Sjø som smaragder

Smaragdkysten nord på Sardinia er et av høstens flotteste reisemål. Det er varmt, vakkert, og slett ikke så folksomt. Et paradis!

Publisert
Sist oppdatert

Sardinia er kanskje den av Middelhavets store øyer som er minst kjent. Både Korsika og Sicilia er populære reisemål, mens Sardinia har havnet en smule i bakevja, der den ligger midt mellom de to. Mange mener imidlertid at Sardinia er den peneste øya i Middelhavet.


Er det smaragdgrønt hav du er ute etter, blir det i hvert fall ikke bedre. Costa Smeralda (Smaragdkysten) bærer sitt navn med rette. Her er små og store viker, beskyttet av et belte småøyer, som kan skilte med smult farvann, vakre sandstrender og absolutt sikt i vannet. Båthavner av varierende størrelse bidrar videre til å gjøre Smaragdkysten til et levende sted, og et paradis både for vanlige badeturister og dykkeentusiaster.


Millionærdrøm
Mangemillionæren Aga Khan med venner sto bak prosjektet som i dag heter Smaragdkysten. Dette området var praktisk talt ubebodd, en tilnærmet ødemark som i stor grad var beitemark. I 1962 slo landeierne seg sammen med en gruppe investorer og forretningsfolk for å forvandle området om til et eksklusivt feriemål.


Man trenger heldigvis ikke være styrtrik for å besøke Costa Smeralda. Byer som Baia Sardinia, Castelsardo og Palau er flotte steder å bo, og gode utgangspunkt for en tur til Maddalena-arkipelaget, en liten øygruppe rett utenfor "fastlandet". Du kan enten leie båt selv, være med på en av de mange sightseeingturene som arrangeres, eller rett og slett ta fergen som går fra Palau.


Flytende luksus
Porto Cervo er imidlertid havnebyen der noen av verdens største privateide yachter kan skimtes. Den som har vært i St. Tropez vet hva det kan dreie seg om, men i Porto Cervo er de ofte enda større og enda dyrere. Mon tro om ikke også Kjell Inge Røkke har vært innom med sitt luksusskip "Reverie"?


Alghero på vestkysten er det vanligste målet for en Sardinia-tur. Mange reiseoperatører er representert her, også norske. I og utenfor byen er det bra med hoteller, flotte sandstrender og masse spisesteder. Alghero er dessuten en svært vakker by, omkranset av en mur som kan spores tilbake til middelalderen.


Sardinsk mat og drikke er også verdt å nevne. En spesialitet man bør få med seg er pattegris (porceddu) som gjerne må bestilles dagen i forveien, og fisk og skalldyr er det selvfølgelig mye av. Øyas vinproduksjon skal man heller ikke kimse av. Det er snakk om solide viner, nesten alltid laget kun av én druetype. Så her ligger forholdene til rette for en kulinarisk opplevelse du kan leve lenge på.


Så ønsker du å menge deg med de rike og berømte, og meske deg med god mat og dyppe føttene i smaragdgrønt vann - ja så er Sardinia stedet for deg. 


FEM TINHG


Leie båt
Du kan leie små gummibåter med til dels kraftig motor og selv bevege deg i smaragdgrønne farvann. Ha med piknikkurv og finn din egen lille vik, fri, eller i hvert fall nesten fri, for andre mennesker - og uendelig idyllisk.

Dykke
Sardinia, og spesielt Smaragdkysten nord på øya, er et paradis for dykkere. Du kan bli med på organiserte turer med lokale instruktører og guider, eller leie utstyr og prøve lykken på egen hånd. Fint er det uansett.

Utforske innlandet med bil
Sardinia er ikke så liten som man kanskje tror ved første øyekast. Lei gjerne en bil og kjør innover på øya. Både inne i landet og langs kysten finner du idylliske og pittoreske småsteder. Du vil legge merke til at tiden har stått litt stille her, og at det er en god ting.

Utforsk øya til fots
Det kryr ikke akkurat av turstier eller vandreruter på Sardinia, men et landskap som er så frodig, vilt og spennende, med fjell og skog så det holder, egner seg likevel godt for lange fotturer. Husk godt fottøy, et ordentlig kart og nok drikkevann, og du skulle være garantert en god tur.

Late deg
Å simpelthen nyte livet er også enkelt på Sardinia. Strendene er flotte, temperaturen i vannet deilig, maten er nydelig og restaurantene er mange, og Sardinia generelt er en fryd for øyet. Gjør derfor ingenting så lenge du vil - med god samvittighet…


Se flere bilder i bildespesialen til høyre på siden.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer