Spice Girls:

Sjokkerende avsløringer

En ny dokumentar om Spice Girls inneholder sjokkerende avsløringer om både sexisme og drapstrusler.

SEXISME: Spice Girls ble utsatt for sexisme og en rekke rykter gjennom deres karriere, kommer det frem i en ny dokumentar. Her er grupen i 2012 under avslutningsseremonien av OL i London. Foto: Reutes /Stefan Wermuth / NTB
SEXISME: Spice Girls ble utsatt for sexisme og en rekke rykter gjennom deres karriere, kommer det frem i en ny dokumentar. Her er grupen i 2012 under avslutningsseremonien av OL i London. Foto: Reutes /Stefan Wermuth / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er liten tvil om at Spice Girls er blant verdens mest populære musikkgrupper. Gjennom årene de har vært aktive har de hatt en rekke hits - da særlig kjent er «Wannabe» som i skrivende stund har over 600 millioner avspillinger på Spotify.

Det ser heller ikke ut til at suksessen har dabbet av blant fansen. Spice Girls har nemlig over åtte millioner månedlige lyttere på Spotify.

Drapstrusler

Til tross for en enorm suksess, har den likevel hatt en stor bakside. I dokumentaren «Spice Girls: How girl power changed the world» fra Channel 4, vises det mange eksempler på at medlemmene av gruppen var utsatt for sexistiske kommentarer og et enormt mediepress med mye fokus på utseende til medlemmene.

TAKKET NEI: 90-tallsgruppa «Spice Girls» hadde en gjenforeningsturné, men én av jentene valgte å utebli. Her forklarer hun hvorfor. Video: TV3 / Rød Løper Vis mer

Emma «Baby Spice» Bunton (45) opplevde blant annet at en radiovert fortalte henne hvordan han kunne tenke seg å bruke en vibrator på henne.

- Jeg ville brukt en vibrator på deg. Det synes jeg er helt greit. Jeg ville gitt deg en stor, svart vibrator, sa radioverten.

Victoria «Posh Spice» Beckham (47) opplevde blant annet et stort fokus på vekten hennes. Tre måneder etter hun fødte sønnen Brooklyn (22) ble hun veid på TV. Hun ga tydelig uttrykk for at hun ikke hadde lyst til det, og sa:

- Dette er fælt.

Vekten viste 51 kg og hun mottok applaus for dette. I ettertid omtalte flere britiske tabloidaviser vekten. Hun ble blant annet kalt «skjelett-spice». En journalist spurte henne senere om hun hadde anoreksi, noe hun avviste og påpekte at hun hadde et normalt kosthold.

GERI OM HVORFOR HUN SLUTTET: Geri Halliwell gjestet Skavlan i 2015. Her snakket hun ut om hvorfor hun forlot den ikoniske jentegruppen Spice Girls. Video: NRK Vis mer

Det var heller ikke den eneste dramatiske opplevelsen hun opplevde gjennom tiden i Spice Girls. Kort tid før gruppen opptrådte på Brit Awards i 2000 fikk Victoria Beckham drapstrusler mot seg og sønnen. Hun og ektemannen David Beckham (46) hadde også fått tilsendt patroner i posten.

Under Brit Awards trodde Beckham at hun ble skutt, og brøt ut i tårer. Til tross for dette klarte hun å gjennomføre, skriver danske B.T.

- Ikke så pen hud

Da bandmedlemmene deltok på audition i 1994 fikk de poeng fra 1-10 for nummer, dans, sang, utseende og personlighet, kommer det fram i dokumentaren. Victoria Beckham fikk 7 for utseende og med kommentaren: «Ikke så pen hud».

Artist Lianne Morgan (51) deltok på audition i 1994. Hun ble først valgt ut til å være med i gruppen, men noen uker senere kom kontrabeskjeden. Da fikk hun et brev om at hun gjorde en god audition, men at hun så mye eldre ut enn de andre jentene. Dermed ble hun vraket fra gruppen.

SPICY: Spice Girls-medlem avslører i nytt intervju at hun på 90-tallet hoppet til køys med en i den berømte jentegruppen. Vis mer

Morgan legger heller ikke skjul på at musikkbransjen på den tiden var mannsdominert, og at mennene kunne komme unna med det meste.

- Du kunne si de mest sexistiske tingene du ville, så lenge du gjorde det på en ironisk måte, sier Morgan i dokumentaren.

En annen som også fikk kjenne på kroppspress var Melanie «Mel C» Chisholm (47). Hun gikk ut i pressen og sa hun ble deprimert på grunn av omtalen av hennes vekt og seksualitet.

Rykter fra tabloidpressen

De britiske tabloidavisenes rolle i Spice Girls' karriere blir mye omtalt i dokumentaren. Blant annet skrev mange av tabloidavisene om ryktene som verserte om at tidligere managerer Simon Fuller (61) hadde et forhold til Emma «Baby Spice» Bunton. Ryktene begynte etter at Fuller hadde blitt sparket som bandets manager.

OVERRASKER: Victoria Beckham har for lengst byttet ut dansesko og popstjerne-liv med stiletthæler og et nytt liv som motedesigner. Men det betyr ikke at hun har glemt gamle kunster. Video: Victoria Beckham / Instagram Vis mer

Lianne Morgan hevder at hun ble tilbudt 10 000 pund av en journalist for å si at hun hadde et lesbisk forhold til Geri «Ginger Spice» Halliwell (49).

Etter at Simon Fuller ble sparket hadde han kontakt med mange kjente artister. Ifølge dokumentaren valgte flere medier å ta side med ham, i stedet for Spice Girls som fikk en tøffere pressedekning.

Returnerte

Etter flere års pause fra hverandre, samlet gruppen seg igjen i 2012 under avslutningsseremonien under OL i London. I 2019 dro gruppen ut på turneen «Spice World» - da uten Victoria Beckham som var og fortsatt er designer.

STJERNEMØTE: Denne selfien, av Pia Tjelta og David Beckham, er det flere som har fått med seg. Dette er historien bak. Video: Kåss til kvelds, NRK Vis mer

Til tross for enorm medieoppmerksomhet og å være artister i kulturen som er beskrevet, så ser det heldigvis ut til at damene har klart å komme seg gjennom det. De har fortsatt solokarrierene, mens Victoria Beckham har blitt en kjent designer.

LES OGSÅ: - Har ikke et sunt sexliv som singel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer