PROSJEKT: Det er Ine Gaarder og Malene Andersen ved Nannestad videregående skole som har laget kalenderen.
PROSJEKT: Det er Ine Gaarder og Malene Andersen ved Nannestad videregående skole som har laget kalenderen. Vis mer

Sexy og samfunnskritisk

To 18 år gamle skolejenter har designet en sexy, men samfunnskritisk jentekalender.

Se hele kalenderen nederst i saken!


SEHER.NO: Tredjeklassingene Malene Andersen (18) og Ine Gaarder (18), ved medier og kommunikasjonslinjen på Nannestad videregående skole, hadde i fjor stor suksess med bildekalender-prosjektet  "Guttekalenderen 2007".


Jentene fotograferte den gang de guttene som de ønsket å ha "hengende på rommet" og kalenderen ble kjapt superpopulær blant skolens mange elever.


I år fikk venninneparet spørsmål om å lage en kalender til gutta, og bestemte seg for å legge en kritisk vri på det hele.


Bildene i årets kalender skal nemlig sette spørsmålstegn ved etikken i mote- og underholdningsbransjen, og da særlig kvinneidealene og retusjeringen som ofte forekommer i stor grad.


Se flere bilder fra "Jentekalenderen 2008" lenger ned!


For jentene mener det er viktig at flere unge kvinner blir klar over hvor feilaktig motebransjens fremstilling av kvinner ofte kan være.

"Jentekalenderen 2008" består av bilder av dem selv og andre som går på skolen. Og alle bildene er pyntet på digitalt.


- Retusjering er gjort på alle bildene i kalenderen, men ikke fordi jentene ikke er pene fra før av. Ingen mennesker er perfekte, men media vil ofte at vi jenter skal se perfekte ut. Dette er noe vi synes er ganske urealistisk, men likevel en del av samfunnet vårt, sier jentene til Seher.no.


På flere av bildene skulle jentene fotograferes nokså lettkledd, likevel hadde ikke Gaarder og Andersen problemer med å få folk til å stille opp.


- Jentene i kalenderen virket alle interesserte i å være med da vi spurte de, og de syntes også dette var morsomt. Ingen av dem har vært med på en fotoshoot før og syntes dette var gøy, sier Ine.


Og jentene legger ikke skjul på at det er mye som har blitt "fikset på".

Blant annet har de tatt inn hofter, forstørret brystene, forlenget bena, glattet ut hud og gjort tenner hvitere.


Alt i henhold til skjønnhetsidealet som for tiden regjerer i mote- og underholdningsbransjen.

Og alt tyder også på at årets kalender blir minst like populær som fjorårets, da den allerede er utsolgt.


- Kalenderen er allerede utsolgt ja. Vi hadde et opplag på 100 kalendere og alle ble borte før jul, noe vi er kjempefornøyd med. Vi føler at vi har klart å treffe målgruppen bra og at det kanskje er derfor folk har blitt så interessert. Både bildene og designet på kalenderen appelerer godt til ungdom og dette er noe vi har lagt vekt på. Vi syntes det er kjempe gøy at det er så mange som har tatt interesse av et produkt som vi har laget i prosjekttimene på skolen, sier Ine.


Og overskuddet fra kalenderen, ja den skal gå til en klassetur til Athen.


- Vi drar allerede førstkommende fredag, der skal vi ta flere bilder og ha det hyggelig, avslutter de.


Her er "Jentekalenderen 2008":

LES OGSÅ: - Helt nakne i hjembygda