Julen nærmer seg med stormskritt, og tiden er snart inne for juletrær og lukter av pepperkaker i alle de tusen hjem. For mange er julen en viktig høytid hvor familien samles for den etterlengtede julematen, samt gaveutvekslingen.

Reagerer på bildedeling: - Føles feil
Det er kjent at nordmenn er glad i å gi julegaver. Men i en hardt presset økonomisk tid kan det være vanskelig å få alt til å gå rundt. Flere lider under astronomiske strømpriser, rentehevinger og høy inflasjon.
Jenny Skavlan, Mari Nordén og Ingrid Vik Lysne i foretaket Fæbrik er veldig opptatte av gjenbruk. Trioen mener at det norske folket også må tenke på dette i julehandelen.
Trekker frem psykisk helse
Se og Hør treffer trioen for å ta en prat om nettopp dette.
- Hvorfor er gjenbruk så viktig?

- Det aller viktigste man kan gjøre for miljøet er å ikke kjøpe nytt. Da er gjenbruk et godt alternativ, sier Nordén.
Vik Lysne og Skavlan nikker i enighet.
- Med tanke på hvor mye som er produsert i verden så kunne man med gode sirkulære løsninger stoppet ganske mye produksjon. Vi skjønner at det ligger jobber i det, men det ligger mange jobber i sirkulære løsninger også, forteller Skavlan og utdyper:

- Tise og Fæbrik er selskaper i vekst som skaper arbeidsplasser uten at det fører til mer unødvendig forbruk. Det ligger enormt mye glede i å skape ting med hendene. Psykisk helse!
- Man skal ikke kimse av litt psykisk helse. Det er bærekraftig det, legger Nordén til.

- Vet ikke om det tåler dagens lys
Flere ønsker seg brukte gaver
- Hvorfor tror dere flere føler på skam rundt det å kjøpe brukte julegaver?
Vik Lysne tenker seg om før hun sier:
- Det er forståelig. Det har vært tabubelagt tidligere å skulle kjøpe brukt fordi det har vært forbundet med at det er billigere og at man er nødt til å gjøre det av økonomiske grunner.
Skavlan, som også er medeier i Tise, en app for salg av brukte varer, forteller at det slett ikke bør være så tabubelagt som man har inntrykk av.
- Vi gjorde en undersøkelse hos Tise. 62 prosent vil gjerne ha brukte gaver og 7 prosent har gitt. Vi er nødt til å snakke sammen, forteller hun.
- Når man spør om det så tror jeg de aller fleste hadde vært positive, men jeg tror folk er redde for stigmaet som henger igjen om at gjenbruk er skittent, legger Vik Lysne til.
- Folk har dårligere økonomi, vi har et kjempeproblem med overforbruk og fortsatt tenker folk at det er flaut å kjøpe brukte julegaver, Det er potensielt billigere og det er bedre for miljøet - det bør nesten være flaut å kjøpe bare nye julegaver, bedyrer Skavlan.

Derfor går barna «bare» i gjenbruk
Foreldre stilles til ansvar
Nordén mener at det dummeste nordmenn kan gjøre fremover er å kjøpe ting folk ikke trenger, eller ikke vil ha.
- Det er en vond følelse for den som gir og den som får. Det er tap, tap, tap over hele fjøla.
- Det er mange som sliter økonomisk denne julen. Det er høye strømpriser, inflasjon og flere sliter med å komme seg etter covid. Hva tenker dere om det?

- Det er ofte mye utgifter knyttet til jula som gjør det vondt og vanskelig. Vi må våge å snakke om det, å være ærlig om at kanskje man skal droppe julegaver i år. Det er mange som har det tøft økonomisk, sier Vik Lysne.
Skavlan mener at man må sørge for at det ikke oppstår for store forskjeller blant folk.
- Det må ikke bli et klasseskille hvor man skal kjøpe nytt bare fordi man har råd til det. Spesielt med tanke på barna, man skal ikke bli stemplet fordi man går i brukte klær. Jeg har hørt at noen blir kalt «Finn-ungen» på privilegerte skoler fordi de ertes for at de går i brukte klær. Det må foreldre ta ansvar for. Hvis barna kommer hjem og ønsker seg noe kan man si: «Det er greit, la oss se om vi finner det brukt». Selv om man har råd til det, sier hun og legger til:
- Make second hand first choice.
LES OGSÅ: - Det gjør litt vondt