FORNØYD: Høyesterett avgjorde saken i Se og Hørs favør. Foto: Se og Hør
FORNØYD: Høyesterett avgjorde saken i Se og Hørs favør. Foto: Se og HørVis mer

Se og Hør vant i Høyesterett

Landets øverste domstol har talt: Se og Hør hadde rett til å trykke bryllupsbildene.

SEHER.NO: Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther gikk til sak mot Se og Hør etter at ukebladet dekket deres friluftsbryllup. Både tingretten og lagmannsretten dømte i favør av kjendisparet, men Se og Hør anket til Høyesterett.

Og der er dom nå avsagt:

Se og Hør var i sin fulle rett til å dekke det romantiske utebryllupet!

- En viktig og riktig dom! Høyesterett har vektlagt at dette er et spektakulært bryllup. Med bruden som ros inn til stranden - og et helt mannskor i fjæra. Retten er derfor enig i Se og Hørs argumenter, sier redaktør Nelvik.

Han understreker at dommen ikke gir pressen frikort til å gjøre hva som helst mot kjendiser.

- Dommen betyr ikke at det er fritt frem i det offentlige rom. Det legges vekt på at det er et bryllup - en offentlig handling. Vi er glade for at Høyesterett har omgjort de to lavere domsinstansene. Hadde dommen blitt stående ville en journalist blitt dømt for å ha skrevet en sann og positiv tekst fra et hyggelig bryllup. Det ville vært for sterk kost. sier Se og Hørs Odd Nelvik.

I februar sa Lagmannsretten at Se og Hør, redaktør, journalist og fotograf måtte ut med 150.000 kroner til ekteparet Lillo-Stenberg.

- Flertallets begrunnelse for å dømme vår omtale av et storslått friluftsbryllup i strandsonen er meget svak og kan ikke bli stående. Dette er ikke riktig juss, sa sjefredaktør Odd J. Nelvik til Seher.no etter dommen i lagmannsretten.

Og nå har han fått rett!

Avgjørelsen i Høyesterett er viktig fordi den setter rammer for pressens virksomhet, blant annet når det gjelder å ta bilder i det offentlige rom, og for hva som skal regnes som krenkelse av privatlivets fred.

Flere redaktører, blant andre VGs Bernt Olufsen, har uttalt at dommen mot Se og Hør i Lagmannsretten ville være uheldig for hele norsk presse.

- Her har vi hatt norsk presse i ryggen. Alle mediefolk er nok glade for denne dommen. Redaktørforeningen og Presseforbundet er enige med oss, og har gitt oss støtte hele veien. Uten Høyesteretts dom ville vi fått en innskrenking av ytringsfriheten i Norge, sier Odd J. Nelvik.

De Lillos-vokalist Lars Lillo-Stenberg og hans skuespiller-kone har dermed tapt saken i aller høyeste rettsinstans, og de får heller ikke pengene de gjorde krav på.

Seher.no har ennå ikke lykkes å oppnå kontakt med ekteparet. Men ifølge Aftenposten.no råder parets advokat, Harald Stabell dem til å anke saken til menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Nettstedet skriver videre:

"Ekteparet Andrine Sæther og Lars Lillo-Stenberg har bare så vidt lest dommen, og har ikke diskutert den med sin advokat ennå. Men Harald Stabell mener de har gode sjanser til å vinne frem i Strasbourg."

Andrine Sæther har kommentert nederlaget overfor P4:


- Dette er bare sørgelig, ikke bare for Lars’ og min skyld, men også for hele samfunnet vårt, sier Sæther til P4, ifølge Aftenposten.no.
.
- Er det virkelig slik vi ønsker å ha det? Ønsker vi at denne type journalistikk skal anerkjennes? spør hun.

Sæther mener at denne saken er av privat karakter og ikke har noe med ytringsfrihet å gjøre.

Men dommen får støtte i pressens egne organer:

- Det er en klok avgjørelse. Den følger det som har vært praksis både etisk og rettslig, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til NTB.


Saken blir oppdatert.