Prins Andrew:

Sier fra seg titlene

Overgrepssaken får konsekvenser for den britiske prinsen.

SIVIL RETTSSAK: Det er duket for sivil rettssak mot prins Andrew. Han ble i fjor saksøkt, anklaget for flere overgrep. Foto: Chris Jackson / Pool via REUTERS / NTB
SIVIL RETTSSAK: Det er duket for sivil rettssak mot prins Andrew. Han ble i fjor saksøkt, anklaget for flere overgrep. Foto: Chris Jackson / Pool via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prins Andrew (61) sier fra seg alle sine kongelige ærestitler, melder det britiske kongehuset torsdag kveld. Det gjelder også hans militære tilknytninger.

Ifølge en pressemelding har han i enighet med dronningen selv sagt fra seg titlene. Pressemeldingen er blant annet delt på Instagram.

«Hertugen av York vil fortsette å ikke påta seg noen offentlige plikter, og forsvarer den pågående saken som en privat borger», heter det videre.

Blir rettssak

Tidligere denne uken ble det kjent at det skal gjennomføres en sivil rettssak mot prins Andrew. Han ble i fjor saksøkt av Virginia Giuffre, som hevder prinsen forgrep seg på henne tre ganger da hun var 17 år gammel.

Overgrepene skal ha skjedd på den nå avdøde milliardæren Jeffrey Epsteins eiendommer. Prinsen nekter for anklagene.

PRINS PÅ FEST: Prins Andrew skjønner ikke hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatteKlipp: Emilie Rydning Vis mer

Prinsens forsvarer krevde under et nylig rettsmøte at dommerne skulle avvise hele saken. Giuffre skal i 2009 ha skrevet under en avtale, eller et forlik, med Epstein. Med avtalen mottok hun en halv million dollar, nærmere halvannen million norske kroner, og gikk med på at hun ikke skulle saksøke noen i tilknytning til Epstein.

Det er denne avtalen prins Andrews advokater brukte som argument for å få saken avvist. Prinsen og advokatene fikk ikke medhold, og dermed blir det sivil rettssak mot den britiske prinsen.

Spekulasjoner om titlene

Allerede før nyttår skal prinsens titler ha blitt diskutert. Flere britiske medier hevdet nylig at det britiske hoffet har diskutert prinsens fremtid i kongehuset.

I artiklene kom det blant annet frem at hertugen av York kunne bli spurt om å si fra seg hertugtittelen hvis Giuffre vinner søksmålet. Det ble også hevdet at han ville bli spurt om å kutte bånd med veldedighetsorganisasjoner.

– Hvis han taper saken, er spørsmålet «hva skal vi gjøre med ham?». De kan ikke tvinge ham til å tre tilbake, slik du ville gjort med en normal person. Men han kan bli spurt om å sette hertugdømmet til side, har en kilde uttalt ifølge Daily Mail.

Selv om prins Andrew nå sier fra seg ærestitlene, er han fortsatt hertug av York.

LES OGSÅ: Til legevakten: - Skikkelig vondt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer