Jan Thomas og Harlem:

- Sjokkerende og trist

Et tilsynelatende uskyldig humorinnlegg fikk uante konsekvenser. Nå vurderer Jan Thomas og kjæresten politianmeldelse.

KRITIKK: Harlem Alexander og Jan Thomas fikk kritikk i sosiale medier. Nå svarer de. Foto: Espen Solli
KRITIKK: Harlem Alexander og Jan Thomas fikk kritikk i sosiale medier. Nå svarer de. Foto: Espen Solli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er få ting som engasjerer like mye på sosiale medier som dyr - og kanskje spesielt hund. Internett kryr av bilder og videoer av søte hunder, og det er ikke helt uvanlig at komikere ønsker å tulle litt med nettopp det.

Det har blant andre komiker Morten Ramm (42) valgt å gjøre, da han mandag denne uka publiserte et bilde av kjendisstylist Jan Thomas (54) og kjæresten Harlem Alexander. På sistnevntes mage henger hunden Tyr i en bæresele.

«(...) med kravene om utseende i hjemmet til Jan Thomas og Harlem så er det ikke lenge til vi ser en litt lubben bissevov som gror ut av sin lille babybjørn for bissevover, og må forlate redet nesten før den har flyttet inn pga. høy BMI, høy fettprosent og en 110 prosent føkka metabolisme», skriver han til bildet.

Innlegget har mildt sagt fått reaksjoner.

RØRT: I denne ukens episode av «Helt Harald» er det Jan Thomas som er gjest. Og her drar de tilbake til Jan sitt hjemsted. Video: TV 2 Vis mer

- Angrep

I kommentarfeltet kryr det nemlig av kommentarer som «dyreplageri», «stakkars hund» og «dummeste jeg har sett» om bæreselen.

Også hovedpersonene selv har reagert. I en kommentar til bildet skriver nemlig 54-åringen at Tyr, som fremdeles er valp, både går, leker og løper mesteparten av tida, men at han blir sliten på lengre turer.

«Jeg digger deg Morten, men noen av de dustete kommentarene fra følgerne dine. Nå må folk skjerpe seg!» skriver han videre.

Til Se og Hør forteller han at problemet ikke egentlig ligger i Ramms innlegg, men at han reagerer sterkt på kommentarene som har kommet. Spesielt én skiller seg ut.

- Det var jo noen som angrep Harlem sin legning. Vi har blitt anbefalt å anmelde saken av politiet. Vi klarer oss fint, men hva med den 13 år gamle gutten og hun 14 år gamle jenta som er gay, lesbisk eller trans? Vi som er voksne mennesker er nødt til å ta dette seriøst.

Ifølge Jan, som jobber tett med Hatkrimgruppa i Oslo for å kjempe mot hatefulle ytringer, gikk det også så langt at det endte i drapstrusler.

DRØMMEBOLIGEN: I Youtube-serien «Klarna stikker innom» viser Jan Thomas og kjæresten Harlem fram den nye leiligheten sin. Vis mer

- Hårreisende

54-åringen har hatt hund stort sett hele livet. At Tyr får nok aktivitet med beina på bakken, er det ingen tvil om. Jan ramser nemlig opp i fleng. Den lille hunden er i parken med andre hunder klokka ni, sosialiserer seg på jobben med mennesker i arbeidstida, og leker ute bak biblioteket på Solli plass i Oslo klokka sju hver kveld.

- Utfordringen med dette er ikke det Morten har gjort. Det er kommentarene. Og det sier litt om hvor vi er i samfunnet i dag, det var det som var sjokkerende for meg. Det at noen kanskje tror at to menn som oss i det hele tatt tenker i de baner at vi bærer Tyr i en Babybjörn hele tida. Bare dét i seg selv er jo helt hårreisende.

54-åringen påpeker at han ikke opplever at komikeren er en ondsinnet kar, og forteller at Morten nok ikke skjønte konsekvensene på forhånd.

- Hva tenker du om at et paparazzibilde av en hund i bæresele kan få sånne konsekvenser?

FARVEL: Jan Thomas lar oss bli med i begravelsen til faren i «Jan Thomas' Verden». Reporter: Jonas Hammer. Video: Julie Easter / Dplay / Rød Løper Vis mer

- Det er det som er hårreisende. Det som er sjokkerende og trist er jo dette elendet og hatet av mennesker, som ikke kjenner oss i det hele tatt, kommer fra et sånt type bilde. Men det kommer jo da med konsekvenser, hatefulle ytringer er en kriminell handling, så vi følger nok rådet og anmelder det.

Temaet vil han også ta opp i denne ukas episode av podkasten «Jan Thomas og Einar blir venner», der de tar en prat med Morten Ramm om hendelsen.

Ubehagelige kommentarer

«Lættis å lese kommentarfeltet her. Dette bildet ble lagt ut for å få en reaksjon, og det har du fått nå, Morten Ramm. Kan ikke alle bare bry seg med sitt eget. Tyr har det helt fint han», skriver Harlem i en egen kommentar.

Han forteller til Se og Hør at han synes det er rart å legge ut et bilde av noen man ikke kjenner og sette i gang en slik debatt.

GIFT VED FØRSTE BLIKK: Magnus er en av årets friere og vi har sett han på skjermen i mange episoder denne våren. Men for noen år siden var det en helt annen hendelse som stod i fokus i Magnus' liv. Vis mer

- Altså, herregud, det tok jo litt av de greiene der. Jeg tror ikke det var meningen fra hans side egentlig.

- Det er ikke sensitivt, men det er ubehagelig det folk skriver. Når folk ikke engang vet situasjonen, da må jeg selvfølgelig stå opp for meg selv. Jeg er ikke sint på han, bare følgerne og det de skrev - det ble ubehagelig, legger han til.

- Bæresele for hunder

Harlem påpeker, i likhet med Jan, at det ikke er Morten Ramms innlegg i seg selv han reagerer på, men kommentarene under.

- Jeg synes ikke det er noe hyggelig å bli latterliggjort, det synes jeg bare er ubehagelig. Hadde jeg gjort noe for det hadde det vært greit, men jeg har ikke bedt om det.

Også Harlem forteller at enkelte kommentarer gikk over styr, noe som kulminerte i en svært ekkel opplevelse.

- Det var en kommentar som gikk på at jeg var en «ekkel homse» og at jeg aldri skulle hatt hund, og da synes jeg det går litt for langt.

- Det er jo en bæresele for hunder, så den er laget til nettopp det. Det er ikke sånn at han sitter der i flere timer, det er bare hvis vi går langt - da trenger han bare fem minutter. Jeg ville aldri gjort noe mot Tyr hvis det hadde skadet ham, det er barnet mitt. Det er derfor ingen skal kødde med han.

STERKT: For Louise Angelica Riise, har hundene hennes betydd ekstra mye. Derfor er det sårt at de begge nå har gått bort. Video: Steffen Pettersen/Marcus Brenden/Ingebjørg Iversen Vis mer

- Harlem og jeg er to tøffe karer, og så å si alt ville jeg hevet meg over for jeg har altfor mye å gjøre til å bry meg om hva folk måtte synse og mene om meg, men dette handler ikke om meg. Det handler om min community som har vært utsatt for dette i altfor mange år, så det er vår plikt å gjøre noe med det, legger Jan til.

Se og Hør har også vært i kontakt med Morten Ramm, som opplyser at han ikke har greie på hund og at det hele var en spøk.

- For min del så var dette bare en vits om at en hund som sitter i Babybjörn fort kan bli lat, få høy bmi, og da ikke lenger være ønsket i hjemmet til Norges to best trente, og mest sexy menn, sier han, og legger til:

- Utover det har jeg ingen gode svar enn at ufyselige folk på nett som har hatefulle ytringer kan politianmeldes, og straffes for det.

Motstander av bæring

Sjefveterinær i FirstVet, Trude Mostue, uttaler seg på generelt grunnlag i denne saken. Hun påpeker imidlertid at det svært sjeldent er nødvendig å bære hundene sine - med mindre det ligger en medisinsk årsak bak.

VETERINÆR: Trude Mostue har en klar formening når det gjelder å bære hunder. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
VETERINÆR: Trude Mostue har en klar formening når det gjelder å bære hunder. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør Vis mer

- Jeg er motstander av å gå og bære på en hund. Det er veldig mange med små hunder som liker å bære de, men det kan fort bli feil når man er ute for da ender man opp med en hund som fort kan bli nervøs og usosial, samt vanskelig å håndtere. De blir dessuten frarøvet muligheten til å oppleve det hunder liker naturlig å gjøre, snuse, lukte og utøve normal atferd i møte med andre hunder og folk, forklarer Mostue til Se og Hør.

Hun forklarer videre at det ikke skader hunden å bære den på denne måten, men at det altså ikke er nødvendig.

- Folk bærer valpene når de ikke er ferdigvaksinerte, men når de er ferdig vaksinerte kan de gå ved siden av en på tur. Å bære rundt på småhundene er en uting, sier hun, og fortsetter:

- IDIOTER: Jan Thomas ble opprørt - og skamfull - da han hørte historien om Edvin som ble slått ned på bussen, angivelig fordi han er homofil. Video: Dorholt / Langsem / Rydning Vis mer

- Det er mange som har en misoppfattelse om at små hunder ikke tåler å gå lange turer og er automatiske sårbare overfor andre hunder. Men man gjør ofte hundene sine en bjørnetjeneste dersom man plukker dem opp og bærer dem hele tiden. Det vil begrense deres opplevelser som hunder og læring.

- Får et skrudd bilde av verden

Ifølge Mostue skal hunder leve et liv på bakken. Hun forteller at også små hunder har stor glede av å lukte og være en hund.

- De har like god luktesans som en større hund, og for dem å gå på bakkenivå eren fantastisk opplevelse. Da får de sett verden fra sitt perspektiv. Om de opplever verden fra eiers armer får de en vrang forestilling av hvordan verden er som hund, mener hun.

Veterinæren forteller også at dersom du går lengre turer med hunden din, for eksempel over fjellet, kan det selvfølgelig være tider hvor du velger å bære den. Men i utgangspunktet mener hun at også små hunder er robuste og tåler mer enn mange tror.

Veterinær Mostue mener avslutningsvis at denne måten å bære en hund på er unaturlig, hemmende og kan være skremmende for en hund.

- Jeg kan vel driste meg til å si at dette er et godt eksempel på å tilegne hunder menneskelige egenskaper og behov. Om man skal bære en hund er det bedre alternativer som ryggsekker eller rett og slett hundevesker, mener hun.

LES OGSÅ: Deler bilder fra hemmelig bryllup

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer