Senterfri julehandel

Vil du ha mer ut av julehandelen enn stress og mas?


Stormagasiner og kjøpesentre har sine funksjoner, men preges i førjulstiden av stress og spisse albuer. Det er ikke så rart at desember for mange fremstår som det komplette mareritt, med nitti handleposer og tre-fire unger å holde styr på, vanter og luer og skjerf som skal av og på, paraplyer, barnevogner, gåstoler og krykker – alt i veien for en fredfylt og hyggelig julehandel.


Kunne du tenke deg et alternativ til kaoset, foreslår vi at du bruker litt av helgen på å reise til et marked eller en ”juleby” nær deg. Små og store arrangementer kan bidra til en hyggeligere desember måned for mange.


 


Stemning og ro


 


På Bærums Verk utenfor Oslo kan du for eksempel se nissen spise grøt på låven, varme hendene over åpen ild, spise pepperkaker og drikke gløgg i lune og ”julete” omgivelser og se forskjellige håndverkere i arbeid.”Verket” har riktignok et stort innendørs kjøpesenter, men det er de små hyttene og verkstedene som trekker. Her får du stemning og ro, selv om det også her kryr av folk.


Hva med å besøke Hadeland Glassverk, Blaafarveværket eller Norsk Folkemuseum på Bygdøy en lørdag eller søndag? Alle er steder i samme ånd, der du finner håndlagede presanger av alle slag, lokalprodusert mat (som du kan spise på stedet eller kjøpe med som gave), underholdning med nisser og sleder og andre hyggelige ting. På Hadeland kan du prøve deg på isfiske, og på Blaafarveværket er det juleverksted for barna.


 


Dugnadsånd


 


Julebyen Egersund arrangeres i år for tredje gang. Her kan du møte nissen, spise grøt, synge julesanger og kjøpe gaver – alt forhåpentlig med et stort smil om munnen. Dette er et ganske unikt prosjekt i norsk sammenheng, der selve sentrum av byen omgjøres så godt det lar seg gjøre til ett stort julemarked. Dugnadsånden er sterk, og her får man kjøpt alt mulig rart av lokalproduserte varer.


Lillehammer har også gitt seg selv status som juleby. Selv om dette er noe mer kommersielt enn i Egersund, er det liten tvil om at Storgata i den en tidligere OL-byen kan vise til mye julestemning på en god dag. Maihaugen er også et fint sted å besøke, men der var det julemarked forrige helg.


 


Eget nissestempel


 


Rent assosiasjonsmessig er vel Røros Norges juleby nummer én, selv om den er mer kjent for Rørosmartnan i februar. Men nettopp i kveld – fredag – er det nissekveld i Bergstaden med alt det innebærer av nissestreker, nisseorkester, sledeturer og til og med reinsdyr i gatene. Du kan handle til sent på kveld i de mest julete omgivelser som tenkes kan. Kos!


Sist, men ikke minst, må vi nevne Julehuset i Drøbak. Det er åpent året rundt, er veldig hyggelig, har alt du kan få bruk for av julepynt, og har attpåtil eget postkontor der du får frankert posten din med eget nissestempel. Da kan du virkelig få ønsket venner og familie en riktig god jul!
HVOR OG NÅR?


 


Åpningstider: 


 


Julebyen Egersund:  I dag: 16-21, lørdag 9. – 10-18, søndag 10. – 12-18


Også tors - søn neste uke, siste åpningsdag søndag 17. desember.


Bærums Verk:  Åpent alle dager. Hverdager 10-20, lørdager, 10-18, søndager 12-18 (14-18 på kjøpesenteret).


Hadeland Glassverk:  Lørdager 10-16, søndager 11-17, siste åpningsdag søndag 17. desember.


Blaafarveværket:  I dag: 13-18, lørdag og søndag 12-17, siste åpningsdag søndag 10. desember.


Norsk Folkemuseum:  Lørdag og søndag, 11-16, siste åpningsdag søndag 10. desember.


Julehuset i Drøbak:  Hverdager 10-20, lørdager 10-16, søndager 12-16, julaften 9-12.