POSITIVT SNEV: Ordlyden i punkt nummer ti i kontrakten "Jakten på kjærligheten"-frierne må skrive under på før de kan delta er forandret fra fjoråret.  - De vil at en skal tro at man ikke kan fremme andre krav enn det man har skrevet under på. Ved  Foto: Montasje Seher.no
POSITIVT SNEV: Ordlyden i punkt nummer ti i kontrakten "Jakten på kjærligheten"-frierne må skrive under på før de kan delta er forandret fra fjoråret. - De vil at en skal tro at man ikke kan fremme andre krav enn det man har skrevet under på. Ved Foto: Montasje Seher.noVis mer

Se, nå er Jakten-kontrakten endret!

I 2008 avslørte Seher.no store mangler i "Jakten"-friernes kontroversielle kontrakter. Nå er kontrakten endret, men fortsatt blir den kritisert.

SEHER.NO: I 2008 skrev Seher.no om kontrakten "Jakten på kjærligheten"-frierne må skrive under på før de får lov til å delta i det populære programmet.

Først gikk førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, Bjørnar Borvik, ut mot punktet som sa at deltagerne er pliktet til å snakke om sin egen livssituasjon i cirka ett år etter at programmet er sendt på TV for første gang.

Men også medieekspert Gunnar Bodahl-Johansen, samt advokatene Mona Høiness og John Christian Elden, var svært kritiske til spesielt ett punkt i avtalen mellom TV 2, Nordisk Film og de aktuelle frierne.

Endret ordlyd
"Deltageren frafaller en hver rett til å fremme rettskrav mot Produksjonsselskapet, TV 2 og/eller rettighetshavere etter denne kontrakt, herunder begjæring om midlertidig forføyning, som kan medføre at Programmet ikke blir vist eller distribuert for visning eller som på annen måte hindrer utnyttelsen av rettigheter ervervet av Produksjonsselskapet i henhold til denne avtale".

Slik lød punkt nummer 10 i kontrakten som fjorårets "Jakten på kjærligheten"-deltagere måtte skrive under på, og som fikk Bodahl-Johansen, Høiness og Elden til å reagere sterkt. Videre sto det skrevet at:

"I tilfelle Produksjonsselskapet, TV 2 og/eller andre rettighetshavere etter denne kontrakt pådrar seg ansvar, har Deltageren kun anledning til å fremme rettslige krav av økonomisk karakter".

Med andre ord: TV 2 og Nordisk Film antydet i det lengste at dersom man skal jakte på en av TV-bøndene, måtte man også godta at man ikke ved noen omstendighet kunne straffeforfølge hverken TV 2 eller produksjonsselskapet.

- Dette er ikke holdbart. Man kan ikke invitere en person inn i et TV-studio eller hva det skal være, og få folk til å skrive under på at de ikke kan politianmelde kanalen. Det er politiet som tar ut tiltale. Man kan ikke fraskrive seg en slik rett dersom man bryter norsk lovgivning, sa Mona Høiness til Seher.no om kontraktspunktet.


- Tenk på alt som kan skje! Man kan bli trampet ihjel av en hest, eller skadet på andre måter - for eksempel av en treskemaskin. I tillegg vet man aldri om man blir angrepet av noen under innspillingen, eller om det oppstår andre voldelige episoder, sa Høiness videre.
 
Etter Seher.nos avsløring i fjpr, har derimot produksjonsselskapet og TV 2 valgt å endre det kontroversielle avsnittet i kontrakten.

Nå har ordlyden endret seg kraftig. Det beviser årets frierkontrakt, som Seher.no nå sitter på.

Kritisk
"Partene skal søke å avklare alle tvister knyttet til avtaleforholdet gjennom drøftinger i god ånd løpende når de eventuelt måtte oppstå".

Slik starter det som også i år er punkt nummer 10. Deretter er ordene "frafaller en hver rett" gjort om til noe langt mer positivt ladet.

"Deltageren aksepterer at det ikke skal fremmes krav - herunder begjæring om midlertidig forføyning - mot produksjonsselskapet, TV 2 og/eller andre rettighetshavere etter denne avtale, som kan medføre at Programmet ikke blir vist eller distribuert for visning eller som på annen måte hindrer utnyttelsen av rettigheter ervervet av Produksjonsselskapet i henhold til denne avtale".

Og:

"I tilfelle Produksjonsselskapet, TV 2 og/eller andre rettighetshavere etter denne avtale pådrar seg ansvar, har Deltageren alltid anledning til å fremme rettslige krav av økonomisk karakter".

Kjendisadvokat og Venstrepolitiker Abid Qayyum Raja, er til tross for den endrede ordlyden, kritisk til frierkontraken.

Advarer reality-deltagere
- Hvis vi tar for oss den første kontrakten først, vil jeg dele punktet inn i to. For det første vil deltageren ved dette punktet fraskrive seg visse krav, uten å vite hvilke krav. Det vil være vanskelig for deltageren å se scenarioer som kan oppstå på forhånd. Dette er på grensen til etisk forsvarlig, men jeg vurderer det ikke som ulovlig, forteller Raja til Seher.no.

Abid Qayyum Raja mener at kontrakten ikke er gyldig når TV 2 og produksjonsselskapet forsøker å fraskrive seg et eventuelt strafferettslig ansvar.

- Man kan ikke fraskrive seg retten til å gå til politianmeldelse hvis strafferetten overtres eller brytes. En slik kontrakt vil ikke være bindene, sier Raja, som mener dette er viktig for reality-deltagere å vite om dersom de en gang blir forelagt en kontrakt av denne typen.

- TV 2 og produksjonsselskapet forsøker å få den som skriver under til å tro at han eller hun ikke kan gå til straffesak eller politianmeldelse. Her er det viktig at folk vet og skjønner at dette ikke vil være bindene. For det er ulovlig, sier han.

- Bare en omskriving
Ved å sammenligne de to kontraktene mener advokaten, som selv har deltatt i programmer som "Eliksir" og "Zebra Grand Prix", at de i utgangspunktet ikke utgjør store forskjellen.

- Dette er en positiv omskrivning av den samme avtalen, den er mer positivt formulert. Den første er ekskluderende og sier hva man ikke kan gjøre, mens den andre forteller deltageren hva han eller hun faktisk kan gjøre, sier Raja, som utdyper:

- De vil at en skal tro at man ikke kan fremme andre krav enn det man har skrevet under på. Ved begge avtalene forsøker de å nå samme resultat, selv om det altså ikke er bindene, forklarer han.

Medieekspert ved Institutt for Journalistikk, Bodahl-Johansen, gikk i fjor så langt som å kalle avtalepunktet for "meningsløst".

- Ja, det er meningsløst at en fjernsynskanal tar forbehold om at uansett hva som skjer, så kan man ikke gå til straffesak hvis noe skulle skje. Dette er en sak jeg tror TV 2s egen nyhetsavdeling ville synes var interessant dersom det hadde handlet om andre enn dem selv. Håpløst, er min umiddelbare tanke, sa Bodahl-Johansen den gang.

TV 2 ble forelagt spørsmål om saken tirsdag, men har onsdag ennå ikke svart på Seher.nos spørsmål om kontrakten.

"Jakten på kjærligheten" ser du på TV 2 mandager klokka 20.00.

Vi belønner gode kjendistips! Tips oss på
seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901 (kr 1)!

LES OGSÅ: Raste ned i vekt etter TV-debuten