Pirelli-kalenderen 2017:

Ser du hva som er spesielt med Uma Thurman i den nye Pirelli-kalenderen?

- Dette er en feministisk erklæring, sier «Kill Bill»-stjerna om Peter Lindberghs banebrytende kalender.

VISER «EKTE» KVINNER: En usminket og uretusjert Uma Thurman er blant de berømte kvinnene som er med i Peter Lindberghs nye kalender for dekkprodusenten Pirelli. Video: Peter Lindbergh / EPA / NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Publisert

Når man hører uttrykket «Pirelli Calendar», går tankene fort til supermodeller og unge Hollywood-stjerner som poserer lettkledde - eller nakne - foran kamera.

De par siste åra har fotografene bak den legendariske Pirelli-kalenderen, som første gang ble utgitt i 1964, imidlertid gått en litt annen vei.

NAKENKALENDER: Fokuset for Pirelli-kalenderen i 2016 var å vise fram eksepsjonelle kvinner som skiller seg ut på ulike måter. Video: NTB ReutersVis mer Vis mer Vis mer

Til 2016-utgaven valgte stjernefotograf Annie Leibovitz (67) å bruke modeller som inntil da var uvanlig kost i kalenderen, deriblant komikeren Amy Schumer (35) og tennisesset Serena Williams (35).

Nå har den ikoniske fotografen Peter Lindbergh (72) tatt det hele ett hakk videre, mener Vogue. I 2017-utgaven av kalenderen har Lindbergh valgt å ikke retusjere et eneste bilde.

FOR 15 ÅR SIDEN: Den brasilianske supermodellen Gisele Bündchen avbildet i 2001-utgaven av Pirelli-kalenderen. Den gang var det Mario Testino som stod bak kamera. Foto: Mario Testino / EPA / NTB Scanpix  
FOR 15 ÅR SIDEN: Den brasilianske supermodellen Gisele Bündchen avbildet i 2001-utgaven av Pirelli-kalenderen. Den gang var det Mario Testino som stod bak kamera. Foto: Mario Testino / EPA / NTB Scanpix   Vis mer

- En feministisk erklæring

Filmstjerna Uma Thurman (46) er blant modellene i den nye kalenderen, og «Kill Bill»-skuespilleren hyller Lindberghs prosjekt.

I anledning Pirelli-kalenderens offentliggjøring denne uka, gjengir Vanity Fair et intervju med Thurman og Lindbergh fra en lanseringsfest tidligere i høst. Der sier Thurman at den nyeste utgaven av kalenderen skiller seg tydelig fra tidligere utgaver:

- Denne kalenderen er symbolsk på mange måter.

- Den er en sofistikert, støttende, feministisk erklæring, som ble skapt ved å gjøre denne kalenderen om til noe som omfatter alle generasjoner av kvinner på en fullstendig ikke-utnyttende måte, understreker Thurman i Vanity Fair-intervjuet.

«STILL ALICE»-STJERNA JULIANNE MOORE. Foto: Peter Lindbergh / EPA / NTB Scanpix
«STILL ALICE»-STJERNA JULIANNE MOORE. Foto: Peter Lindbergh / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Thurman har fått selskap av berømte kvinner i alle aldre i kalenderen, deriblant Oscar-vinnerne Alicia Vikander (28), Lupita Nyong'o (33), Kate Winslet (41), Penélope Cruz (42), Nicole Kidman (49), Julianne Moore (55) og Helen Mirren (71).

Yrkesmessig er variasjonen imidlertid mindre: Også Léa Seydoux (31), Rooney Mara (31), Zhang Ziyi (37), Jessica Chastain (39), Robin Wright (50) og Charlotte Rampling (70) er skuespillere.

Se flere bilder av stjernene fra kalenderen nederst i saken!

Anastacia Ignatova, som er professor ved det statlige universitetet i Moskva, opptrer imidlertid som «spesiell gjest» i kalenderen.

«HOUSE OF CARDS»-STJERNA ROBIN WRIGHT. Foto: Peter Lindbergh / EPA / NTB Scanpix
«HOUSE OF CARDS»-STJERNA ROBIN WRIGHT. Foto: Peter Lindbergh / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Vil vise ekte kvinner

I kalenderen, som utgis av den britiske delen av dekkselskapet Pirelli, har Lindbergh valgt å vise de berømte modellenes skjønnhet på alternative måter.

Et eksempel er bildet av Kate Winslet, der hendene hennes er i fokus.

- Poenget var bare å vise en kvinne alle kjenner på én måte, slik hun virkelig er. Det var en utfordring, og det var virkelig, virkelig vakkert, sier Lindbergh i Vanity Fair-artikkelen.

Uma Thurman legger til at hun anså kalenderoppdraget som en mulighet til å «leke med» og lene seg på sin naturlige skjønnhet under fotoshooten.

Lindbergh understreker også det ærlige og uredigerte han ønsket å få fram hos modellene sine, som fikk minimalt med sminke og styling i forkant.

- Skjønnhet handler om individualitet, mot til å være en selv, og ens egen følsomhet. Det er min definisjon av en kvinne i dag. Det er målet med kalenderen - å vise kvinnen. Ikke denne forstrukne, manipulerte, tomme personen man ser i bladene, sa stjernefotografen på et pressekonferanse mandag, ifølge Vogue.

«THE HOURS»-STJERNA NICOLE KIDMAN. Foto: Peter Lindbergh / EPA / NTB Scanpix
«THE HOURS»-STJERNA NICOLE KIDMAN. Foto: Peter Lindbergh / EPA / NTB Scanpix Vis mer

- Et paradigmeskifte

Også på en pressekonferanse tirsdag ble 2017-kalenderens fokus på naturlig og mangfoldig skjønnhet uten bildemanipulering tema.

Filmstjerna Helen Mirren, som for to år siden ble modell for L'Oréal, omtalte der prosjektet som vågalt:

- Vi er vant til så spektakulære bilder, er vi ikke? Her går vi bort fra det, vi vil finne det «fantastiske» i noe som er menneskelig og ekte. Det er farlig. Vi må lære opp øynene våre på nytt fordi vi er så vant til å se disse utrolige, digitalt forbedrede bildene, sier 71-åringen ifølge ELLE.com.

KALENDERAKTUELL: Helen Mirren (71) har bevist at alder ikke er noen hindring for å være blant de største navnene i filmbransjen. Her er hun på lanseringen av Pirelli-kalenderen utenfor Paris tirsdag. Foto: Alban Wyters / ABACAPRESS / NTB Scanpix
KALENDERAKTUELL: Helen Mirren (71) har bevist at alder ikke er noen hindring for å være blant de største navnene i filmbransjen. Her er hun på lanseringen av Pirelli-kalenderen utenfor Paris tirsdag. Foto: Alban Wyters / ABACAPRESS / NTB Scanpix Vis mer
NÆRT VENNSKAP: I et intevrju med Vogue har Peter Lindbergh (t.v.) fortalt at han har kjent flere av Pirelli-modellene sine i mange år. Her med Nicole Kidman på kalenderens lansering. Foto: Xposure Photos / NTB Scanpix 
NÆRT VENNSKAP: I et intevrju med Vogue har Peter Lindbergh (t.v.) fortalt at han har kjent flere av Pirelli-modellene sine i mange år. Her med Nicole Kidman på kalenderens lansering. Foto: Xposure Photos / NTB Scanpix  Vis mer

Moteekspert og Vixen-redaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir sier til Dagbladet at den uretusjerte Pirelli-kalenderen er en fortsettelse av trenden man har sett i motebildet de siste sesongene:

- Skjønnhetsidealet er i endring. Vi er lei av det perfekte, og vil se mennesker i alle varianter og utgaver - i ulike fasonger, hudfarger, aldre, kjønn og seksuell legning - helt naturlig, uten sminke og retusjering, mener Einarsdóttir.

Hun legger til at eksempler som den nye Pirelli-kalenderen, som får omfattende internasjonal oppmerksomhet, er av stor betydning.

- At store aktører kaster seg på trenden, som ligner mer et paradigmeskifte enn en trend, er svært positivt, og et skritt i riktig retning for en motebransje som bør representere alle og som alle kan kjenne seg igjen i, sier Einarsdóttir til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer