SNUSER 2: Prinsesse Madeleine ble avslørt som snuser av svenske Aftonbladet i juni i fjor. Foto: All Over Press
SNUSER 2: Prinsesse Madeleine ble avslørt som snuser av svenske Aftonbladet i juni i fjor. Foto: All Over PressVis mer

Sexy med fart i overleppa

- Men jeg sover ikke lenger med snus i munnen, røper skistjernen Kari Traa.

SEHER.NO: 12. juni 2007 avslørte Aftonbladet at den svenske prinsessen Madeleine koser seg med bulende overleppe. Sammen med kjæresten Jonas Bergstrøm koste hun seg med mat, drikke - og snus - på Klippoteket i Stockholm.


Men prinsessen er ikke alene. Også her hjemme finner man snusende kjendisjenter. Én av dem er den tidligere skistjernen, Kari Traa (33).


Sov med snusen
- Hvor mye jeg snuser om dagen? Uff, dette liker jeg ikke svare på. Har stort sett snus i kjeften så lenge øynene er åpne. Det er i hvert fall bedre enn tidligere, da jeg hadde for uvane å sove med snus i munnen, forteller en åpenhjertig Traa til Seher.no.


I oktober ble det kjent at Kari Traa hadde funnet lykken med helikopterpiloten Jens Fjelnset (31) fra Mo i Rana. Forholdet tl den røykfrie tobakken har vart mye lenger.
Den tidligere freestyle-spesialisten startet sitt snus-eventyr sommeren 1995.


- Jeg hadde vel egentlig ingen god grunn til å begynne, men mange av guttene i miljøet mitt snuset, og jeg var nok litt nysgjerrig, sier hun.


Snuser litt på flyet
Mina Hadijan og komiker Lisa Tønne er andre eksempler på norske kjendiskvinner som ikke er helt fremmed med snusens hverdag. Mina Hadijan, som skal lede Radio Tangos daglige ettermiddagsshow fra 28. januar, hevder likevel at hun snuser svært, svært sjelden.


- Jeg snuset da jeg sluttet å røyke. Men nå? Nei!

Men at Mina snuser litt fortsatt - det innrømmer hun, dog med tungt hjerte.

- Nja, skal man sitte seks timer på fly eller noe, så kan det vel hende at jeg putter en liten bleie under leppa. Men det er sjelden, sier den tidligere p3-programlederen til Seher.no.


Snuseksplosjon blant jentene
Stadig flere jenter har begynt å snuse de siste årene. Tall fra perioden 2004 til 2006 viser at 6,4 prosent av jentene mellom 16 og 24 år snuser.


Tre år tidligere snuste bare rundt 2,1 prosent. Årsak: Rosa bokser og lakrissmak, hevder forsker Karl Erik Lund overfor Dinside.


Vera Kvaal - mest kjent som programleder for helsemagasinet Puls på NRK - sluttet å røyke for noen år siden, men måtte samtidig ty til snusen.


- Jeg har snuset en god del bokser. La oss si at jeg snuser mellom en gang og - på en skikkelig kaotisk dag - fem ganger. Damesnus, eller «hamsterbind», som lysmesteren i NRK kaller dem, sier hun til Dagbladet.


Blant de mest profilerte mennene, er nok tidligere Vålerenga-trener Kjetil Rekdal mest kjent av alle for sin skyhøye overleppe. Også Kjetil André Aamodt, Tommy Steine - og ikke minst store deler av hockeyeliten snuser.


26. november i fjor skrev Aftonbladet at den svenske hockeyspilleren Per Zetterberg sluttet å snuse - for deretter å kjempe seg til verdenseliten nærmest over natten!


Lover å slutte
Kari Traa forteller at det var nysgjerrighet som gjorde at hun i det hele tatt begynte å snuse.


Trives du som en snusende kjendis, Kari?


- Egentlig ikke. Jeg har sluttet noen ganger i form av veddemål, men når sant skal sies sklir jeg utpå igjen etter først å ha endt opp som den store vinneren.


Men på tross av «falske» slutteplaner: Kari Traa lover at snusen snart legges på hylla.


- Ja, man har alltid planer om å slutte. Ser ikke helt for meg at jeg skal ende opp som en snusende bestemor. En vakker dag skal jeg slutte, det lover jeg!


General for alle penga
33-åringen innrømmer at hun er fullstendig avhengig av å ha noe under leppa. Og nå er det merket "General portion" som gjelder.


- Ja, jeg har gått over til General portion de siste årene, det er liksom litt jentete. Og om jeg er avhengig? Jeg kan vel ikke påstå noe annet, dessverre.


Eks-kulekjøreren merker ikke at folk slenger noe spesielt med leppa ettersom hun er jente - og snuser.


- Nei, akkurat det har jeg aldri opplevd. Da jeg kjørte aktivt på ski ble jeg kalt «the strong Viking woman from Norway». Mye av grunnen var nok at jeg snuset og i tillegg kjørte bra på ski. Utlendingene syntes det var rart å se jenter med snus - bortsett fra svenskene da selvsagt, smiler hun.


 Ligger rett ut
Traa mener, som mange andre, at snusen  fører lite godt med seg. Det eneste positive må være at det ikke skader de som befinner seg i nærheten, mener hun.


- Ulempene er det nok flere av. Man får gule tenner, i tillegg til at det ser ut som at jeg har vært i slåsskamp og fått meg en skikkelig én på overleppa. Det tar seg dårlig ut på bilder, mens man fort blir avhengig, sier hun.


Vossejenta ligger for tiden rett ut med sykdom, men lover å komme strekere tilbake utover vinteren.


- Akkurat nå skal jeg jobbe meg gjennom influensaen som bombaderer det norske folk om dagen. I tillegg trener jeg KT-skilaget mitt, og skal til Finland med dem på Nordisk Cup 23. januar. Januar er sportbransjens innsalgsperioden for neste vinter, so det blir nok en del sport-messer i Norge og i utlandet i tiden som kommer, røper hun.


PS. Svenskene er verdens mest snusbrukende folkeferd, og den røykfrie tobakken er en viktig eksportartikkel for vår nabo i øst. Også i Norge er antall snusere på vei opp, selv om denne formen for nikotin av mange regnes som særdeles udelikat...


LES OGSÅ: Damli Aaberge mest sexy