SKAM:

«Skam»-stjernene kan tjene seg rike på Instagram

PR-ekspert advarer: - Bør tenke seg om.

SUKSESS: Skuespillerne i «Skam» gjør suksess både på TV og Instagram. Foto: NRK
SUKSESS: Skuespillerne i «Skam» gjør suksess både på TV og Instagram. Foto: NRK Vis mer

For to år siden var det få som kjente til Josefine Pettersen (21), Thomas Hayes (20), Ulrikke Falch (20) og Herman Tømmeraas (20). Nå har flere av «Skam»-talentene blitt Norges største tv-stjerner.

Den mye omtalte ungdomsserien hadde premiere høsten 2015, og denne uka avsluttes eventyret.

Denne sesongen er det Sana, spilt av Iman Meskini, som er seriens (20) hovedkarakter.

Flere av tv-profilene har opplevd stor popularitet på sosiale medier, og spesielt på Instagram har det tatt av.

<3

Et innlegg delt av 🐞Josefine (@josefinpettersen)

Flere av skuespillerne i tv-serien har for lengst bikket en million antall følgere.

- Galskap

Josefine Pettersen, som spiller den leppestiftbrukende Noora, var den første fra «Skam»-gjengen som rundet millionen på Instagram. Det markerte hun på følgende vis:

Ulrikke Falch: Her hjelper det ikke å være sterk jente Kjendisene deltok på den årlige veldedighetskampen på Ekebergsletta under årets Norway Cup. "SKAM-William" og "SKAM-Vilde" viser frem fotballferdighetene. Les mer på www.seher.no Vis mer

«Takk for at dere følger meg, 1 MILLION?? Hvaaa, det er galskap. Vit at jeg ser alle kommentarene deres, bilder, meldinger og tegninger. Dere er så søte og talentfulle og snille. Dette blir for langt. Jeg slutter nå. GRUPPEKLEM <3333» , skrev hun i en statusoppdatering.

Pettersen har nå halvannen million følgere. Det gjør henne størst på Instagram av «Skam»-skuespillerne. Følgertallet er ikke fryktelig langt unna DJ-stjerna Kygo alias Kyrre Gørvell-Dahl (25). Den bergenske hitmaskinen har 1,9 millioner følgere.

PR-EKSPERT: Hans Geemuyden mener «Skam-»stjernene bør tenke seg før takker ja til sponsede innlegg på Instagram. - Jeg anbefaler virkelig å tenke langsiktig, det gjør jeg alltid, sier han. Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet
PR-EKSPERT: Hans Geemuyden mener «Skam-»stjernene bør tenke seg før takker ja til sponsede innlegg på Instagram. - Jeg anbefaler virkelig å tenke langsiktig, det gjør jeg alltid, sier han. Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer

Knuser Aksel Hennie

Til sammenligning har skuespiller Aksel Hennie (41) i overkant av 75 000 følgere. Det er omtrent på samme nivå som serieskaper Julie Andem - som befinner seg bak kameraet.

Toppblogger Sophie Elise Isaksen har 355 000 følgere på det sosiale mediet. Jenny Skavlan er oppe i 357 000 følgere, og omtrent 46 000 personer følger statsminister Erna Solberg.

Herman Tømmeraas spiller jentemagneten «Penetrator-Chris», en av de mindre sentrale rollene i tv-serien. Han kan skilte med 1,4 millioner følgere, og poster ofte bilder av seg selv - til glede for hans mange fans. Kompis og kollega, Thomas Hayes, alias William, har 1,2 millioner følgere.

- Ikke overrasket

PR-ekspert Hans Geelmuyden mener følgertallene er usedvanlige høye. Han er derimot ikke forbauset over populariteten på sosiale medier og eksemplet med Josefine Pettersens 1,5 millioner Instagram-følgere.

- Det er svært mange, men det overrasker meg ikke. Jeg følger denne serien med enorm interesse selv. Det er en fantastisk serie med flotte rollefigurer, sier han og legger til:

Skuespiller Ulrikke Falch, kjent fra ungdomsserien «Skam», har selv slitt med spiseforstyrrelser. Nå bruker hun erfaringene sine for å hjelpe andre, forteller hun til «God kveld Norge». Vis mer

- «Skam» er produsert og skreddersydd for Instragram-generasjonen, så jeg forstår godt tallene du presenterer meg.

Kontroll over eget budskap

Han mener at «Skam-»stjernene bygger en personlig merkevare, og at dette har flere fordeler for skuespillerne.

- Med en sånn følgerskare tar man kontroll på sitt eget budskap, og det blir mindre viktig hva øvrige medier måtte finne på.

- Hva er fordelen med å ha så mange følgere? Hva har det å si?

- Profesjonelt kaller vi dette å bygge personlig merkevare, det har musikere og skuespillere gjort til alle tider, og det øker markedsverdien deres i betydelig grad. De tar kontroll over egen merkevare.

Kan leve av Instagram

Det er godt kjent at populære Instagram-profiler tjener seg rike på reklame og sponsede innlegg. Dagbladet har tidligere snakket med Martine Lunde, vinner av årets «Paradise Hotel», som lever av dette.

Geelmuyden oppfordrer «Skam»-skuespillerne til å tenke seg om to ganger når det gjelder sponsede innlegg på sosiale medier.

Denne høsten er det rollefiguren Isak Valtersen spilt av Tarjei Sandvik Moe som har hovedrollen i sesong 3 av den populære NRK-serien Skam. Sandra Lyng Haugen, Lise Karlsnes, Katarina Flatland, Emilie "Voe" Nereng og Linnea Myhre uttaler seg om serien på Se & Hør´s Kjendisgalla. Vis mer

- På den ene siden har du «Paradise»-varianten; du er en døgnflue og du skviser sitronen alt du kan mens du kan - eller så kan du gå et lengre løp. Jeg anbefaler virkelig å tenke langsiktig, det gjør jeg alltid. Jeg vet ikke om «Skam»-stjernene ønsker å bli skuespillere engang, men uansett oppfordrer jeg til å tenke langsiktig.

Velger bort Instagram

Tarjei Sandvik Moe (18) spiller Isak, som var hovedkarakteren i tredje sesong. Til motsetning av flere av hans motspillere, har han ikke en Instagram-profil som er tilgjengelig for «Skam»-fansen.

- Det kan hende at han har tatt et bevisst valg på det. Alt i livet kommer med en nedside. Han har sikkert sine gode grunner til å droppe Instagram, men 1,5 millioner følgere gir også muligheter.

Dagbladet har foreløpig ikke lyktes i å få en kommentar fra Håkon Moslet, redaksjonssjef for Skam i NRK, i forbindelse med denne saken.

LES OGSÅ: Slik så «Skam»-stjernene ut som barn