Dagfinn Enerly:

- Skal gå igjen

Den tidligere fotballspilleren åpner seg om tilværelsen og håpet.

SAVN: Dagfinn Enerly åpner opp om hva han savner i hverdagen. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
SAVN: Dagfinn Enerly åpner opp om hva han savner i hverdagen. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagfinn Enerly (49) opplevde det store marerittet 29. oktober 2005. Han havnet i en ulykke på fotballbanen hvor han fikk en annen spiller over seg. Enerly endte opp lam som følge av hendelsen.

I en episode av podkasten «Må på behandling» med Morten Ramm (43) åpnet Enerly ytterligere opp om situasjonen og hvordan livet er.

Programleder Ramm går i podkasten nokså rett på sak og spør hvordan livet er som lam.

LAM: Birgit Skarstein åpnet seg om hvordan hun ble lam i «Helt Harald». Video: TV 2 Vis mer

- Utålmodig

- Livet er bra, det. Jeg lærte vel fort det at hvis jeg var sur og grinete, var de rundt meg sur og grinete også. Var jeg blid og fornøyd, var de rundt meg blide og fornøyde. Det er ti ganger mer trivelig, svarer Enerly i podkasten.

Videre forteller den tidligere fotballspilleren at han alltid har vært rimelig positiv, men at han også er en utålmodig fyr. 49-åringen liker at ting skjer, noe som kan være utfordrende når man plutselig er avhengig av andre for å komme seg rundt.

Ramm spør også hvordan det er med kroppen, og Enerly forteller at han kjenner beina sine, men at det ikke er noe bevegelse der. Armene sier han «er i gang», men de mangler muskulatur.

Fingrene fungerer ikke, og det er det han kanskje savner aller mest, uttrykker Enerly i podkasten.

BAR BAKKE: For noen år siden fikk Sarah Elise Kolpus en mystisk sykdom som endret livet hennes totalt. Vis mer

Husker hvordan det føles

- Med tanke på det å kunne gå og kjenne at du holder kona i hånden, eller ta et godt tak rundt ungene, drikke av et glass selv, det er mye man savner sånn. Men samtidig så skal en være så takknemlig for at man kan ha den hjelpen man har og. At vi bor der vi bor, sier han.

Overfor Se og Hør utdyper Enerly med å fortelle at savnet er der mye fordi han har gjort det før - og vet hvordan det føles.

- Nå er jentene mine blitt 18 år, så nå er de jo litt større. Men savnet etter å ta et godt tak rundt dem, og gi dem en skikkelig god bamseklem er fortsatt der, sier Enerly.

Han legger til at døtrene heldigvis kan klemme hardt - slik at han får nærheten «andre veien».

BODY BIZARRE: I serien «Body Bizarre» møter vi mennesker med helt spesielle og mystiske sykdommer. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

Skal gå igjen

Over telefon utviser 49-åringen stor optimisme, noe han også gjorde i podkastepisoden han var med i. Han er fast bestemt på at han en dag skal gå igjen.

- Det er en prosess jeg ikke vet hvor lang tid tar, jeg er veldig optimist av natur og er overbevist om at jeg en dag kommer til å gå igjen, sier Enerly til Se og Hør og fortsetter:

- Men så er kroppen en merkelig ting. Kroppen skal gro sammen igjen.

Han vet ikke hvor lang tid det vil ta, og sier det er umulig å vite om det skjer i morgen eller om fem år.

BEUNDRINGSVERDIG: Den svenske håndballstjernen Jenny Carlson har valgt å være åpen om sin sykdom, noe hun har fått mye positive tilbakemeldinger på. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

- Drømmen er der, om at jeg skal gå igjen. og jeg er overbevist om at jeg kommer til å klare det.

Enerly forteller at også familien har både en drøm og et håp om det, og at de alle har hatt dette håpet sammen hele tiden.

- Jeg synes de takler det på en kjempebra måte, for vi er jo ikke bare oss fire. Jeg har assistenter rundt meg hele tiden. Så savnet etter å være bare oss fire, det er der. Men samtidig er man avhengig av hjelp - og super takknemlige for at man får den, sier den tidligere fotballspilleren om hvordan familien hans har taklet situasjonen.

VAR SYK: Tidligere «Paradise Hotel»-deltaker, Yasmine San Miguel, forteller om sykdommen som preget henne for noen år siden. Video: Thea Hope / Reporter: Kine Falch Vis mer

LES OGSÅ: Kan ikke gå

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer