«Businessfellen»:

- Sint er bare fornavnet, de skulle ikke røres

Ville trekke seg fra «Businessfellen» da Hallgeir Kvadsheim foreslo forhandlinger.

AVBRYTER INTERVJUET: Kveldens Businessfellen-deltaker Tom Sinding og Hallgeir Kvadsheim blir ikke enige om hvordan de skal håndtere Toms leverandører og kreditorer. «Businessfellen» sendes på TV3 onsdager kl. 20.00. Video: TV3 Vis mer Vis mer Vis mer

(Se og Hør): I denne ukens episode av «Businessfellen» er det blomsterbutikkeier Tom Sinding som får hjelp av Hallgeir Kvadsheim (47).

Med seg på laget har sistnevnte fått en av landets beste florister, Anne Mina Lillelien, som blant annet sto for dekorasjonen under kronprinsbryllupet i 2001.

Ekspertene får definitivt noe å bryne seg på i møte med Tom, som gjennom flere år har opparbeidet seg en gjeld hos både banken og hos sine leverandører.

Å forhandle når det kommer til tilbakebetaling overfor leverandørene, går han imidlertid ikke med på.

HJELP: Tom Sinding får hjelp av både Hallgeir Kvadsheim og florist Anne Mina Lillelien i kveldens episode. Foto: TV3
HJELP: Tom Sinding får hjelp av både Hallgeir Kvadsheim og florist Anne Mina Lillelien i kveldens episode. Foto: TV3 Vis mer

Vil ikke forhandle

Hallgeir tilbyr seg nemlig å forhandle med leverandørene, og at Tom på den måten mest sannsynlig ville fått redusert deler av gjelden. For butikkeieren selv var det ikke et alternativ, da han ønsket å betale tilbake hver eneste krone.

- Jeg står for det jeg lover overfor leverandørene mine, og de skulle få tilbake alt jeg skyldte, forklarer Tom overfor Se og Hør.

Da Hallgeir i programmet drar opp nettopp forhandlingskortet, ser Tom rødt.

  • Se video øverst i saken

- Det var ikke et alternativ. Et av kravene for at jeg skulle bli med på programmet, var at det ikke skulle forhandles med leverandørene. Jeg ville avslutte opptaket med en gang, sier han og fortsetter:

- Jeg var klar til å gå, og var på vei ut. Sint er bare fornavnet. Leverandørene skulle ikke røres.

PERSONLIG FORHOLD: Tom forklarer overfor Se og Hør at han ikke ønsket å blande TV3 og produksjonen inn i forhandlingene med sine leverandører. Foto: TV3
PERSONLIG FORHOLD: Tom forklarer overfor Se og Hør at han ikke ønsket å blande TV3 og produksjonen inn i forhandlingene med sine leverandører. Foto: TV3 Vis mer

Manglet motivasjon

Det er Toms personlige forhold til de han jobber med som ligger til grunn for at han ønsket å tilbakebetale hele skyldbeløpet.

- Jeg vil ikke betale tilbake deler av beløpet, for så å handle nye varer dagen etter. Det blir feil.

På spørsmål om han fikk noen gode tips fra ekspertene, forklarer Sinding at han fikk flere gode råd som han vil ta med seg videre. 47-åringen legger heller ikke skjul på at han var nær ved å legge ned butikken, noe han trolig hadde gjort om han ikke deltok i programmet.

- Jeg trengte også å få tilbake motivasjonen, sier Tom.

47-åringen mener også at han neppe kommer til å havne i en liknende situasjon i fremtiden.

Saken fortsetter nedenfor.

SKO, BH-ER OG TRENING: Dyrebutikken Dyreparadiset går med 15 000 i underskudd hver måned. Da ekspertene Simen Staalnacke og Magne Gundersen besøker butikken, får de en klar idé om hvorfor. Video: TV3 Vis mer

- Kan gå i surr

Hallgeir Kvadsheim tror også at butikkeieren har lært av situasjonen. Overfor Se og Hør forklarer eksperten at det for Toms del likevel blir viktig å skille mellom personlig økonomi og bedriften fremover.

- Han drev butikken som enkeltpersonforetak, men vi rådet ham til å lage seg AS på sikt, og det kan ofte være lurt for flere som handler mye varer slik som Tom gjør. Det er generelt et godt råd og det er ofte denne fellen folk går i, sier han.

- Når man driver en butikk som enkeltpersonforetak, kan det fort gå i surr om man bruker bedriftens økonomi som egen lommebok. Det er ikke ulovlig, men det kan raskt bli vanskelig å holde styr på, fortsetter Kvadsheim.

Ifølge Kvadsheim kan et AS tydeliggjøre skillet mellom egen og firmaets økonomi, for eksempel ved utbetaling av lønn til faste tider.

Saken fortsetter nedenfor.

- Uvanlig

Hallgeir forklarer at det er få som har et så tett forhold til kreditorene sine som det kveldens deltaker har.

- Han er på fornavn med blomsterleverandørene sine og følte derfor at det ble feil at jeg skulle forhandle på hans vegne, og Tom ville gjøre det selv.

- Vi måtte ikke inn å gjøre noen radikale endringer i forhold til renter eller å kutte gjeld, slik man ofte ser i «Luksusfellen». Jeg hadde uansett ikke tenkt til å være streng, forklarer Hallgeir og legger til at Tom selv kom til en løsning med sine leverandører og kreditorer.

Ble enige

Pressekontakt i TV3, Linda Glomlien, forklarer overfor Se og Hør at det er riktig at Tom gjorde en avtale med produksjonen i forkant, når det kom å styre unna forhandlinger med leverandører. Da Hallgeir fikk et innblikk i økonomien hans, endret imidlertid tingenes tilstand seg.

- I og med at Tom hadde blandet sammen privatøkonomien og økonomien til butikken, så var det helt nødvendig at Tom vurderte dette på nytt for å få økonomien på rett kjøl, forklarer hun.

SINTE: Luksusfellen-ekspertene Hallgeir Kvadsheim og Cecilie Lynum blir sinte på deltaker Lars-Harald og kaller hans håndtering av økonomien sin ett illebefinnende. Video: TV3Vis merVis mer Vis mer

Linda Glomlien understreker samtidig at det ikke var tvang inne i bildet fra Hallgeirs side.

- Det var en klar anbefaling som Tom forsto og etterfulgte da han fikk roet seg ned, sier hun.

«Businessfellen» sendes på TV3 onsdager kl. 20.00.

LES OGSÅ: Her får Kate Winslet drømmen sin oppfylt