Ulrikke Falch:

«SKAM»-Ulrikke vekker internasjonal oppsikt

Det amerikanske nettstedet Buzzfeed skryter hemningsløst av den norske TV-stjernen.

«SKAM»-KOLLEGER: F.v. Ina Svenningsdal, Lisa Teige, Ulrikke Falch, Iman Meskini og Josefine Frida Pettersen. Foto: Andreas Fadum/Se&Hør
«SKAM»-KOLLEGER: F.v. Ina Svenningsdal, Lisa Teige, Ulrikke Falch, Iman Meskini og Josefine Frida Pettersen. Foto: Andreas Fadum/Se&Hør Vis mer

(Seoghør.no): Den populære TV-serien «SKAM» gjorde braksuksess i Norge, men fant etterhvert også veien til internasjonale skjermer.

Blant annet svenskene og danskene trykket serien til brystet.

Det har lenge vært kjent at det skal lages en amerikansk versjon av NRK-suksessen, men amerikanerne har viet den norske originalen mye oppmerksomhet -før nå.

Denne uken skriver kanskje et av verdens mest besøkte nettsteder, Buzzfeed, om Ulrikke Falch (21) - eller «Vilde» i «SKAM.»

Bakgrunnen er Ulrikkes populære Instagramkonto med over én million følgere.

- Fantastisk

Ofte legger skuespilleren ut klipp eller innlegg der hun snakker åpent om feminisme, spiseforstyrrelser eller andre hverdagslige ting de fleste kan kjenne seg igjen i.

Det er dette nettstedet Buzzfeed hyller Ulrikke for i en artikkel de har valgt å gi overskriften, «Denne skuespillerinnens Instagram kommer til å inspirere deg mer enn du hadde trodd.»

FIKK EGEN SAK: Buzzfeed virker imponert over norske Ulrikke. Foto: Skjermdump fra Buzzfeed
FIKK EGEN SAK: Buzzfeed virker imponert over norske Ulrikke. Foto: Skjermdump fra Buzzfeed Vis mer

I artikkelen skriver de at profilen hennes er «rar, fascinerende, vakker, inspirerende, morsom, mektig og for å være ærlig - FANTASTISK.»

SKAM- Ulrikke på Norway Cup, der hun spiller kjendiskamp. Hun snakker om spiseforstyrrelser, SKAM-suksessen og møte med andre mennesker. Vis mer

Nedover i saken lister de opp 12 av sine favoritter blant videoene Ulrikke har delt på Instagram. I kommentarfeltet under saken får hun støttende kommentarer, blant annet fra norske fans.

Det har ikke lyktes Se og Hør å få kontakt med Ulrikke Falch.

Stor påvirkningskraft på unge jenter

Her til lands har «SKAM»-skuespilleren vært hyllet for sine ærlige videoer. I februar fikk hun skryt for å startet en sosiale medier-trend der jenter skulle hylle seg selv under hashtaggen #PrettyPrincess.

- Jeg vil at du skal behandle deg selv bra og at du skal kunne engasjere deg i ting som er viktige for deg. Legg inn et bilde med #prettyprincess, og fortell meg hva det betyr for deg å være jente. Jeg er en #prettyprincess fordi jeg er morsom og sterk. Hva med deg? Det er vi som definerer hva det betyr å være pen og ingen andre, skrev Falch i innlegget sitt.

Sosiale medier-ekspert og kommunikasjonsrådgiver i KommFrem, Hans-Petter Nygård-Hansen, har tidligere sagt til Dagbladet at han tror Ulrikke Falch har en stor påvirkningkraft på unge jenter.

Han hevder at det ofte kan være vanskelig å få folk til å skryte av seg selv i «jantelov-Norge».

Saken fortsetter nedenfor.

Skuespiller Ulrikke Falch, kjent fra ungdomsserien «Skam», har selv slitt med spiseforstyrrelser. Nå bruker hun erfaringene sine for å hjelpe andre, forteller hun til «God kveld Norge». Vis mer

Nygård-Hansen forteller også at det er et økende problem for unge at de blir utsatt for digital uthenging og mobbing.

- Jeg liker tanken med #prettyprincess. Det at en såpass populær person bruker sin stemme og merkevare til en sånn kampanje, må man bare like, sa han.

Denne høsten er det rollefiguren Isak Valtersen spilt av Tarjei Sandvik Moe som har hovedrollen i sesong 3 av den populære NRK-serien Skam. Sandra Lyng Haugen, Lise Karlsnes, Katarina Flatland, Emilie "Voe" Nereng og Linnea Myhre uttaler seg om serien på Se & Hør´s Kjendisgalla. Vis mer

Han tror at de sosiale mediene kan bidra til å hjelpe om budskapet presenteres på en riktig måte.

Slet selv med spiseforstyrrelser

I mars fortalte Ulrikke til God Kveld Norge at hun gjerne vil hjelpe andre som har slitt med spiseforstyrrelser.

Tidligere har hun vært åpen om sine egne problemer, blant annet på Instagram, og vil nå at andre skal være fornøyde med seg selv.

Spesielt ønsker hun også at unge ikke skal strebe etter aksept i sosiale medier.

- Det som er viktigst er jo ikke at jenter har det bra med seg selv fordi de får likes og kommentarer. Sånn har jeg det også: Jeg har det bedre med meg selv når jeg kjenner det innenfra, påpekte hun i intervjuet.

Den populære «Skam»-skuespilleren la ikke skjul på at hun selv har slitt med et dårlig selvbilde.

Det kom hun også inn på i intervjuet med «God kveld Norge», som er gjort under en fotoshoot med trendmagasinet 2minutter.

- Jeg har brukt mye tid på å bearbeide det, kanskje i større grad enn det man gjør til vanlig. For meg er det veldig, veldig langt unna nå. Nå bruker jeg bare tiden på å hjelpe andre, med den erfaringen jeg har fått, sier Ulrikke.

LES OGSÅ: Dette skal «SKAM»-stjernene gjøre nå som serien er over

Ulrikke Falch: Her hjelper det ikke å være sterk jente Kjendisene deltok på den årlige veldedighetskampen på Ekebergsletta under årets Norway Cup. "SKAM-William" og "SKAM-Vilde" viser frem fotballferdighetene. Les mer på www.seher.no Vis mer