemlig en rekke roller, noe som fortsatte jevnt over i løpet av 80-tallet.

Likevel tok det mange år før navnet hans ble listet opp blant de største av de største.

STORT ØYEBLIKK: Året var 1996 da Hollywood-stjerna hentet hjem en Oscar-statuett. Foto: NTB scanpix
STORT ØYEBLIKK: Året var 1996 da Hollywood-stjerna hentet hjem en Oscar-statuett. Foto: NTB scanpix Vis mer

I 1994 fikk Nicolas Cage tilbud om å spille i den populære komedien «Dum og dummere» mot Jim Carrey, men han valgte å takke nei til fordel for å spille en alkoholisert manusforfatter i filmen «Leaving Las Vegas».

Det skulle vise seg å være lurt.

Rollen som Ben Sanderson ga ham nemlig hans hittil eneste Oscar-statuett, i tillegg til en Golden Globe for «beste mannlige skuespiller».

- Det var ikke så viktig for meg. Jeg tror at dersom målet med å lage filmer er å vinne en Oscar, gjør man det på helt feil grunnlag, sa han til Huffington Post i 2010.

90-tallet var på mange måter gulltida til Nicolas Cage, der han spilte i filmer som blant andre «Face/Off», «The Rock» og «Con Air».

Fridde etter noen timer

Men selv om Cages karriere hadde en stor opptur, var det også full rulle på det private planet. I 1990 ble stjerna pappa for første gang, da han og hans daværende kjæreste, Christina Fulton (51), fikk sønnen Weston (27).

27-åringen har i voksen alder innrømmet narkotikamisbruk, og har i flere intervjuer gått hardt ut mot sin mor. Ifølge People har han for øvrig svært nær kontakt med sin berømte far.

FØRSTEFØDT: Skuespillerens sønn, Weston, avbildet sammen med sin mor, Christina Fulton. Foto: NTB scanpix
FØRSTEFØDT: Skuespillerens sønn, Weston, avbildet sammen med sin mor, Christina Fulton. Foto: NTB scanpix Vis mer

Men la oss gå tilbake et par år før Cage møtte Fulton.

Året var 1987, og Nicolas Cage skulle ta seg en matbit på den populære restauranten Canter's Deli i Los Angeles, en restaurant godt likt hos stjernene.

Han var 23 år gammel, og traff den gang 18 år gamle Patricia Arquette (50), ifølge Paper Magazine. Bare timer etter at han først møtte blikket hennes, fridde han.

Hun sa pent nei.

- Suksessen var for skummel for meg - jeg klarte ikke å røre ham, har Arquette sagt om bruddet, ifølge magasinet.

TIDLIGERE STJERNEPAR: Det tok hele åtte år fra skuespillerne Patricia Arquette og Nicolas Cage møtte hverandre første gang til de giftet seg. Foto: NTB scanpix
TIDLIGERE STJERNEPAR: Det tok hele åtte år fra skuespillerne Patricia Arquette og Nicolas Cage møtte hverandre første gang til de giftet seg. Foto: NTB scanpix Vis mer

I 1995, altså åtte år seinere, møttes duoen igjen på nøyaktig samme sted. Å møte skuespilleren igjen fikk Arquette til å innse at hun angret på avvisningen åtte år tidligere, og kort tid etter valgte hun å fri til ham.

- Da hun møtte opp utenfor huset mitt kledd i sort fra topp til tå, mens hun bar en lilla bryllupskake, visste jeg at hun var den rette, har Nicolas Cage sagt til Rolling Stone, ifølge Paper Magazine.

To uker seinere giftet duoen seg i California. Han ikledd en sort dress, hun med en leopardmønstret jakke. De holdt ekteskapet utenfor rampelyset, og gikk hver til sitt i stillhet allerede året etter.

Skilsmissen ble offisiell først i 2000, etter at de hadde levd separate liv i flere år.

De spilte for øvrig sammen i én film, «Bringing out the Dead».

Gift i tre måneder

Men Nicolas Cages turbulente kjærlighetsliv skulle ikke ende der. I august 2002 giftet han seg med dattera til den avdøde rockekongen Elvis Presley, Lisa Marie Presley (50), i en seremoni på Hawaii.

Selv om de to verdensstjernene var sammen i to år før de ble smidd i hymens lenker, varte ikke ekteskapet lenger enn tre måneder.

«Jeg er trist, men vi burde aldri ha giftet oss i utgangspunktet», sa Presley i en uttalelse i forbindelse med skilsmissen, ifølge People.

VIRVELVINDROMANSE: De to stjernene, Nicolas Cage og Lisa Marie Presley, skilte seg etter kun tre måneder. Hun har uttalt at forholdet var preget av mye dramatikk. Foto: Reuters/NTB scanpix
VIRVELVINDROMANSE: De to stjernene, Nicolas Cage og Lisa Marie Presley, skilte seg etter kun tre måneder. Hun har uttalt at forholdet var preget av mye dramatikk. Foto: Reuters/NTB scanpix Vis mer

I et seinere intervju med ABC News forklarte Presley at mye av problemet i forholdet deres lå i at de begge er følsomme og dramatiske mennesker.

Et eksempel på dette skjedde kort tid før bryllupet da duoen endte opp i en krangel mens de var på båttur. Krangelen resulterte i at Presleys forlovelsesring, til en verdi av en halv million norske kroner, ble kastet på havet.

Begge har nektet for å ha kastet den, og de måtte hyre inn profesjonelle dykkere for å finne den. Ringen ble riktignok aldri funnet på havets bunn, og Cage måtte gå til innkjøp av en ny ring til sin forlovede, ifølge ABC News.

Ifølge Presley endte også ekteskapet deres etter en høylytt krangel.

- Det mest opprørende var at da han ringte for å si unnskyld, og sa at han ikke burde ha gjort ditt og datt ... Man kan ikke ha et sinneutbrudd og deretter ringe meg fire dager seinere og forvente at alt skal være bra igjen ... Så ja, slik var det. Vi var som to 12-åringer i en sandkasse, sa hun til nettstedet i 2003.

Ble arrestert

I 2004 møtte Cage hun som skulle bli hans tredje kone.

Det var full klaff da han under et besøk på restauranten Kabuki i Los Angeles møtte en av servitørene, 20 år yngre Alice Kim (34). Hun var for øvrig 19 år gammel på tidspunktet.

Paret giftet seg senere samme år, på en privat ranch i California.

VAR GIFT I 12 ÅR: Det er to år siden Cage og kona gjennom 12 år, Alice Kim, skilte seg. Foto: NTB scanpix
VAR GIFT I 12 ÅR: Det er to år siden Cage og kona gjennom 12 år, Alice Kim, skilte seg. Foto: NTB scanpix Vis mer

Året etter fikk duoen sønnen Kal-El (12) sammen. Og ja, han er oppkalt etter Supermann.

- Kona mi ønsket et unikt navn og jeg tenkte egentlig på navnet Kyleand, og da sa hun: «Nei, noe mer uvanlig og vakkert». Så tenkte jeg på gamle Supermann-tegneserier og husket Supermanns originale navn på Krypton. Jeg ønsket et navn som sto for noe bra, som var unikt og amerikansk, og det oppfylte alle de tre ønskene. Jeg synes det var et vakkert navn, og hadde en magisk klang ved det, har han forklart om navnevalget til People.

FAR OG SØNN: Skuespilleren og sønnen Kal-El avbildet sammen i 2015. Foto: NTB scanpix
FAR OG SØNN: Skuespilleren og sønnen Kal-El avbildet sammen i 2015. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ekteskapet mellom Cage og Kim var heller ikke dramafritt. I 2011 ble filmstjerna arrestert i New Orleans for vold mot kona.

Ifølge TMZ var han kraftig beruset da han ble arrestert. Situasjonen skal ha oppstått da en drosjesjåfør så at paret kranglet, og at Cage dyttet Kim.

En talsperson for politiet i New Orleans, Gary Flott, bekreftet hendelsen overfor CNN.

Alice Kim ønsket ikke å anmelde ektemannen etter hendelsen.

I 2016, etter 12 års ekteskap, kunngjorde paret at de skulle skilles. Den seineste tida har Cage ved en rekke anledninger blitt observert med Erika Koike, men han har hittil ikke kommentert hvorvidt de er et par.

Gjeldsproblemer

Nicolas Cage er ifølge Celebritynetworth.com i dag god for rett over 200 millioner norske kroner, men en gang i tida hadde han en ganske mye tykkere lommebok.

Ifølge Forbes' liste fra 2009 var han en gang blant Hollywoods best betalte skuespillere.

Samme året ble det kjent at han hadde en skyhøy gjeld på grunn av ubetalt skatt, meldte ABC News den gang.

Dokumenter beviste at «National Treasure»-stjerna skyldte penger fra mange år tilbake i tid, og med åras løp steg gjelden til i overkant av 37 millioner norske kroner.

SLOTT I TYSKLAND: Nicolas Cage har blant annet kjøpt dette slottet i Etzelwang i Tyskland. Han skal ha punget ut 22 millioner norske kroner for det. Foto: NTB scanpix
SLOTT I TYSKLAND: Nicolas Cage har blant annet kjøpt dette slottet i Etzelwang i Tyskland. Han skal ha punget ut 22 millioner norske kroner for det. Foto: NTB scanpix Vis mer

Cage er faktisk heller ikke ukjent med å dra bankkortet, både når det gjelder fornuftige, og ganske mye mindre fornuftige, innkjøp. På et tidspunkt eide han hele 15 hus rundt om i verden.

Han kjøpte blant annet huset som ble omtalt som «det mest hjemsøkte i Amerika», et hus i New Orleans, fordi han ønsket å bli inspirert til å skrive en skrekknovelle.

- Jeg kom aldri noe langt på novellen, innrømmet han seinere, ifølge Vanity Fair.

Huset solgte han tre år seinere.

Spesielle innkjøp

Eiendom er bare noe av det 54-åringen har latt seg fascinere av.

For flere år tilbake kjøpte han også et ekte dinosaurskjelett for 2,2 millioner kroner - der han slo filmstjerna Leonardo DiCaprio i en auksjon. I 2015 måtte han levere tilbake skjelettet til den mongolske regjeringen etter at de oppdaget at det var stjålet, ifølge New York Times.

MOTERIKTIG: Sist Nicolas Cage dukket opp på rød løper, var da han i januar ankom premieren av filmen «Mandy». Han var ikledd en sort pelsjakke. Foto: NTB scanpix
MOTERIKTIG: Sist Nicolas Cage dukket opp på rød løper, var da han i januar ankom premieren av filmen «Mandy». Han var ikledd en sort pelsjakke. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ifølge Maxim har 54-åringen også kjøpt en blekksprut, to private øyer på Bahamas, to albino-kobraslanger, en krokodille, en hai, to slott i Europa og en rekke luksusbiler.

Det er kanskje ikke så rart at han i dag ikke lenger har en formue på 1,2 milliarder kroner.

Selv om IMDb viser at Cage har bidratt i hele sju filmer bare i 2018, er det ikke sikkert at det er mange år før 54-åringen velger å legge karrieren på hylla.

Nylig røpet han overfor nettstedet The Blast at han i nær framtid kommer til å vurdere en litt annen karrierevei.

- Å regissere er noe jeg har sett fram til i framtida. Akkurat nå er jeg skuespiller og jeg kommer til å være det i tre-fire år til, og deretter ønsker jeg å fokusere på en karriere som regissør, sa han i april.

LES OGSÅ: Derfor har ikke Jessica Simpson gitt ut musikk på åtte år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer