Sjekk de rare brillene stjernene elsker

Trodde du at 90-tallstrenden var over? Neida, kjendisene har bare tatt den ett hakk videre.

TRENDY: Små solbriller er tilbake i motebildet igjen. Det beviser stjerner som Bella Hadid, Rihanna og Kendall Jenner. Foto: Shutterstock, NTB scanpix
TRENDY: Små solbriller er tilbake i motebildet igjen. Det beviser stjerner som Bella Hadid, Rihanna og Kendall Jenner. Foto: Shutterstock, NTB scanpix Vis mer
Publisert

Sommeren er over oss for fullt, og de fleste har pusset støvet av de faste solbrillene sine, eller kanskje gått til innkjøp av et nytt par eller to.

Og når man har iført seg solbrillene sine, kan man nyte sommerdagen uten ubehagelig mysing - siden solbrillene jo dekker til øyepartiet på en praktisk og behagelig måte.

Eller - gjør de det?

Den siste tida har nemlig en noe spesiell solbrilletrend begynt å spre seg, med superstjerner som Rihanna (29), Kendall Jenner (21) og modellsøstrene Gigi (22) og Bella Hadid (20) i spissen.

Vi snakker solbriller, gjerne runde eller halvmåneformede, som er så små at de ikke uten videre skjermer mot sola. Og kjendisene går ikke av veien for å bekle seg med de spesielle brillene på både den røde løperen i Cannes, eller under haute couture-moteuka i Paris.

STILMIKS: På «Okja»-premieren under filmfestivalen i Cannes i mai, stylet Rihanna designerkjolen fra Dior og smykkene fra Chopard med halvmåneformede solbriller fra Andy Wolf. Foto: NTB scanpix
STILMIKS: På «Okja»-premieren under filmfestivalen i Cannes i mai, stylet Rihanna designerkjolen fra Dior og smykkene fra Chopard med halvmåneformede solbriller fra Andy Wolf. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Poenget er å se corny ut

Internasjonale medier som Vanity Fair, People Magazine, Observer og Popsugarhar omtalt solbrilletrenden, som enkelte nok vil oppfatte som et gufs fra 90-tallet, i mer eller mindre humoristiske ordelag.

Mandag viste Bella Hadid seg i Paris med et par ørsmå, runde solbriller nede på neseryggen, slik at hun lett kunne skotte over kanten på brillene.

MED BRILLER: Bella Hadid i Paris mandag 3. juli. Foto: Beretta/Sims/REX/Shutterstock/ NTB scanpix
MED BRILLER: Bella Hadid i Paris mandag 3. juli. Foto: Beretta/Sims/REX/Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Vanity Fair har omtalt brillene fra Roberi & Fraud som «så små at de ikke skjulte øynene hennes skikkelig, fordi moten ler det som er praktisk opp i ansiktet».

Men hvorfor er de små, runde solbrillene - som sender tankene til blant andre popstjernen Anastacia (48) og Gary Oldmans rollefigur i «Dracula» (1992), blitt «in» igjen?

- Det er jo den ultimate 90-tallstrenden! Og 90-tallet har lenge stått sterkt i motebildet, i tillegg til 70-tallet. Vi har sett mye sportswear og tilbehør fra 90-tallet, som choker-smykker. Små, gjerne runde solbriller, som John Lennon-brillene, er superhot, sier trendekspert og Vixen-redaktør Ida Elise Einarsdóttir til Seoghør.no.

POPSTJERNE: Små solbriller med farget glass er et av varemerkene til Anastacia. Foto: AP/ NTB scanpix
POPSTJERNE: Små solbriller med farget glass er et av varemerkene til Anastacia. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Moteeksperten påpeker at mange artister og Instagram-kjendiser også bruker de runde brillene, i tillegg til supermodellene. Hun trekker også paralleller fra de bebrillede 2017-kjendisene til noen av 1990-tallets moteikoner:

- En del av oss husker «Beverly Hills 90210», der Donna, Brenda og Kelly hadde sånne briller. Det samme hadde Drew Barrymore, legger Einarsdóttir til.

Mote- og trendeksperten erkjenner imidlertid at de knøttsmå solbrillene neppe faller i smak hos alle.

- De ser jo litt rare ut, så det er en trend man hater å elske, elsker å hate - eller bare hater. Poenget er at man skal se litt corny ut, da. Disse brillene er en naturlig konsekvens av at 90-tallet har vært såpass framtredende i motebildet. Alle de rare tingene man aldri trodde skulle komme tilbake, som rumpetaska, har jo faktisk kommet tilbake, sier hun.

Kurt Cobain-inspirasjon

Imidlertid er det ikke bare de aller minste, runde solbrillene som er trendy for tida. Også ovale briller med tykkere innfatning, samt større, trillrunde briller er i motebildet for tida.

Einarsdóttir påpeker at brillene begynte å dukke opp i 2016-kolleksjonene til flere motehus. Og Kendall Jenner fikk godlynt pepper av People for sine små solbriller allerede i fjor sommer.

- Man så det på catwalken til Saint Laurent, og Acne, som har en brillemodell som er nesten identisk med Kurt Cobains ikoniske solbriller. Og brillene har kommet for fullt nå i sommer, sier Vixen-redaktøren.

Saken fortsetter under bildene.

OVALE BRILLER: Supermodell Gigi Hadid iført et par andre trendbriller ute i New York i slutten av juni. Foto: Splash News/ NTB scanpix
OVALE BRILLER: Supermodell Gigi Hadid iført et par andre trendbriller ute i New York i slutten av juni. Foto: Splash News/ NTB scanpix Vis mer
IKONISKE: Moteekspert Ida Elise Einarsdóttir trekker fram både John Lennon og Oasis i sin omtale av de litt større, trillrunde solbrillene som er «in» for tiden - her på nesen til Gigi Hadid i mai. Foto: Splash News/ NTB scanpix
IKONISKE: Moteekspert Ida Elise Einarsdóttir trekker fram både John Lennon og Oasis i sin omtale av de litt større, trillrunde solbrillene som er «in» for tiden - her på nesen til Gigi Hadid i mai. Foto: Splash News/ NTB scanpix Vis mer

- Har du noen stylingtips for å få disse små solbrillene til å funke med et antrekk?

- Hvis man velger de mest spesielle, kan det være greit å la solbrillene spille hovedrollen og være prikken over i'en. Da kan man style med en enkel, hvit sommerkjole og enkle sandaler. Eller man kan kjøre på og gå «all inn»! Blomstermønster er veldig i vinden, og kombinerer man det med helt crazysolbriller, da får man oppmerksomhet! Man kan også style dem etter tiåret de kommer fra, med sporty plagg som «track pants».

Refinery29 har på sin side skrevet om ulike rektangulære 90-tallssolbriller, som Rihanna og Bella Hadid også har lagt sin elsk på.

TRENDY SØSTRE: Gigi og Bella Hadid iført hvert sitt trendy, retroinspirerte solbrillepar i New York for et par måneder siden. Foto: Splash News/ NTB scanpix
TRENDY SØSTRE: Gigi og Bella Hadid iført hvert sitt trendy, retroinspirerte solbrillepar i New York for et par måneder siden. Foto: Splash News/ NTB scanpix Vis mer

- Alle kan klare å «pull off» disse solbrillene

Einarsdóttir spår videre at de runde solbrillene kommer til å bli en gjenganger på sommerens mange musikkfestivaler.

- Vi så sånne briller på Coachella også, som setter trender for festivalsesongen. De når nok toppunktet nå i festivalsesongen, og så de «fader» ut utover høsten. På festival kan man bruke brillene til en kul, hvit kjole med biker-boots eller sneakers, for eksempel.

Et innlegg delt av badgalriri (@badgalriri)

Popsugar har også omtalt 90-tallssolbrillenes comeback på den hippe Coachella-festivalen, og nettstedet skriver at både kjendiser og andre trendsettere har bidratt til å gjenopplive brillene.

Og selv om det er celebriteter som Rihanna, Kendall Jenner og Hadid-søstrene som er trend-solbrillenes ansikt utad, mener den norske moteeksperten at brillene ikke krever stjernestatus som tilbehør.

- Alle kan klare å «pull off» disse solbrillene. Og de kommer i ulike varianter: Med helt sorte glass, med nesten gjennomsiktig glass, i ulike former ... det er noe for alle der ute. Det er ingen vits i å si «det klarer ikke jeg å gå med, det er en it-jente-greie». Jeg tenker at absolutt alle kan kjøre på med det, det er en trend som kan se kul ut på alle, fastslår Ida Elise Einarsdóttir.

TRENDY: Popstjerne Ktay Perry sammen med DJ Mia Moretti på en fest under Coachella-festivalen i april. Begge iført corny retroinspirerte solbriller. Foto: Joe Schildhorn/BFA/REX/Shutterstock/ NTB scanpix
TRENDY: Popstjerne Ktay Perry sammen med DJ Mia Moretti på en fest under Coachella-festivalen i april. Begge iført corny retroinspirerte solbriller. Foto: Joe Schildhorn/BFA/REX/Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Derfor nekter «Wonder Woman» å gå med høye hæler

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer