Vladimir Putin:

Skandalebildene du ikke skulle få se

Vladimir Putin forsøker å fremstå som en nøktern, dyreelskende matchomann. Sannheten skal være en helt annen.

NØKTERN: Vladimir Putin forsøker å fremstå som en nøktern, dyreelskende matchomann. Sannheten skal derimot være en helt annen. Foto: NTB
NØKTERN: Vladimir Putin forsøker å fremstå som en nøktern, dyreelskende matchomann. Sannheten skal derimot være en helt annen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne uken har Vladimir Putin (69) fått «hele» verden til å holde pusten.

Mandag kveld holdt han en tale på russisk TV, hvor han uttalte at Ukraina ble skapt av Lenin i Sovjettiden - og at Øst-Ukraina fra gammelt av var russisk territorium.

Forsker ved Nupi og stipendiat ved Universitetet i Oslo, Natalia Moen-Larsen, fortalte Dagbladet at Putin fremsto som en «belærende» historielærer.

- Han pleier ofte å bruke humor i talene til folket og det gjorde han ikke nå. Han var mer seriøs og avmålt, sa hun.

LEKKET: Russlands president Vladimir Putin har lenge forsøkt å holde barna utenfor offentligheten. Men så ble gamle bilder publisert på internett. Foto: AFP, Scanpix, Sergei Pugasjev Vis mer

På sin høye hest

Vladimir Putin er kjent for sitt steinansikt, og skal være svært opptatt av hvordan han fremstår.

Han har i en årrekke jobbet hardt for å opprettholde imaget som en nøktern machomann som er svært glad i dyr.

Få kan nok glemme bildene presidentpalasset i Moskva sendte ut i 2009, som viste en toppløs og muskuløs Putin iført solbriller som rir på en hest i Sibir. Vladimir Putin forsøker å ha full kontroll på sitt eget image, men flere ganger har bilder av han og hans «hemmelige» liv lekket ut på nett.

BARSKING-IMAGE: Putins folk i Kreml sendte ut dette bildet av Putin på ferie i Sibir i 2009. Foto: Reuters
BARSKING-IMAGE: Putins folk i Kreml sendte ut dette bildet av Putin på ferie i Sibir i 2009. Foto: Reuters Vis mer

Strippestang og vinkjeller

Det er lite som tyder på at Putin lever et nøkternt liv.

Mens Kreml har fortalt at Putin tjener rundt én million kroner i året, altså mindre enn Norges statsminister, og bare eier to beskjedne leiligheter, skal sannheten være en helt annen.

GEDIGENT: Putins palass skal være verdt rundt tolv milliarder kroner. Foto: AP
GEDIGENT: Putins palass skal være verdt rundt tolv milliarder kroner. Foto: AP Vis mer

Forbes har tidligere skrevet at Putin trolig er av verdens rikeste menn, og anslår at presidenten har en formue på langt over 500 milliarder kroner.

I fjor lekket Putins motstandere 500 snikbilder og en video fra det som skal være hans gedigne «korrupsjonspalass» ved Svartehavet.

ULYKKER: Joe Bidens liv har vært preget av tragiske tap i familien og profesjonell suksess. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Glorete dekor

Bildene og videoen ble offentliggjort på opposisjonsleder Aleksej Navalnys nettside. Navalny er kjent for å være Putins argeste fiende, og mannen som ble forsøkt drept med nervegift før han ble dømt til fengsel.

På bildene kunne man se et stort svømmebasseng i marmor dekorert med byster av greske guder, en vannpipesalong med strippestang, en vinkjeller, teater og kasino - og det The Guardian kaller «glorete dekor».

STRIPPESTANG: Et bilde fra det som skal være Putins vannpipesalong i palasset langs Svartehavet. Foto: Navalny.com
STRIPPESTANG: Et bilde fra det som skal være Putins vannpipesalong i palasset langs Svartehavet. Foto: Navalny.com Vis mer

Ishockeybane og vingårder

Luksuseiendommen skal være verdt tolv milliarder kroner, og har også en innendørs ishockeybane og et drivhus på 2500 kvadratmeter.

I tillegg består den gedigne eiendommen, som er 39 ganger større enn fyrstedømmet Monaco, av flere vingårder.

TEATER: Dette skal være teateret i det enorme palasset. Foto: Navalny.com
TEATER: Dette skal være teateret i det enorme palasset. Foto: Navalny.com Vis mer

- Det er som en egen stat innenfor en stat hvor den evige tsaren hersker. Det er bygget på en måte sånn at den er utilgjengelig fra land, sjø og luft. Tusenvis av folk jobber der, og de får ikke lov til å ha med seg mobil med kamera. Men vi skal ta en titt på innsida, sa Navalny i videoen.

GÅR VIRALT: Melania og Donald Trumps forhold har vært et stort diskusjonstema i det siste, og ryktene om et haltende ekteskap ble ikke mindre etter at dette klippet gikk viralt. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Ap / NTB / Twitter Vis mer

Putin slo tilbake og nektet for at palasset var eid av ham.

- Ingenting som det hevdes der er min eiendom, tilhører meg eller noen i min familie, sa han under en videosamtale med russiske studenter.

- En jævel til å slåss

Til tross for at Putin etter alle solemerker lever et liv som både storkar og president, kommer han fra svært nøkterne kår.

Veien til det påståtte luksuslivet langs Svartehavet har vært lang.

LITEN: Vladimir Putin og hans mor Marija Ivanovna avbildet i juli 1958. Foto: Wikimedia Commons
LITEN: Vladimir Putin og hans mor Marija Ivanovna avbildet i juli 1958. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Det var 1. oktober 1952 at Putin kom til verden i Leningrad, som nå heter St. Petersburg, i daværende Sovjetunionen.

Hans mor, Marija Ivanovna, jobbet på fabrikk mens faren tjenestegjorde i Sovjetunionens marine.

ONDSKAPENS HOTELL: Den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump sammenlignes i ny video med en berømt skrekkfilm fra 1980. Video: Twitter, reporter: Signe Elise Morthen Stenersen Vis mer

Ifølge boken «En dissidents død», som handler om forgiftningen av Aleksandr Valterovitsj Litvinenko, står det at Putin ble involvert i gjengmiljø.

- Han var en bølle i skolegården og ble tidlig en del av en gjeng. Han var liten, men han var en jævel til å slåss, sa forfatter Alex Goldfarb til BBC.

Tidlig i tenårene forlot Putin gjengmiljøet til fordel for kampsport.

Innen han fylte 16 hadde han blitt en beryktet sambo-utøver. Sambo er en blanding av judo og bryting.

STJERNEMØTE: Kathrine Sørland møtte president Donald Trump da hun konkurrerte om å bli Miss Universe i 2004. Slik var det. Video: Nina Hansen. Reporter: Ruben Pedersen. Foto: Geir Hamnes. Faksimile: Se og Hør. Klipp: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

«Russlands svar på James Bond»

Putin gjorde det også svært bra på skolen, og begynte å studere jus.I 1975 var han ferdig utdannet advokat ved Universitetet i Leningrad. Han ble den eneste av de hundre avgangselevene som fikk seg en ettertraktet jobb som offiser i Sovjetunionens etterretningstjeneste, KGB.

Putin skal ifølge BBC ha hatt et ønske om å bli som Max Otto von Stierlitz, som ofte ble kalt «Russlands svar på James Bond».

FORTSATT PÅ BANEN: Vladimir Putin deltar på trening sammen med Russlands judolandslag i 2019. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/AFP
FORTSATT PÅ BANEN: Vladimir Putin deltar på trening sammen med Russlands judolandslag i 2019. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/AFP Vis mer

I KGB begynte Putin å rekruttere utlendinger som kunne gi KGB kritisk informasjon. I avklassifiserte KGB-dokumenter ble Putin beskrevet som en «samvittighetsfull og disiplinert kamerat».

- Kamerat Putin hever stadig sitt ideologiske, politiske og profesjonelle nivå, sto det.

Videre sto det at moralen hans var helt prima.

I KGB: Vladimir Putin som KGB-offiser. Foto: Wikimedia Commons
I KGB: Vladimir Putin som KGB-offiser. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Endret loven

Etter kuppforsøket mot Sovjetunionens statsleder Mikhail Gorbatsjov i 1991, bestemte Putin seg for å satse alt på politikk.

Han ble utnevnt som Leningrad-ordførerens rådgiver for «internasjonale anliggender».

KRITIKK: Donald Trump får kritikk etter å ha vært med på en «tomahawk chop» under en baseball-kamp i Atlanta. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Da Russlands daværende president, Boris Jeltsin, brått gikk av i slutten av 1999, ble Putin - til alles store overraskelse - valgt til statsminister og arvtaker. Deretter ble han gjort til fungerende president.

Putin hadde lenge hatt store planer for Russland, og han gjorde store endringer i den russiske administrasjonen, innførte omfattende reformer innen rettsvesenet og flatet også ut skattenivået.

Ny nasjonalsang

Putin gjeninnførte også Sovjetunionens nasjonalsang med både ny tekst og obligatoriske flaggdager, og gikk løs på det gryende demokratiet.

Det tok ikke lang tid før han hadde kontroll på Russlands største aviser og TV-kanaler. Plutselig begynte hans politiske motstandere å forsvinne - uten at det kunne kobles til Putin.

VILL DETALJ: Kjolen artisten Lady Gaga hadde på seg under innsettelsen av USAs president Joe Biden, hadde en unik egenskap. Video: AP/NTB. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Hans politiske motstandere, som for eksempel nevnte Navalnyj, og fiender ble nektet å stille opp presidentvalg.

Putin ville regjere, og dét ville han gjøre alene.

Tilbake til «storhetstiden»

Putin gjorde det tydelig at Russland, som lenge hadde vært kjent for alt fra korrupsjon til lovløse tilstander, skulle tilbake til sin storhetstid.

Han snakket ikke om å gjøre kål på korrupsjon og lovløse tilstander - men om å ruste opp militæret, og å modernisere og utvide Russlands kjernefysiske lagre.

I 2007 sendte Putin sjokkbølger gjennom salen under den internasjonale sikkerhetskonferansen i München, hvor han langet ut mot både USA og NATO.

DYREVENN: Vladimir Putin ser i 2012 på en trane mens han sitter i en motorisert hangglider for å vise tranene vei mot trekkruten. Foto: Alexsey Druginyn/RIA Novosti/Kreml
DYREVENN: Vladimir Putin ser i 2012 på en trane mens han sitter i en motorisert hangglider for å vise tranene vei mot trekkruten. Foto: Alexsey Druginyn/RIA Novosti/Kreml Vis mer

- De vil ikke dette

Vladimir Putin ble mer og mer beryktet, og interessen for hans privatliv ble større og større.

Men, han satte en full stopper for alle som ville vite noe om ham.

- Jeg diskuterer aldri spørsmål tilknyttet min familie. De er ikke involvert i næringslivet eller politikk. De vil ikke dette, uttalte han i 2015.

TØFFING?: Vladimir Putin på nok et feriebilde sendt ut fra Kreml. Foto: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kreml
TØFFING?: Vladimir Putin på nok et feriebilde sendt ut fra Kreml. Foto: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kreml Vis mer

Det har kommet fram at Putin har to døtre, Maria og Katerina, fra sitt tidligere ekteskap med den tidligere flyvertinna Lyudmila Shkrebneva.

Så fort Putin ble president og «hele» verden fattet interesse for familien hans, ble Maria og Katerina tatt ut av skolen og måtte ha hjemmeskole.

VEKKER OPPSIKT: Ivrige Twitter-brukere var overbevist om at Donald Trump hadde leid inn en stand-in for Melania Trump. Video: AP Vis mer

Da de begynte på universitetet, var det under falske navn.

I 2020 lekket bilder av Maria og Katerina ut på nettet, trolig til Putins store forargelse.

