Sean Connery:

Sean Connery er død: - Et trist tap for alle

Den kjente og kjære skuespilleren ble 90 år.

GIKK BORT: James Bond-skuespilleren Sean Connery gikk bort lørdag ettermiddag. Han ble 90 år gammel. Foto: REUTERS/Adam Hunger/NTB
GIKK BORT: James Bond-skuespilleren Sean Connery gikk bort lørdag ettermiddag. Han ble 90 år gammel. Foto: REUTERS/Adam Hunger/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ettermiddag kom nyheten om at skuespilleren Sean Connery er død. Det meldte blant andre BBC. Nyheten ble også bekreftet av familien. Han ble 90 år gammel.

Han etterlater seg blant andre sønnen Jason Connery (57), som har gått i farens fotspor og blitt skuespiller. Han forteller til BBC at hans far har kjempet mot en lengre tids sykdom, og at han sovnet fredfullt inn på Bahamas.

- Vi kjemper alle med å forstå denne store hendelsen, fordi det skjedde så nylig, til tross for at faren min har vært syk over lengre tid. En trist dag for alle som kjente og elsket faren min, og et trist tap for alle menneskene rundt i verden som nøyt den fantastiske gaven han hadde som skuespiller, uttaler sønnen til BBC.

90 ÅR: Sean Connery rakk å bli hele 90 år, og etterlater store deler av verden i sorg. Foto: NTB
90 ÅR: Sean Connery rakk å bli hele 90 år, og etterlater store deler av verden i sorg. Foto: NTB Vis mer

- Verden vil savne ham

Han etterlater seg også kona Micheline Connery (91). Paret møttes i Marokko, og giftet seg i 1975.

Den skotske førsteministeren, Nicola Sturgeon, uttaler seg også om det triste dødsfallet på Twitter:

«Det var et privilegium å kjenne Sean. Da jeg sist snakket med ham var det tydelig allerede da at helsa sviktet - men stemmen, gløden og lidenskapen som vi alle elsket så mye var der. Jeg vil savne ham. Skottland vil savne ham. Verden vil savne ham. Mine tanker og kondolanser er med Micheline, deres barn og hele familien. Hvil i fred, Sir Sean Connery».

Agent 007

Den britiske skuespilleren er best kjent for sin rolle som den populære spionen James Bond, eller agent 007. Han var nemlig den aller første som spilte den Bond i den offisielle filmrekka, og flere forbinder derfor Connery med spionen.

Han spilte i til sammen sju Bond-filmer, inkludert filmer som «Dr. No», «From Russia with Love» og «Goldfinger».

Sean Connery er død: - Et trist tap for alle

Connery har gjennom karrieren rukket å vinne en rekke priser, inkludert den gjeve Oscar-statuetten i 1988, samt tre Golden Globe-priser. Oscaren fikk han for rollen som Jim Malone i filmen «The Untouchables».

Ivrig golfer

Han feiret sin 90-årsdag i august i år, omringet av familie og venner.

Ifølge BBC trivdes Connery aldri noe særlig med Hollywood-livsstilen, og ønsket heller å bruke tiden sin på golfbanen ved hjemmene sine i Spania, Portugal og Karibia - sammen med kona, Micheline.

Skuespilleren ble født i Edingburgh i Skottland i 1930. Han har derfor vært en stor forkjemper for skotsk uavhengighet, og han var medlen av Scottish National Party - et politisk parti i Skottland.

I 2000 ble han utnevnt til Knight Bachelor for sitt arbeid og ble dermed adlet, og fikk rett til å føre tiltaleformen sir foran navnet sitt. I januar 2001 mottok han prisen for livslang innsats fra Palm Springs internasjonale filmfestival.

LES OGSÅ: - Er ferdig som James Bond for alltid

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer