Avicii:

- Selvmordet kom som et sjokk

Aviciis far, Klas Bergling, åpner opp om sønnens psykiske problemer.

I SJOKK: I april 2018 ble Tim Bergling, kanskje best kjent som Avicii, funnet død på et hotellrom i Oman. Dødsfallet kom som en overraskelse på mange. Foto: NTB Scanpix
I SJOKK: I april 2018 ble Tim Bergling, kanskje best kjent som Avicii, funnet død på et hotellrom i Oman. Dødsfallet kom som en overraskelse på mange. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I april 2018 ble den svenske DJ-en Tim Bergling funnet død på et hotellrom i byen Muscat i Oman, og få dager seinere ble det kjent at han selv hadde valgt å ta sitt eget liv.

Bergling ble bare 28 år gammel, og etterlot en hel verden i sorg. Spesielt vanskelig var det nok for foreldrene hans, som gjentatte ganger har snakket ut om savnet etter sønnen.

Klas Bergling (73) og Anki Lidén (72) opprettet i april i år, ett år etter sønnens død, en stiftelse som jobber for å motarbeide mental sykdom og selvmord. Stiftelsen, som har navnet Tim Bergling Foundation, ble opprettet for å «hedre hans minne og virke i hans ånd», da Bergling som kjent slet med psykiske problemer.

SLIPPER NY LÅT: Universal Music slipper en ny Avicii-låt, SOS, nesten ett år etter den svenske artistens død. Video: Universal Music Vis mer

Onsdag denne uken valgte det amerikanske morgenshowet «CBS This Morning» å fokusere på mental helse i store deler av programmet. I den anledning har de intervjuet den avdøde DJ-ens far, Klas Bergling, som snakker om sønnens vansker.

Har slitt med angst selv

Bergling forteller at han og kona for første gang så tegn til at sønnen slet med angst da han var midt i tenårene.

I SORG: Anki Lidén og Klas Bergling mistet sønnen i fjor. Nå fokuserer de på å hedre hans minne og virke videre i hans ånd. Foto: Jackeline Perez / NTB scanpix
I SORG: Anki Lidén og Klas Bergling mistet sønnen i fjor. Nå fokuserer de på å hedre hans minne og virke videre i hans ånd. Foto: Jackeline Perez / NTB scanpix Vis mer

- Når du har et barn som ikke føler seg bra, gjør du alt for å gjøre situasjonen bra igjen. Og du prøver å forstå hva som foregår. Så vi dro til en psykolog. Jeg tror han var 14 eller 15 år gammel, og det roet Tim ned, forteller han åpenhjertig til kanalen.

Da DJ-karrieren til Avicii begynte å ta av, holdt faren seg i nærheten. Til «CBS This Morning» forteller Bergling at sønnen elsket jobben sin, men at jobben også ble til en byrde.

STJERNE: Avicii sto på flere av verdens største scener før sin bortgang i 2018. Her er han avbildet i Sverige i 2015. Foto: NTB Scanpix
STJERNE: Avicii sto på flere av verdens største scener før sin bortgang i 2018. Her er han avbildet i Sverige i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Far og sønn hadde et nært bånd, og snakket ofte sammen om både hverdagen og om vanskeligere ting.

- Vi snakket mye om dype ting, sier han, og legger til at sønnen også fortalte ham om angstproblemene.

For Bergling har selv opplevd å ha angst. I ungdommen slet han med mye av det samme som sønnen, og han visste derfor at det fantes ting han kunne gjøre for å balansere det.

- Et sjokk for oss alle

I 2016 sluttet Avicii å reise på turné, og fokuserte heller på å lage musikk.

Ifølge faren ble han da mye sunnere, og livet så ut til å gå oppover. Men så skjedde det utenkelige, og under to år senere døde DJ-en Tim Bergling.

Faren så ikke dødsfallet komme.

- Selvmordet kom som et sjokk på oss alle. Vi trodde han virkelig var på et bedre sted før det, forteller han.

Til «CBS This Morning» erkjenner Klas Bergstrøm at hverdagen i dag har sine opp- og nedturer. Han beskriver det som «et liv før, og et liv etter». Men til tross for at sønnen nå er borte, holder de liv i minnet hans.

Det gjør de både gjennom stiftelsen i hans navn, men også gjennom musikken. I sommer slapp nemlig foreldrene et tredje Avicii-album med musikk som sønnen hadde jobbet med før han døde. Inntektene de får fra albumet går direkte til stiftelsen.

- Uutholdelig at Tim er borte

Det har nå altså gått over ett år siden den svenske DJ-en gikk bort. I april snakket mora hans, Anki Lidén, for første gang om savnet etter sønnen.

- Jeg gjør ikke intervjuer, det klarer jeg ikke. Noen dager er helt ok, andre er verre enn tidligere. Det er uutholdelig at Tim er borte for alltid. Det har gått opp for meg nå, og det er forferdelig å leve med sorgen, skrev Lidén i en SMS til Aftonbladet.

Også Klas Bergling, som ved flere anledninger har snakket om sønnens bortgang, lot seg intervjue i april. Til den svenske avisen Dagens Nyheter fortalte han mye av det samme som han nå har uttalt, at sønnen hadde det bedre med seg selv før han døde.

- Anki og jeg har lært oss at mange som begår selvmord, kan ha vært veldig lykkelige før de gjorde det. Jeg kan forstå det, fortalte han til avisen.

Da Klas Bergling i sommer gjestet tv-programmet «CNN Talk», fortalte han også at sønnen hadde virket å være i godt humør og ved godt mot i tiden før han gikk bort.

- Men hvis du er ekstremt glad, så er det ikke lange veien til å være ekstremt nede. Jeg tror det var det som skjedde. Jeg tror ikke han planla selvmordet, det var mer som en trafikkulykke. Mange ting skjedde samtidig, fortalte faren, og la til:

- Han var glad i musikken, og han var glad før dette skjedde.

LES OGSÅ: - Kygo med spesiell hyllest til Avicii

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer