Line Andersen møter NRK i retten

Skal ha skapt «Uro og konflikt»

Møter NRK i tingretten 18. mai.

RETTEN: NRK-profil Line Andersen. Foto: Morten Eik
RETTEN: NRK-profil Line Andersen. Foto: Morten Eik Vis mer
Publisert

Det var VG som først meldte om saken. Det ble i februar kjent at NRK-profilen gikk til søksmål.

Striden mellom Andersen og NRK gjelder omplassering og pålagte arbeidsoppgaver i forbindelse med dette.

47-åringen, som i flere år har vært programleder på kanalens sjakk- og friidrettssendinger, har ikke vært på skjermen siden 2019, da ble det kjent at hun ikke skulle lede NRKs sjakksendinger.

KJØRER MED MOBIL: I «Haik» dukket NRK-profil Christine Dancke opp bak rattet med mobilen i hånden, noe flere bet seg merke i. Vis mer

«Degradering og ydmykelse»

I sluttinnlegget fra hennes advokat står det at det dreier seg om omplassering av Andersen til arbeid med nett og mobil og opplæring i andre avdelinger i NRK.

De hevder det går utenfor rammen av Andersens arbeidsforhold, og mener det er «et klart element av degradering og ydmykelse»:

«I realiteten har Andersen nå en stilling uten reell tilhørighet til NRK Sport, og stillingens innhold skiller seg markant fra den stilling og arbeidshverdag Andersen hadde tidligere.»

SPESIELT: NRK-profil Nicolay Ramm og komiker Espen Lervaag prøver seg på en sport utenom det vanlige i programmet "Helt Ramme sporter." VIDEO: NRK / Rødt Kort. Vis mer

Knyttet til atferd

I sluttinnlegget står det at NRKs begrunnelse for omplasseringen var Andersens atferd og påvirkning på det psykososiale arbeidsmiljøet i sport:

«Arbeidsmiljøet i Sporten har i flere år vært preget av uro og konflikt knyttet til Line Andersens atferd og påvirkning på andre ansatte. Ledelsen har tatt opp dette med Andersen, uten at det har ført til noen endring. Høsten 2019 oppsto det en konflikt mellom Line Andersen og medlemmer i sjakkredaksjonen som for flere ansatte var uholdbar. Andersen kunne på denne bakgrunn ikke settes på de tre siste sendedagene av sjakksendingene og etter hvert den påfølgende julesjakken. NRK besluttet deretter, blant annet på initiativ fra fagforeningen som bisto Andersen, NRKJ, å igangsette en ekstern konflikthåndteringsprosess for å forsøke å løse arbeidsmiljøproblemene»

De bestrider også at programlederprofilen er utsatt for omplassering eller degradering.

OVERRASKET: Silje Norendal og Pål André Helland fikk seg en liten overraskelse da de skulle delta på en yogatime med Nicolay Ramm. VIDEO: NRK / Fredrik Filtvedt. Reporter: Melina Pambou Sundfør. Vis mer

Andersen vil selv møte å forklare seg, i tillegg er det meldt inn sju vitner fra Andersens side, mens NRK har ført opp 14 personer, flere fra NRK Sport som vitner.

Verken Andersen, eller redaktør i NRK Sport, Egil Sundvor, har besvart Dagbladets henvendelser onsdag morgen.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no

LES OGSÅ: Ferdig i NRK

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer