SENSUR OG IKKE-SENSUR: Rune Gammelsethers språkbruk ble mandag sensurert av TV3, mens Ida Gran fikk slippe uhindret gjennom kontrollen med like kraftig kost. Foto: TV3
SENSUR OG IKKE-SENSUR: Rune Gammelsethers språkbruk ble mandag sensurert av TV3, mens Ida Gran fikk slippe uhindret gjennom kontrollen med like kraftig kost. Foto: TV3Vis mer

- Sensur er en feig løsning

"Paradise Hotel" får på pukkelen av språkdirektør.

SEHER.NO: TV3-serien "Paradise Hotel" har fått mye oppmerksomhet for sitt fokus på sex og lettkledde deltakere, men nå får realityshowet også kritikk for sensuren av deltakernes språkbruk.

I de mange intrigene på luksushotellet mangler det ikke på banneord og grovkornete sex-skildringer. Mens noen blir pipet vekk av produsentene, passerer andre gjennom sensuren.

- Jeg pulte Vegard etter at det ble slutt med Rune, sa deltakeren Ida Gran (21) uhindret i mandagens episode.

Men da hennes eks-samboer Rune Gammelsether skulle uttale seg om trekantdramaet mellom ham, Ida og nykommeren Vegard Kjølstad (26), ble han sensurert.

- Han var der for et jævla k***l, sier Rune til kameraene.

Direktør i Språkrådet, Sylfest Lomheim (64), stiller seg undrende til at TV3 velger å sensurere bort deler av de grove ordene i serien.

Lomheim understreker at han ikke har sett noen av "Paradise Hotel"-episodene, men uttaler seg på generelt grunnlag.

- Jeg synes slik sensur er en feig løsning. Etter min personlige mening bør man enten tillate alt eller ikke ha med noen av banneordene i det hele tatt, sier han til Seher.no.
Lomheim tror imidlertid ikke mange lar seg sjokkere av de sterke uttrykkene i serien.

- Mange prater jo annerledes privat enn de gjør i det offentlige rom. Den slags språkbruk har jo også vært vanlig i skjønnlitteratur lenge, sier han.

Informasjonskonsulent Øyvind Rognlien Skovli i TV3 hevder produsentene vurderer hvert banneord for seg, når de bestemmer hvilke ord som skal pipes vekk.

- Vi har ingen rangeringsliste over banneordene. Neste gang kan for eksempel det Rune sa, passere. Det kommer blant annet på om vi synes det er viktig for å fortelle historien om hva som skjer i huset, sier han til Seher.no.

Siden TV3 sender fra Storbritannia, må de forholde seg til reglene om at serier med sterkt innhold først kan sendes etter klokken 21.

Men alle episodene kan når som helst ses - også av barn - fra TV3s hjemmesider.

Skovli avviser imidlertid at det er planer om å legge ut noen neddempet versjon av TV-serien på nettet.

- Foreldre har et ansvar å følge med på barna deres gjør på nettet. Og skulle de først sitte uten tilsyn, finnes det verre steder enn TV3s nettsider, sier han til Seher.no.

Har du et tips om Paradise-deltakerne? Tips oss på her eller ring vår tipstelefon 93076767!

LES OGSÅ: Paradise-Mats sjarmerte Lisbeth og Nansy fra "Charterfeber"