- Ikke alle fedre er så kjærlige

Mange ble overrasket da ekskona beskrev beryktede Putin som en omsorgsfull og kjærlig far.

I biografien om presidenten blir hun sitert på dette, skriver ABC News:

IMPONERER: Barack Obama skulle bare hjelpe Joe Biden i valgkampen, men så gikk denne videoen viralt av den tidligere presidenten. Foto: @barackobama/Instagram. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Ikke alle fedre er så kjærlige med barna som det han er.

- Det var alltid han som skjemte dem bort, mens jeg var den som måtte disiplinere dem.

Ifølge uavhengige russiske medier lever både Maria og Katerina nå luksusliv, god skjult fra pressen.

PÅ REISE: Vladimir Putin og hans daværende kone Lyudmila foran Taj Mahal i Agra i India i år 2000. Foto: Pawel Kopczynski/Reuters
PÅ REISE: Vladimir Putin og hans daværende kone Lyudmila foran Taj Mahal i Agra i India i år 2000. Foto: Pawel Kopczynski/Reuters Vis mer

Hemmelig datter?

Ifølge det russiske opposisjonsnettstedet Proekt er det enda mer som er skjult i Putin-familien.

I 2020 ble presidenten koblet til en kvinne med navn Svetlana Krivonogikh, som bor i et snobbete strøk i St. Petersburg.

AVSKJED: Melania Trump publiserte en avskjedsvideo på Twitter. Vis mer

Strøket er ifølge nettstedet reservert til presidentens om lag 30 nærmeste venner. Krivonogikh har en 17 år gammel datter, Elizaveta, som ifølge nettstedet er svært lik Putin og kan være hans datter.

Proekt skrev at det på fødselsattesten hennes ikke er oppgitt noen far, og at det kun er mellomnavnet hennes som er kjent - Vladimirovna, etter hennes fars fornavn.

Så fort saken i Proekt ble kjent, skal Elizaveta ha slettet alle bilder av seg selv i sosiale medier.

På Instagram-siden sin legger hun stadig ut bilder - men aldri av ansiktet sitt.

DEBATT: Denne videoen av Melania Trump og ektemannen ble hyppig delt på Twitter. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Vet ingenting

Vladimir Putins talsperson Dmitry Peskov var snar med å slå tilbake mot påstandene om det hemmelige barnet, og hevdet at Putin ikke engang hadde hørt om Svetlana Krivonogikh.

- Dette er første gang jeg hører om denne kvinnen, sa Peskov, og fortsatte:

- Jeg har aldri hørt noe om dette. Jeg vet ingenting.

TØFF JOBB: Dmitry Peskov var Putins tidligere pressetalsman. Foto: AP
TØFF JOBB: Dmitry Peskov var Putins tidligere pressetalsman. Foto: AP Vis mer

- Blodig overraskelse

Forbes har fire ganger kåret Putin til verdens mektigste person, og nå ser det ut til at han er klar for å innvadere Ukraina.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen forteller Dagbladet at han tror at Putins egne ambisjoner kan føre til hans eget fall.

RUSTER OPP: Satelittbilder tatt tirsdag viser hvordan russiske tropper har plassert seg nær Belgorod, mindre enn 20 kilometer fra den ukrainske grensen. Foto: Maxar Technologies/AP
RUSTER OPP: Satelittbilder tatt tirsdag viser hvordan russiske tropper har plassert seg nær Belgorod, mindre enn 20 kilometer fra den ukrainske grensen. Foto: Maxar Technologies/AP Vis mer

- Det er bekymringsfullt når man ser USAs president Joe Biden og Storbritannias utenriksminister Liz Trus sier at vi kan forvente et angrep hvert øyeblikk. Det er mulig vi får en blodig overraskelse neste morgen, sier han.

Han sier at et annet scenario er at Putin allerede har bestemt seg for å okkupere hele Ukraina, for å kunne gå inn i historien som en «legendarisk» russisk president på linje med Stalin.

- En som har reetablert et slags nytt, russisk imperium. Dette kan skje når som helst, sier han.

LES OGSÅ: - Kalte meg Donald Trump med parykk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer