- Skammen river i meg

Toralv Maurstad synes det var overraskende vanskelig å skulle være julenisse.

SEOGHØR.NO: I desember arrangerer Se og Hør julekonserten «Vår klassiske jul». Her skal blant annet Toralv Maurstad (87) lese H. C. Andersens vemodige «Piken med svovelstikkene», og fortelle historier fra eget liv.

EKTEPAR: Toralv Maurstad er lykkelig gift med skuespiller og regissør Beate Eriksen.  Foto: Scanpix
EKTEPAR: Toralv Maurstad er lykkelig gift med skuespiller og regissør Beate Eriksen. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg sitter i godstolen mens jeg harker og spytter bomullsskjegg. Skammen river i meg mens jeg forsøker å være julenisse, leser Maurstad på forestillingens generalprøve.

Skuespilleren forteller om en episode fra eget liv, hvor hans sønn spurte om han kunne stille som julenisse for barnebarna.

Den erfarne skuespilleren innrømmer at dette er noe av det verste man kan gjøre. Han hadde da ikke gått på Teaterhøgskolen for å spille julenisse!

- Men så begynte sønnen min å snakke om tindrende barneøyne da. Om barnas jul og bestefarsrollen. Jeg sa ja. Så satt jeg i bilen og ventet utenfor huset, mens jeg ventet på at mobilen skulle ringe.

- Jeg hadde en sofapute på magen, rød bukse, rød frakk, rødt skjerf, topplue, votter, bomullsskjegg og røde bollekinn. Jeg hadde fått hjelp av kostymeavdelingen på Nationaltheatret, og håpet at jeg var ugjenkjennelig, sier han.

Ble avslørt som julenisse

JULEKONSERT: Kjøp billetter til Se og Hørs fantastiske julekonsert.
JULEKONSERT: Kjøp billetter til Se og Hørs fantastiske julekonsert. Vis mer

Uventet nok, forteller Toralv at han var like nervøs som en Teaterskole-elev som skulle opp til eksamen.

- Jeg får høre stikkordet, og går ut av bilen. Plutselig farer vinduet opp og en guttestemme skriker «nissen!».  Jeg snur meg og går inn i huset.

- Jeg setter meg i godstolen og skammen river i meg, mens jeg forsøker å være julenisse. Jeg svetter og stammer og mumler. Føler jeg ville ha blitt slaktet av kritikerne, men barna så ut til å elske det, sier han.

Men så skjer det han fryktet. Han blir gjennomskuet som julenisse!

- Når jeg går ut av huset, hører jeg: «Ha det da, bestefar!».

Juleturné

Toralv Maurstad er i desember aktuell med en juleturné sammen med Solveig Kringlebotn (51) og brødrene Martin (18) og Henrik Enger Holm (16) skal underholde.

Turnéen arrangeres i samarbeid med Se og Hør.

Disse fire vil holde fem konserter i løpet av desember – og her kan du registrere deg og få kjøpt billetter til den konserten du selv ønsker.

LES OGSÅ: Syng julen inn med våre flotteste kunstnere