Morten Svartveit:

Skadet seg under innspilling

- Den scenen er heldigvis ikke med.

STJERNELAG: I filmen får man se en rekke kjente fjes. F.v. Axel Bøyum, Eivind Sander, Ida Elise Broch, Hallvard Bræin, Morten Svartveit og Jon Øigarden. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
STJERNELAG: I filmen får man se en rekke kjente fjes. F.v. Axel Bøyum, Eivind Sander, Ida Elise Broch, Hallvard Bræin, Morten Svartveit og Jon Øigarden. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken er det duket for premiere av Viaplays norske filmsatsing - «Gulltransporten». I filmen spiller blant andre «Gullruten»-vinnerne Ida Elise Broch (35), Axel Bøyum (25) og Eivind Sander (49).

Man får også se andre kjente fjes som Jon Øigarden (51), Sven Nordin (65) og Morten Svartveit (44).

Falt ut av brennende togvogn

«Gulltransporten» tar oss tilbake til 9. april 1940 da Norge ble invadert av tyske styrker. Filmen følger den tapre gruppen mennesker som fraktet det norske gull og sedler ut av Norges Bank - og ut av landet før tyskerne rakk å ta det.

Svartveit har rollen som Nordahl Grieg, som meldte seg som frivillig til militæret og tilfeldigvis også ble med på gulltransporten og kjempet mot tiden på ruten fra Lillehammer.

WISTING: Sven Nordin, Carrie Anne Moss og Thea Loch Næss er noen av navnene du finner i dramaserien «Wisting», som baserer seg på krimbøkene til forfatter Jørn Lier Horst. Vis mer

Filmen inneholder blant annet voldsomme scener med skuddutvekslinger, bombarderinger av transportmidler og slåssing - noe som fører til en del «skader» på skuespillerne

Selv om mye av blåmerkene og brannskadene som vises i filmen er sminke, pådro imidlertid Svartveit seg en ekte skade.

- Jeg falt ut av en brennende togvogn og brakk håndleddet. Den scenen er heldigvis ikke med, avslører skuespilleren overfor Se og Hør.

MÅ BRYTE INN: Det blir litt for mye for deltaker Mia Jonas i reality-programmet «Fboy Island». Video: Rød Løper / HBO Max Vis mer

Måtte på legevakten

Filmen ble spilt inn på den faktiske ruten fra Lillehammer til Åndalsnes som gulltransporten fant sted på.

- Det som var gøy med å spille inn denne filmen er at det er lite bruk av greenscreen. Vi filmer på lokasjoner der hendelsene faktisk skjedde, kan skuespilleren fortelle.

Mye av eksplosjonene og skuddene i filmen skjedde faktisk på ekte på innspillingsstedene.

- Det var ekte tog, ekte båter og eksplosjoner. Selvfølgelig er det ting som er lagt på i etterkant, men det meste skjer faktisk der og da, og da skjer ofte slike ulykker, forklarer han.

Svartveit hadde ingen stuntmann og måtte derfor utføre det risikable hoppet på egen hånd. Da skaden først skjedde lot han imidlertid ikke bruddet i håndleddet stoppe ham.

COMEBACK: Espen Eckbos nissedrama er tilbake i ny drakt, denne gangen med skuespillere som Jon Øigarden, Atle Antonsen, Kevin Vågenes på rollelisten. Video: Rød Løper/Discovery+ Vis mer

- Jeg fullførte innspillingen den dagen, så dro jeg på legevakten etterpå. Jeg fikk heldigvis ikke gips, bare en skinne, så det forhindret ikke innspillingen.

En stor ære

Stjernen synes at det var en stor ære å få spille den folkekjære dikteren Nordahl Grieg, men påpeker at det ikke er dikteren som er hovedfokuset i den historien.

- Filmen handler ikke om Nordahl Grieg. Denne filmen handler om det prosjektet som Nordahl Grieg tilfeldigvis var med på, fordi han meldte seg firvillig til militæret.

SKUESPILLER: Morten Svartveit spilte Nordahl Grieg som var med på å frakte det norske gullet til utlandet.
SKUESPILLER: Morten Svartveit spilte Nordahl Grieg som var med på å frakte det norske gullet til utlandet. Vis mer

For å spille dikteren måtte skuespilleren gjøre en god del research. Han hadde blant annet snakket med Gudmund Skjeldal som skrev biografien hans.

Dikteren døde ung, og det finnes ingen filmopptak av ham. Svartveit fikk likevel tak i et taleopptak som Grieg tok da han deltok i borgerkrigen i Spania.

Taleopptaket skal ha bidratt tl at Svartveit lærte dialekten til Grieg. Skuespilleren er selv fra Voss, mens Grieg var fra Bergen. Sammen med taleopptakene og informasjonen om hvor i Bergen dikteren vokste opp, klarte Svartveit etter hvert å etterligne bergenseren.

- Det var en slags språkovergang, konkluderer Svartveit.

LES OGSÅ: Åpnet seg på «Lindmo»: - Ikke planlagt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer