Baneheia-saken:

- Ser for meg at hun ville vært mamma nå

Det er nå over 20 år siden Baneheia-drapene. Ada Sofie Austegard forteller om tiden som er gått.

SNAKKER UT: Ada Sofie Austegard er moren til Stine Sofie Sørstrønen som ble drept i Baneheia for over 20 år siden. Her avbildet i 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SNAKKER UT: Ada Sofie Austegard er moren til Stine Sofie Sørstrønen som ble drept i Baneheia for over 20 år siden. Her avbildet i 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Det har gått 20 år siden de grufulle barnedrapene i Baneheia. 19. mai 2000 ble ti år gamle Lena Sløgedal Paulsen og åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen voldtatt, knivstukket og drept i Baneheia i Kristiansand.

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble dømt for ugjerningene. Kristiansen fikk 21 års forvaring og Andersen 19 års fengsel for voldtekt og drap på de to jentene.

Barnedrapene vekket sterke reaksjoner blant befolkningen og saken fikk massiv medieoppmerksomhet i Norge. I etterkant har det blitt skrevet bok og laget en podkast om saken. Her stilles det spørsmål ved om Viggo Kristiansen kan være uskyldig dømt.

RYSTET FOLKET: Her er et bilde fra stien i Baneheia der Stine Sofie og Lena gikk før de ble drept. Bildet er fra 2001. Foto: Lise Åserud / NTB
RYSTET FOLKET: Her er et bilde fra stien i Baneheia der Stine Sofie og Lena gikk før de ble drept. Bildet er fra 2001. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

I tillegg hadde en tv-serie om samme tema premiere forrige uke.

Kristiansen har siden dommen falt hevdet sin uskyld, og i skrivende stund ligger saken hos gjenopptakelseskommisjonen for syvende gang. Hans advokat mener at det foreligger nye bevis i saken som gjør at saken bør gjenopptas.

RYSTENDE: I 2000 ble Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) brutalt voldtatt, knivstukket og drept i Baneheia i Kristiansand. Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen ble dømt for å ha stått bak - Andersen har tilstått, men Viggo Kristiansen har alltid hevdet sin uskyld. Det ser dokumentaren «Baneheia - Kampen om sannheten» på discovery+ nærmere på. Premiere 12. januar. Video: discovery+ Vis mer

Opprettet stiftelse i sorgen

Ada Sofie Austegard (57) var moren til åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen. Etter at hun mistet datteren har hun viet store deler av livet til Stine Sofies Stiftelse. Stiftelsen ble opprettet for å styrke rettssikkerheten for voldsutsatte barn og deres pårørende, og for å forhindre at barn utsettes for vold og overgrep.

I 2016 ble også Stine Sofie Senteret i Grimstad etablert.

Overfor magasinet Tara har Austegard tidligere fortalt hva som fikk henne til å opprette stiftelsen midt i sin dypeste sorg. På dette svarte hun at det var veldig godt oppi alt det vonde å få tankene over på noe konstruktivt som ga henne energi.

- Min sorg, savn og smerte er min og ingen andres. Jeg har gjort det som var riktig for meg med å engasjere meg i arbeidet for de barna som overlever volden, var blant det hun sa i fjor.

HOLMENKOLLENDRAPET: Da Maria Iranzo var fire år gammel, så hun moren sin bli drept. Her snakker hun om hvordan det har preget livet hennes, Video: NRK Vis mer

I et nylig intervju med KK snakker hun åpenhjertig ut om tiden etter tapet av datteren og livssituasjonen 20 år etter de grufulle hendelsene.

Ada Sofie Austegard meddeler at hun i dag har et godt liv med familie og venner rundt seg, og det hun beskriver som en fantastisk jobb.

- Jeg får ganske ofte høre at jeg har opplevd det verst tenkelige man kan oppleve. Det var det Stine og Lena som gjorde. Dessuten er det bare å se på nyhetene! Det verst tenkelige skjer hver eneste dag. Jeg lever et liv med mat på bordet, glede og kjærlighet rundt meg, sier hun til bladet.

Ser for seg datteren

Det hun trekker frem som mest krevende er hvor mye saken har vært omtalt i mediene, samt vært oppe i domstoler eller kommisjoner i 17 år. I tillegg til Stine Sofie har hun to barn, og for henne har det vært viktig at de to barna har kunnet snakke med henne om saken, men også få slippe.

I intervjuet forteller Austegard åpenhjertig at hun tenker på datteren sin hver dag og på hvem hun ville vært. I år ville Stine Sofie ha vært 28 år.

«SERIAL»: I 1999 ble Hae Min Lee drept. Kjæresten hennes, Adnan Syed, ble dømt for drapet. Podcasten «Serial» har sådd tvil hos mange om det faktisk var Syed som utførte drapet, selv om han ble dømt for det. HBO lanserte en dokumentarserie om rettssaken mot Syed. Video: HBO Vis mer

- Når man mister noen man er så uendelig glad i, blir de liksom vakrere og vakrere med årene. Så jeg ser for meg en nesten uvirkelig vakker kvinne, høyreist og slank med langt blond hår, beskriver hun.

Ada Sofie Austegard tror også at hun ville vært bestemor hvis datteren fortsatt hadde vært i live.

- Jeg ser at bestevenninne til Stine Sofie har fått barn, og da ser jeg for meg at Stine Sofie også hadde vært mamma nå, legger hun til.

- Skrek høyt

Ada Sofie Austegard har tidligere lettet på hjertet om dagen datteren og venninnen Lena forsvant. Det gjorde hun i et intervju med Her og Nå.

Stine Sofie var på besøk hos faren sin ved Baneheia da hun og venninnen bestemte seg for å gå og bade.

Klokken halv ti på kvelden fikk Ada Sofie Austegard en telefon om at jentene ikke var kommet hjem. Det ble iverksatt en leteaksjon og Ada Sofie reiste umiddelbart til Baneheia. Dagen etter at de to jentene forsvant ble det satt inn varmesøkende helikopter i leteaksjonen.

LETEAKSJON: Her ser man flere av dem som bidro i leteaksjonen etter Stine Sofie og Lena rundt friluftsområdet i Baneheia i 2000. Foto: Håkon Fenstad / NTB
LETEAKSJON: Her ser man flere av dem som bidro i leteaksjonen etter Stine Sofie og Lena rundt friluftsområdet i Baneheia i 2000. Foto: Håkon Fenstad / NTB Vis mer

Tanken på at de ikke skulle finne dem i live hadde ikke streifet Austegard.

- Jeg tenkte at de hadde sovnet av utmattelse, og at helikopteret sikkert ville vekke dem. Men da det fremdeles ikke skjedde noe, fikk jeg for første gang den grusomme følelsen av at jeg ikke fikk se min Stine igjen, fortalte hun til Her og Nå.

I samme intervju fortalte hun også om øyeblikket da hun mottok den tragiske nyheten om at datteren var død.

- Jeg tror jeg skrek høyt først, men ble fort rolig, for mye måtte organiseres før jeg kunne slippe ut følelsene, mintes hun.

LES OGSÅ: Instagram-profil (17) brutalt drept

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer